søndag den 28. oktober 2007

Gang Starr - Moment of Truth


Inden jeg begynder med den egentlige anmeldelse, synes jeg lige, at du som læser skal vide, hvor stor en personlig betydning dette album har for mig. Da jeg var en young ass busta' i 9. klasse, var der ikke meget hip hop i mig. Stilmæssigt var jeg forvirret, og musikalsk rodede jeg rundt i alverdens musik, på nær hip hop. Ingen havde rigtig præsenteret mig for det, så jeg vidste absolut ingenting om det. Ja, jeg kom faktisk ret sent ind i gamet, jeg har ikke lyttet til hip hop i mere end 6 år. Anyways, der gik en fyr i min klasse som var virkelig meget inde i kulturen. På daværende tidspunkt var vi ikke specielt gode venner, udenfor skolen så vi aldrig hinanden. Jeg kan ikke helt huske hvordan vi kom dertil, men en dag satte han et par big ass høretelefoner på mit hoved, og afspillede et track, med den her gruppe der hed Gang Starr. Jeg var vild med det. Jeg måtte med det samme låne albummet, og høre hvad det var for noget. Senere skulle jeg finde ud af, at nummeret han havde præsenteret mig for, var "You Know My Steez", hvilket gør det til det allerførste hip hop nummer jeg kunne lide. Det nummer alene fik en hip hop elsker frem i mig, og fra den dag viede jeg mit liv til denne musik art.
Så P homie, hvis du læser det her; M-A-D love herfra.

I kender det allesammen selv. Hvordan man kan forbinde musik med følelser og perioder i ens liv, der senere hen viser sig at have haft stor betydning for én. På den måde forbinder jeg "Moment of Truth" med min hip hop åbenbarelse, og alt hvad den efterfølgende har ført med sig.
Hvad jeg på daværende tidspunkt ikke vidste, var at den gruppe der havde åbnet mine øjne, ikke bare var en-eller-anden gruppe. Jeg vidste jo ikke bedre, men man må sige, at det er lidt af en heavyweight gruppe der hjalp mig med at finde the path of light. Nogen vil nok modargumenterer, men jeg synes at Guru og DJ Premier udgør den bedste og mest betydningsfulde hip hop duo i hele historien.
Faktisk er gruppen så vigtig, at den her anmeldelse et eller andet sted er overflødig. For du, ja, dig læser, du burde på nuværende tidspunkt allerede kende, eje og elske "Moment of Truth". Det er nemlig i sandhed en plade, man hverken kan eller må komme udenom.

DJ Premier er en af de største producere, og han har været med fra starten, og stort set alle albums der har classic-status, kan takke ham for det. NaS, Jay-Z, Common, Royce Da 5'9, M.O.P., Group Home, Jeru the Damaja, Afu-Ra og ufatteligt mange andre, kan alle takke DJ Premier for deres nuværende succes. Premiers 2-bar-break-beats misser aldrig, og han har næsten egenhændigt defineret hvordan "rigtig" hip hop skal lyde.
Gifted Unlimited Rhymes Universal aka Guru har ikke været "omkring" på samme måde, så hans navn er ikke helt så stort som hans makkers. Men det forhindrer ham ikke i at have et tårnhøjt og respekteret status som mikrofon kontrollør. "No More Mr. Nice Guy", "Step in the Arena", "Daily Operation" og "Hard to Earn" er alle klassikere, og med femte album i rækken, "Moment of Truth", lukker Gang Starr årtusindet og åbner for det nye. Selvom albummet udkom i '98, og vi i dag skriver 2007, så er størstedelen af produktionerne stadig langt foran meget af det vi hører i dag.
Okay, nu tror jeg at folk har forstået, at Gang Starr om nogen står for hvad hip hoppen er, og at de, selvom gruppen ikke længere eksisterer, er fuldkommen unfuckwittable. Gang Starr, one of the best yet.

.....

