tirsdag den 30. oktober 2007

Blu & Exile - Below The Heavens


Efter en læsers opfordring kommer der her en anmeldelse af et album, som virkelig glitrer i en ellers småtriviel hip hop verden.
Hverken rapperen Blu eller produceren Exile kan prale af en sønderlig vidt forgrenet karriere, men det forhindrer dem ikke i at kunne prale over de gudstildelte evner de begge besidder.
Den 22-årige rapper debuterer som mc med "Below The Heavens", mens Exile har det stærkt anmelderroste album "Dirty Science" på samvittigheden. Trods Blu's forholdsvist unge alder, er han en virkelig eminent, substanstung og velartikuleret rapper. Jeg kan umiddelbart ikke komme i tanke om et emne han ikke berører igennem albummet. Religion, kampen for at være en undergrunds mc, livets udfordringer, det at være far, hans afsky for kommercielle rappere og hvordan man vinder en piges opmærksomhed. Han kommer igennem det hele, nogen gange optræder han som jovial, andre gange som polemiker. Men vigtigst af alt; han er altid ærlig, og han taler aldrig ned til lytteren, han taler til lytteren. Han belærer ikke én om noget, han deler blot hans tanker, og denne hårdfine balance kontrollerer han ubesværet. En evne der gør, at han fanger ens opmærksomhed permanent.
Exile's fænomenale produktioner går perfekt hånd i hånd med Blu's lyrik, og selvom han ikke har megen erfaring, så formår han stadig at kreere beats, der fylder én med total hypertymi. Det er svært at sætte eksakte ord på hans produktioner, ikke fordi man ikke har hørt det før, de har bare et specielt, ubeskriveligt feel over sig. Jazz er et af hovedingredienserne, kreativitet, skarpsindighed og ærastræben må være de andre. Og så er han desuden uvant god til at klippe og skære i hans lydspor.
"Below The Heavens" kandiderer sig til et af 2007's bedste hip hop albums, og de to højprofiler bag, skal vi nok få mere at se til i den nære fremtid. Det er sjældent set, at hip hop er komprimeret så fornemt ned til 15 skæringer, og der er iblandt disse ingen enerverende eller ubetydelige numre. De virker alle monumentale, og albummet i helhed står som en milepæl, der viser hip hoppens tilbagekommen. Intet mindre end et unikum. Et underdanigt tak herfra til min læser.

6/6

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Fresh anmeldelse, af årets godt vel nok bedste album godt oppe imod Eardrum med Talib og Y society.

Kan du ikk anmelde nogle good old classics som, Black Star, Like Water For Chocolate, Aquemini, eller Train of Thought albummet!!!!

JeppE sagde ...

aquemini, som er blandt min favorit top 10 kommer i hvert fald på et tidspunkt, og så er jeg ved at flette en slags "Lifestory of Common" sammen, hvor en anmeldelse af LWFC selvfølgelig vil indgå :D

Anonym sagde ...

Fed anmeldelse.
Ville bare lige høre hvordan du fik fat i albummet.
Kan nemlig kun finde den på Amazon, og vil helst bestille den fra en dansk side, hvis man overhovedet kan det:S.

//Jeppe

JeppE sagde ...

Glæder mig inderligt at jeg har draget endnu en lytter til erhvervelse af dette album!!

Du har ret i at det ikke er helt nemt at finde, men jeg fandt det, i dag faktisk, på www.imusic.dk. En dansk side der faktisk er utrolig god til hiphop. Der kan man blandt andet også finde Blue Scholars cd'er, hvilket er mere end man kan sige om fx Blackout.

Men www.imusic.dk - check det ud og nyd cd'en, og fortæl mig hvad du synes

Anonym sagde ...

Cool side. Desværre virker det ikke som de hurtigeste - forventet leveringstid er 2-3 maj :D.
Men ud fra de forskellige sange jeg har hørt @ youtube burde det vidst være ventetiden værd

//Jeppe

JeppE sagde ...

Nu ved jeg ikke hvad du har hørt på youtube, men HELL YEAH!!

Men du skal være forberedt på, at numrenes rigtige kraft ikke tager effekt første gang du hører dem. Jeg var ikke sønderlig begejstret for nogen af numrene da jeg høret den første gang, men efter at jeg har vendet mig til det, U-B-E-S-K-R-I-V-E-L-I-G-T!

Og leveringstiden er ganske vejledende, du har sikkert albummet i slutningen af den kommende uge, senest.