onsdag den 14. november 2007

Madlib - Shades of Blue (Madlib Invades Blue Note)


Madlib's "Shades of Blue" er et remix album af Blue Notes klassiske katalog. Blue Note er et jazz pladeselskab som blev grundlagt i 1939, og det fokuserede på jazz og blues musik. Madlib har på hans album fra 2003, samlet nogle klassikere fra dengang, og lavet hans egne fortolkninger af sangene.
Det første der blev optaget af Blue Note, var pianisterne Albert Ammons og Meade Lux Lewis, som spillede en en-dags-session i et lejet studie. Det er nogenlunde det samme vibe "Shades of Blue" har over sig. Det minder meget om en live session, hvor det hele ikke er helt perfekt, men stadig emmer af en enestående og levende stemning.
Derfor skal det med det samme siges, at der ikke er meget hip hop at finde på dette album, hvilket er positivt ment. Ofte når hip hop kunstnere skal genskabe jazz, så drukner det tit i hip hoppen, og de vigtige jazz elementer får aldrig rigtig tid til at vise sig. Dét har Madlib formået, og på nær en kort gæsteoptræden fra M.E.D."Please Set Me At Ease", er det et 100% instrumentalt album. Dvs. at den stærkt inciterende og eminente jazz-vibe får fuldt udspil, og lytteren bliver forkælet med den ene musikalske perle efter den anden. Madlib har også fået hjælp fra folk der er stærke indenfor jazz-rammerne. The Morgan Adams Quartet, Sound Direction og The Yesterdays News Quartet bidrager med det instrumentale på flere af numrene. Men manden i spotlightet er utvivlsomt Madlib, for det han har præsteret her, er mesterligt. Albummet fungerer perfekt som baggrundsmusik til næsten enhver lejlighed, og sætter man sig ned og lytter til musikken, vil man også hurtigt blive bjergtaget af en fanden-i-voldsk excellence. Som sagt er det på ingen måde et hip hop album, men det overskygger ikke det faktum, at det ganske simpelt er utrolig lækker musik.

4/6

1 kommentar:

Anonym sagde ...

jeg overvejede i langt tid om det var dét værd, at investere i dette album.. Til sidst købte jeg det dog, og jeg har ikke fortrudt. Madlib formår at genskabe jazz-sessionernes spontanitet og intimitet, og det er honning for øregangene .. Tak, for en god øjenåbner!

Jonas