lørdag den 30. juni 2012

Grynch - Perspective


Bosat i Seattle med norsk blod i årerne; John Overlie aka Grynch aka "The Ballard King" har igennem det sidste halve årti opnået status som lokal hiphop helt. Siden debuten My Second Wind i 2008 har han udgivet en håndfuld plader, og har arbejdet sammen med Seattle-kollegaer som The Physics, Sol, Blue Scholars og Macklemore. Han fik endda noget så sjældent som et viralt undergrunds-hiphop-hit med singlen "My Volvo" fra Chemistry 1.5 pladen, der ganske simpelt var en kærlighedserklæring til hans elskede køretøj. Nu hedder året 2012 og Grynch er ude med sin femte udgivelse, Perspective, og her er alt som det plejer: ikke overdrevet ambitiøst eller dybsindigt, men egentlig bare ganske veldrejet og fornøjeligt.

"I'm just tryna get perspective /
Hop along the way and I ain't tryna switch directions /
But where I'm at now, and where I'm gon' be /
See, at the end of the day, it's all me"

Således lægger Grynch ud på pladens åbnende titelnummer, hvor han fortæller lidt om hans personlige status quo i hiphop-gamet, over en soul-melodisk Jake One skæring. Perspective er Grynch's forsøg på at levere solid hiphop og samtidig have det sjovt og nyde livet. Som hurtig dom kan man altså sige, at Perspective er komplet ufarlig og de fleste numre meget let fordøjelige. Dette behøves dog ikke at være en negativ ting. Ind imellem resulterer den "lette" formular i hiphop, der måske er lidt for sloppy, men andre gange er det fantastisk effektivt, og flere af numrene byder simpelthen på det pure guld.

I den kejtede ende af skalaen finder man et nummer som "So Far", der gæstes af en stærk Brother Ali, men som bærer et omkvæd, leveret af en ukendt sangfugl, der for det første ikke er i besiddelse af en synderligt karismatisk vokal, men som heller ikke formår at bidrage med noget catchy overhovedet. Resultatet er et besynderligt u-poppet forsøg på at lave et hiphop/pop nummer. Det samme kan siges om "In the Rain", der prydes af et lignende akavet omkvæd og en produktion, der mest af alt lyder som en lunken 80'er pop-sjæler.
Andre gange synes lyrikken at overtræde grænsen for, hvor banalt man kan skrive, som når Grynch rapper "It's a beautiful day in the neighborhood, I'm feeling good I'm feeling great just the way I should" på "Mister Rogers", lige efter "I'm Good", hvor Sol synger "Life is good, life is great". Man kunne tro der var en grænse for, hvor "good" og "great" noget kunne blive, men men men! - Én ting er, at det muligvis fremstår rimelig banalt, en anden ting er, at det er så afsindigt lækkert produceret, at det er fuldstændig lige meget! "I'm Good" er årets hidtil bedste happy-go-lucky nummer, og med en fa-bel-ag-tig produktion fra Budo og et omkvæd der siger: "It's 2012 like the Mayans say, there's no time so I grind 'till the sky's ablaze" så er der ingen tvivl om hvilket nummer jeg skal bumpe for fuld udblæsning den 20. og 21. december i år!

- For ved nærmere eftertanke, så består meget af den undergrundshiphop jeg lytter til af dybe og mere alvorlige tekster, og Grynch's Perspective mindede mig faktisk om, at det ikke alene er godt men decideret nødvendigt med et lille afbræk ind imellem, i form af let indtagelig hiphop, som man bare kan læne sig tilbage og smile bredt til. Denne form for hiphop er bredt repræsenteret på Perspective.
     I kan garanteret godt regne ud hvad den gyngende, Jake One producerede "Too High" handler om, og "When I'm With You" og "No Price Tag" handler helt enkelt om vigtigheden ved kærlighed og genuin glæde, der som det eneste i vores materielle verden ikke har price tags vedhængt. Pladen rundes af med den noget nær genialt producerede "After Effect", der gæstes af førnævnte The Physics, hvor en slagkraftig basgang og skævt sammensatte trommer driver værket. Brillant afslutning.

Meget mere behøves vist ikke at siges. Perspective ligger som sagt i den lettere ende af hiphop-spektret, men Grynch byder stadig på en fin vekslen imellem sommerlune happy-anthems, melodiske hooks og gyngende, soul'ede beats. Alt i alt en ganske lækker lille sag.

4/6

"Perspective"

"I'm Good" feat. Sol

"After Effect" feat. The Psysics

- Jeppe Barslund

Bonus: "My Volvo"

Bonus: My Volvo (Sabzi Remix)

Ingen kommentarer: