søndag den 13. december 2009

Freeway - Streetz Is Mine


Det album her er noget specielt må man sige. Det er et af de sjældne "fake albums", der er udkommet. Historien er, at Freeway er signet til RBC Records, som på en-eller-anden måde har udgivet Streetz Is Mine bag Freeways ryg. Han har ikke haft noget med det at gøre, og numrene der er at finde på albummet, er leftovers, internet exclusives og meget andet. Det præcist samme skete for Nore, da han var signet til RBC Records; de "udgav" hans plade S.O.R.E. som han ikke vidste noget om overhovedet, ligeledes fremstillet af gammelt skidt og kanel. Streetz Is Mine er altså ikke et officielt Freeway album..

Han er pt ved at færdiggøre The Stimulus Package med Jake One, som bliver udgivet via Rhymesayers tidligt næste år.

Det sjove ved Streetz Is Mine, som også lidt er en cadeaux til RBC Records herfra, er, at pladen er fuldt på højde med hans tre Roc-A-Fella udgivelser. Ja faktisk synes jeg næsten pladen her er bedre! Produktionssiden er blottet for mainstream producere, hvilket resulterer i en samling gadenære, støvede og hårdtslående produktioner, der tillader Freeway at slippe hans inde bæst løs. (Det er lidt mærkeligt at anmelde denne plade, da Freeway jo faktisk ikke har været indvolveret i processen, hvilket vil sige at intet i realiteten er bevidst. Men vi må bare lade som om!). - I virkeligheden synes jeg næsten det er synd for Freeway, at han ikke har haft noget at gøre med hans eget bedste album. Den sætning kan kun skrives kryptisk, men sagen er jo den, at Streetz Is Mine overgår både Philadelphia Freeway, Free At Last og Philadelphia Freeway 2, på trods af at manden selv ikke har vidst noget om skabelsen af pladen! Numre som "Mental Note" og "North Philly" viser den mest sultne Freeway man har hørt i årevis, og "Let Me Sing My Song", "All Night Long" og den obskure banger "Freezin Hot (Ice City)" er jo rene mesterværker!

"Freezin Hot (Ice City)":Om pladen her skal bedømmes ud fra normale kriterier, mixtape kriterier eller "fake album" kriterierne ved jeg ikke, men som tidligere skrevet, så er pladen faktisk ret fed, uanset hvor falsk en udgivelse det er. Dog vil jeg sige, at Freeway nok aldrig bliver min favorit rapper. Hans rap og flow er fandenivolsk, men netop dét bliver til tider enerverende, og når ens rapstemme er så karakteristisk som Freeways, kræves der variation og afvekslende krydderiet, hvis numrene skal reddes fra at havne i kategorien "skip'able". Dog holder jeg fast ved, at de førnævnte numre holder fuldt ud. Så af et "fake album" at være, er det sgu meget godt! - Om ikke andet så glæder jeg mig i hvert fald til at høre hvad Jake One kan bidrage med, måske han er det "afvekslende krydderi" jeg efterlyser?

4/6

5 kommentarer:

tba sagde ...

Fedt du hiver den her frem, jeg vil lige indskyde en lille teori omkring de her RBC Records udgivelser.

Jeg er nemlig 100% overbevist om at albumsene er helt legit, men at kunstnerne vælger at kalde dem fake, så de slipper for at leve op til nogen form for kvalitetssikring og "bare" kan smide en masse leftovers sammen og derved tjene en lille skilling på det. Deres offentlige fordømmelse af albumsene fungere desuden som god PR for pladerne, som ellers ikke ville få den store opmærksomhed.

Både Freeway og N.O.R.E. ville næppe lade den slags ske, uden nogen form for juridisk konsekvens for RBC Records. Bare mine 2 cents.

peace
t

JeppE sagde ...

Det skulle ikke undre mig om du havde ret. Det virker nemlig rimelig løjerligt, at noget af denne kaliber kan gå totalt over deres hoved. Det er jo trods alt et udgivet album...

Og PR, tjoo, det får de jo. Det er nok bare en del af hypen op til Jake One samarbejdsalbummet

Maja lau sagde ...

Free At Last havde 2 gode tracks (Its Over og Big Spender) og resten var lort. Dette album er lidt det samme, synes jeg. Philidelphia Freeway var bare et helt andet niveau. Mon Jay stadig har Free i baghånden?

Jizzoh sagde ...

Bliver nødt til at smide en kommentar efter jeg endelig har picket pladen op. Der er kongenumre som "Let Me Sing My Song" og "North Philly", men du glemmer "Rap Money" der er crazy. 9th på beat og to giftigte vers. Et fra Tom Hardy, og et fra Young Chris som altid har en sindsyg selsikkerhed i leveringen.

PS: Tror ikke rigtig på at pladen er udgivet bag Free's ryg da han har lavet video til "Rap Money".

- Jiz

JeppE sagde ...

Jeg tror du har ret Jiz, den udkom "sjovt nok" op til udgivelsen af The Stimulus Package, så jeg er også ganske sikker på, at det bare er yderst velplanlagt hype.