Et sært strejf af nostalgi rammer mig hver gang jeg sætter albummet på anlægget. "You Know My Steez" får mig altid til at tænke på dengang, og ligesiden P satte høretelefonerne på mit hoved, har dette nummer været mit yndlings hip hop nummer, ikke mindst for den personlige betydning det har. Det er ellers en alvorlig sag at vælge et decideret yndlingsnummer, dels fordi "yndlings" lyder en smule fimset, men også fordi at alle numrene er beyond fejlfri. Ikke én eneste anden producer kan prale af, at have sammensat et så gennemført og smukt album. Hele spektret bliver taget i brug, og Primo svinger for alvor spanskrøret og belærer alle andre om, hvordan man fucking gør det.
Normalt når folk bliver beriget med et Primo beat, er det af den slags med hårde trommer og et råt New York feel, så har man nemlig den perfekte opskrift til at brygge en street-banger, som med garanti vil give street-cred. Den slags numre er der også på "Moment of Truth", ført an af "The Militia" med det legendariske vers fra Freddie the Foxxx, og "B.I. vs Friendship" med M.O.P. Men derudover er produktionerne faktisk meget tilbagelænede og rolige at høre på. Jazzen er jo det element Primo befinder sig bedst i, og når han først kommer i gang, så kreere han vidundere. "Robin Hood Theory", "Royalty", "JFK 2 LAX", "She Knows What She Wants", "My Advice 2 You", "In Memory Of..." og "Betrayal", er alle smedet på en dyb passion for den lækre og sprøde jazz, og nogen gange kan man døse helt hen og bare lytte. Intet andet, blot lytte. -Det er denne betagethed der gør, at det simpelthen er udødeligt materiale, som man næsten skulle tro var ulovligt.
"Work" skal selvfølgelig også nævnes, som det bragende nummer, der altid vil få en fest til at koge over, og jeg må da også indrømme, at, af alle koncerter jeg har været til i mit liv, hvilket efterhånden er en del, der husker jeg "Work" bedst, da Gang Starr spillede i VEGA tilbage i 2003, for folk trådte ind i en total sageligheds-trance, der eksploderede VEGA fuldkommen.
Og så selvfølgelig "Above the Clouds". Et udsøgt nummer med den altid overbevisende Inspecta Deck. Produktionen er muligvis pladens bedste, og når de to mc'er slipper tøjlerne blæser de alt væk
"Above the crowds, above the clouds where the sounds are original, Infinite skills create miracles
Warrior spiritual - above the clouds / reigning down, holdin it down"
Guru er unik med hans gøren og kunnen. Som historiefortæller er han superb, hør F.eks. "JFK 2 LAX" eller "Betrayal", men også når han taler hans sag, om det så er for hans folk, hans principper, standarter og versioner, han er altid on point, som på "Royalty"
"Products and puppets and pawns, gettin played out // When authentic niggaz step up, respect be layed out. Major effect to your sector, I'm the corrector // Live and direct, waving my mic like a sceptor. Supreme exalted, universal leader // Descendent of the kings and queens, the overseer"
Det er ganske simpelt ikke muligt at sætte en finger på noget, hverken lyrisk eller produktionsmæssigt, og enhver der ikke er enig kan lytte til "Next Time" og lære at tie' stille.
Det vi har med at gøre her er en milepæl og et symbol på selve hip hoppens væsen, og essensen af, hvad hip hop står for og repræsenterer. Jeg vil tro, at alle der har med hip hoppen at gøre, er blevet inspireret af Gang Starr på den ene eller anden måde.

"Wherever I go, I want to take nothin less than the best //
Whatever I choose, I choose to do, I have to stand out from all the rest"

Disse linjer kan måske virke højrøvede og selvhøjtidelige, men de beskriver virkelig den mentalitet som Guru og DJ Premier må have haft da de lavede dette album, for det er dét bedste, og de skiller sig ud fra alle andre i industrien.
Du synes måske som læser, at denne anmeldelse virker en smule overdrevet, og det undskylder jeg, for det er fuldkommen korrekt. Men sådan bliver det nu engang når der er så meget man kan sige, men må forkorte det ned. Men jeg tror ikke at hovedpointen er til at tage fejl af (?).


6/6
4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Til at starte med må jeg sige at dette er Gang Starr's bedste og mest fuldente album. Jeg kan huske første gang jeg hørte det, hvor længe jeg havde det på air play i cripen ! Det bedste helt sikkert ved det her album, må være de jazzede numre, in my opinion(!!) Desværre efter og putte albummet på nu, er der et par numre som jeg skipper, jeg ved ikk hvorfor men det er nok fordi at de numre der virkelig banger er så meget federe end dem der er mindre fede ..

SÅ idag ville jeg give d 5 /6 men god anmeldelse og albummet er fresh !

D

Anonym sagde ...

Er der nogen andre plader, med Gang Starr du kan anbefale?

JeppE sagde ...

Der er guld på dem alle, men jeg er mere begejstret for deres nyere udgivelser. Skulle jeg anbefale en anden af deres plader over de andre, så skulle det være deres sidste, The Ownerz, som har et par missere, men en røvfuld hamrende vilde tracks!

http://www.youtube.com/watch?v=tYhphmK6ipc

j

crackdaddy sagde ...

Hvor gammel er du Jeppe? du skriver anmeldelser som en på 13.