tirsdag den 1. december 2009

The Grouch & Eligh - Say G&E!


Snakker man om indie-hiphop succes-historier, må og skal The Living Legends Crew nævnes. Den 8 mand store gruppe brød frem i 90'erne, - de skrev aldrig under på en kontrakt, men formåede alligevel at få en loyal og næsten rabiat fanskare, og de solgte omkring 300.000 plader, på trods af at hver eneste skive blev solgt af dem selv på gadehjørnet. Deres malende, virkelighedsnære og ofte skræmmende billeder af livet gjorde dem ekstraordinært "real" på scene dengang, og denne formular har de holdt fast i, både som gruppe, men medlemmerne hver især har opereret ud fra samme skabelon med stort set samtlige individuelle udgivelser.

LL Crew's to medlemmer The Grouch og Eligh slog første gang hovederne sammen i 2000 med Vol. 1 og 2 af deres G & E Music, der siden har set yderligere 2 konstellationer i serien. Nu hedder året 2009, og der er gået 6 år siden deres sidste samarbejdsudgivelse. Fans'ne var nær bukket under af ren utålmodighed, men Say G&E! skal nok tilfredsstille alle og enhver, og de fleste vil med garanti mene, at ventetiden var hvert eneste sekunt værd.

Det unikke ved denne duo er, at de som hiphop-kunstnere og rappere er komplet forskellige. Grouch er den tilbagelænede, økologiske og hippie-agtige rapper, der gerne fletter en ordenlig portion humor ind i hans tekster, selvom budskaberne mestendels er vigtige og opmærksomhedskrævende. Eligh er super-floweren, hvis kringlede speed-rim og levering kan mænge sig med den absolutte elite, og så producerer han størstedelen af pladens numre, og det gør han, som de unge siger nu til dags - æderman'me godt! Produktionerne er ufatteligt melodiske, atmosfæriske og - i målestoksforholdet "hiphop" - helt igennem smukke. Trommerne og banging og basgangene buldrer afsted, men Eligh kan noget med baggrundslag af nynnende kor, underspillede strygere, sart klaverspil og hjemsøgende synthlyde, der gang på gang får de små hår på armene til at stå skoleret. Mageløst er vel det eneste retfærddige ord at bruge. To produktioner fejler; bonusnummeret "Euphoria" og gæsteproducer Amp Live's "Boom", der lyder som et kæmpe rip off af Black Eyed Peas' "Boom Boom Pow" - det' dæl'me dårligt! Men 2 uf ad 17, den kan jeg gå med til, især når de resterende 15 er så fantastiske. Den udnævnte profet-producer Flying Lotus bidrager også med en enkelt skæring, og selvom det med Say G&E!s stjernerække af beats virker umuligt, så løber han muligvis med sejren for bedste produktion. "Old Souls" er så genialt og mesterligt skruet sammen, og det kan være svært at tro på, at et håndværk af denne kaliber overhovedet kan skabes. Og så med et gæstevers fra Blu oveni - det' helt tosset! - 2009's stærkeste hiphop sang? Meget muligt.

"Old Souls" feat. Blu:"Asked a brother how could he sell his soul /
He said 'easy, what you home you don't own/
The knowledge you speak has been told /Loops, life keeps repeating these notes /I see majors, somebody said they need paper to eat, but /A man shouldn't eat off bread alone, I'm headin' home /Sooner or later the creater will call /And I ain't 'bout to be playin' no war /Facing my wrongs, godspeed as I pace to the law /Wonderin' if I should say grace or be makin' zalahr /Somebody said I got a old soul /I'm just trying to figure out my role before the doors close"

- Blu, "Old Souls"


- Og hvor vildt det end lyder, så er der faktisk flere af pladens skæringer, der kunne kvalificerer sig til diverse 'best of 2009' -lister. "Do It Again", "No Flowers", "Comin' Up", "Worried About the World" og ikke mindst "Sign of the Times", der bærer årets mest skæve og herligt originale beat og omkvæd, er alle af tårnhøj kvalitet.

"Do It Again" feat. DJ Fresh:Say G&E! er en fremragende plade, og kunne snildt havne på min top 10 over årets bedste, iblandt Fashawn, Brother Ali, K'Naan og BK-One. Fælt overset er den desværre også. Det er for mig svært at forstå, hvordan Soulja Boy numre ligger imellem 1 og 2 millioner plays på youtube, alt imens det virker som en sejr for numre som "Old Souls" at snegle sig op på de 1000 plays. Det hænger sgu ikke rigtig sammen, men det er nu engang sådan verden fungerer. Derfor: support real hiphop. Det vil undre mig noget så grundigt hvis du bliver skuffet over Grouch & Eligh's perle her.

5/6

Ingen kommentarer: