tirsdag den 11. december 2007

Common - Resurrection


Efter at have skabt sig et navn og et image, var Common klar til at springe ud som kvalitets-bevidst rapper, og en af musikhistoriens mest imponerende forbedringer kom i form af Commons andet album "Resurrection". Fra hans hysteriske rap-mynster på ”Can I Borrow A Dollar”, fik Common virkelig slebet kanterne, og da "Resurrection" udkom i 1994, fik folk for alvor øjnene op for hans talent.
No I.D står igen for de fleste af produktionerne. Udover Ynot’s 2 beats, har No I.D leveret hele lydsiden, og selv han har finkæmmet mixerpulten, og disker op med værker, som dedikerede fans kalder hans ”til dato bedste”, og jeg modargumenterer ikke. Da jeg for første gang satte cd’en i anlægget og skruede helt op, og ”Resurrection” beatet begyndte at køre, faldt jeg ind i en total ekstase. Opskriften er den samme fra ”Can I Borrow A Dollar”; rigelig mændger jazz, en god portion laid-backness, og så er produktionerne krydret forsigtigt med det minimale touch, der gør at beatet aldrig stjæler billedet, men i stedet bakker Common op på fornemmeste vis. Produktionerne er blandt mine favoritter når det gælder midt-halvfemser hip hop. Et uovertruffent arbejde af No I.D.
På den lyriske side er Common i storform, og de drilske, humoristiske, udfordrene og dybt intellektuelle rim satte en standart for hvordan rap kan udføres, og Common selv blev, på grund af de mangfoldige vers hele albummet igennem, anset som en af de tungeste rappere indenfor bevidst rap, og jeg vil mene, at hans status som ”legende” allerede startede her.
Med nummeret ”Thisisme” forklarer han sin personlige udvikling siden ”Can I Borrow A Dollar”, bla. Med linjerne

“Talkin “Take It EZ”, and they was like He ain't hardcore!
But hardcore is far more than bats and gats
It stems back to the roots of being true
It's gonna get me Me, you just get you You
What I look like, talkin about some shit I ain't do?”

Common berører også flere emner på “Resurrection”, og han er ikke bleg for at tage konfrontationer op. De fleste kender efterhånden nummeret ”I Used To Love H.E.R.”, hvor han bruger en kvinde som metafor for hip hoppen. Sangen handler i bund og grund om, hvordan hip hoppen gradvist er blevet til en kommerciel ting, som er nem at tjene penge på. Især west-coast gangster stilen fik et par slag over fingrene, hvilket mundede ud i en beef imellem Common og Icecube. ”Used to love her, jaloux ’cause I fucked her” – sådan lød Ice Cubes svar. Beefen varede et godt stykke tid, men havde dog ingen vinder, for efter Tupac og Biggie blev dræbt, kom de to rappere på venskabelige højder igen, takket være den fælles ven Louis Farrakhan.
Men nummeret ”I Used To Love H.E.R.” bragte Common mere end en bøf. De gennemført geniale lyriske referencer, der gennemsyrede sangen, vandt Common mange fans, og kritikerne var vilde med ham. Hans fanbase, der før bestod af en lille kult mængde, voksede betydeligt, og Common blev større end blot Chicago, han blev set som en af undergrundens bedste. Og hvordan kan man være imod det, når manden opfinder enestående linjer som disse, på nummeret ”Book of Life”

“They say become a doctor, but I don't have the patients/patience
Adjacent to that situation
I want an occupation that I'm into
'Cause yet if I begin to
Live to my potential
I went to School for fourteen years and my best teacher was experience”

En legende er født, og med sig, et album, der den dag idag bliver betegnet som en ægte ”classic”.
5.5/6

1 kommentar:

Anonym sagde ...

En rigtig god anmeldelse! Dette album er min favorit sammen med Snoop Doggs "Doggystye". Helt forskellige, men begge klassikere.