lørdag den 24. november 2007

Jedi Mind Tricks - Violent By Design


Jeg tror de fleste vil give mig ret i, at den legendariske hip hop duo Jedi Mind Tricks' første album, "The Psycho-Social, Chemical, Biological & Elektro-Magnetic Manipulation of Human Consciousness" (hvor jeg dog hader den titel!) var en mærkværdig udgivelse. ældgamle konspirationsteorier, ægyptiske guder, ufoer og korncirkler var mere eller mindre hele essensen af indholdet, hvilket da var meget originalt, men det efterlod også lytterne med et stort spørgsmålstegn over hovedet, >hvad fanden er det han rapper om?!<. Var det ikke for Stoupes storladene produktioner var de fleste nok sprunget fra, men hans eminente sampling af filmsamtaler, sammen med de isnende kolde og til tider uhyggelige produktioner, satte sig alligevel i folks hjerter. Forbedringerne skulle altså findes hos Vinnie Paz, der dengang gik under navnet Ikon the Verbal Hologram.
Med deres andet album "Violent By Design", må man sige, at Vinnie Paz har fornyet sig, og han er nu gået til at rappe om noget, som alle kan forstå. Dette skal dog ikke opfattes positivt, det han rapper om er nemlig så banebrydende uintelligent, at man ikke rigtig kan andet end at forstå det! En stor omgang sjasket voldsporno, det er hvad det hele drejer sig om. Linjerne

Im tasteless, there's beauty in strange places
I find beauty in razors
I find beauty in blood drippin from ya faces
I find beauty in the Qua'ron and all of its Aramaic equations
I find beauty in twelve gauges
I find beauty in teaching you what the definition of pain is
I find beauty in stainless steel,
that can kill and reveal the front of your grill

Siger faktisk det hele. Jeg kan meget hurtigt beskrive den lyriske del, hele albummet igennem:
Det der er vigtigt for Jedi Mind Tricks at understrege er, at der ikke er nogen der er ligeså gode som dem. De er bedre end alle andre. Derudover er de umenneskeligt hadske overfor resten af verden. Homoseksuelle, kristne, kvinder, alle og enhver skal smadres, skæres op, skydes, hænges, sprænges i luften o.l., og man får på intet tidspunkt undervejs et hint om, hvorfor de er så usmageligt sure på resten af jordens befolkning.
Som nyhed er rapperen Jus Allah kommer med i gruppen, men han har mindst lige så få brikker at rykke rundt med som Vinnie Paz, så det hjælper ikke det mindste. Det er faktisk en smule komisk, for de to bliver outshinet af samtlige gæsteoptrædende på albummet. Det skal så siges, at hvis man er til de voldelige aspekter i livet, så er der alligevel nogle finurlige punchlines at finde på enkelte numre. Der hvor Vinnie Paz dog er stærk, at leverings-mæssigt. Han er rå og rasende, og man bliver til tider en smule bange af at høre på ham, men han behersker alligevel et imponerende flow, og hans flittige brug af løjerlige sammenligninger og referencer til historiske personer, formår alligevel at trække på denne anmelders smilebånd. Og uanset hvor tom lyrikken er, så sidder man jo alligevel og rapper med i sit hoved.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

laber anmeldelse - godt skrevet! bare lige en ting jeg lagde mærke til: når vinnie siger "i find beauty in razors" (rigtigt?) så er jeg ret sikker på at han refererer til Bob Dylan's kendte linjer fra hans 1965 album "Blood On The Tracks": "Beauty walks a razor's edge". På den måde tror jeg vinnie kommenterer på hele den voldsmentalitetet, som vores samfund og i særdeles det amerikanske, læner sig op ad, og at det ikke nødvendigvis skal læses som vinnies egne lyster. På den anden side - den er temmelig tvetydig og man kan hurtigt overtolke.. efter at have set ham live hælder jeg mere til din udlægning!!!
- jacques

Anonym sagde ...

Jeg er en af dem som virkelig har prøvet at lytte til jedi mind tricks.. Har fået stukket deres albums i hånden af venner der - uden succes - har prøvet at få mig til at lytte til jedi. Men jeg tror at blandingen md vinnie's (fucked up) tekster og producerens mørke produktioner, virkelig har skræmt mig væk!!!!!

Jeg prøver stadig, men jeg tror aldrig de vil fange mig.

Men nyder sku stadig at læse anmeldelserne !

D.

JeppE sagde ...

Selvom jeg er en stor JMT fan, forstår jeg 100% hvad du mener. Jeg får til tider selv lyst til at trykke "stop" fordi det ofte bliver for meget. Jeg har bare med tiden opbygget en mur, der gør at jeg egentlig ikke rigtig *lytter* til lyrikken, men snarere blot *hører* musikken, og selvom jeg med tiden har fået et positivt forhold til industriens grimmeste rapper Vinnie Paz, så er det jo nok mest pga Stoupes produktioner jeg smider JMT på anlægget.

Anonym sagde ...

Hvad er karakteren? Den står der ikke...

JeppE sagde ...

Jeg sidder og er helt rund-forvirret?! - En stor del af anmeldelsen mangler fuldstændig, den har været omtrent dobbelt så lang. Hvordan det nogensinde er sket har jeg ingen idé om??

Karakteren var/er 5/6

Meget mystisk.....?

j