lørdag den 15. august 2009

Macklemore - The Language of My World


"I give everything I have when I write a rhyme /
but that doesn't change the fact that this culture's not mine"

Linjer som disse, som er at finde overalt på "The Language of My World", giver et uudsletteligt billede af, hvilken rapper og person Macklemore er; not your average!
Hans speciale er intelligente observationer af race, og klasse- forskelsbehandlinger, både i det samfund han kommer fra, men også i hiphop kulturen. Han er hudløst ærlig, hvilket resulterer i nærgående tekster, der både oser af humor og flow-leg, men så sandelig også af brutalt fængslende fortællinger, der maler inderlige stemningsmættede billeder på lytterens nethinde, hvor de sætter sig godt fast.
Det bemærkelsesværdige ved Macklemore er, at han konstant bruger sig selv som eksempel når han kommenterer diverse mentaliteter og tilstande. Fx beretter han på "Contradiction" om, hvordan en kvinde, der netop har overværet hans show, konfronterer ham og får ham til at indse hvor dobbeltmoralsk han er, og hvor overfladisk et forhold han har til alt hvad der har med hip hop at gøre. Og på det lyrisk eksplosive åbningsnummer "White Privilege", undrer han sig over, hvorvidt det overhovedet er i orden for hvide rappere at være en del af hiphop kulturen, med linjer som,

"Hip hop startet off on a block that I've never been to /
to counteract a struggle that I've never even been through /
If I think I understand just because I flow too /
that means I'm not keepin' it true..."

Hele albummet ulmer med forrygende eksekveringer af tekstskrivning, og "The Language of My World" er i sig selv et studie i selverkendelse og soulsearching når det er bedst/værst.

En anden af pladens helt store forcer, er det sprudlende musikalske modspil til Macklemores opmærksomhedskrævende tekster. Produktionerne er suverænt soulede og opløftende, og som kontrast til hans eget lyriske univers, synger Macklemore også fortrinligt, og på numre som det ganske utrolige "As Soon As I Wake Up", går alt op i en højere enhed og resulterer i permanent storhed i hiphop format.

"The Language of My World" er på mange måder et stort album, på den mest ydmyge facon tænkeligt. Det anbefales kraftigt herfra, at man giver Macklemore en chance, for der er stor sandsynlighed for, at han vil ramme netop DIG det ene eller andet sted - og i seattle rapperens tilfælde er dette en ualmindeligt god ting.

4.5/6

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Jeppe. Jeg nyder virkelig at læse dine anmeldelser, og jeg har for nylig fået en kæmpe interesse for Macklemore (Ja, det skyldes The Heist. Havde hørt om ham før, men aldrig rigtig lyttet til det).
Nu faldt jeg så over denne gamle anmeldelse, og jeg synes den virker en anelse tynd - no offence - sammenlignet med nogle af dine nyere anmeldelser. Er det et udtryk for at du ikke har mere på hjerte om albummet, eller var det bare det du havde at sige om den på det tidspunkt?

JeppE sagde ...

Ha, jeg er faktisk enig i, at den er ret tynd!
"Problemet" var, at INGEN kendte Macklemore herhjemme dengang jeg skrev denne anmeldelse, og folk gider ikke læse kilometer-lange anmeldelser om kunstnere de ikke kender. De vil have det serveret kort og godt.
Men det skal ikke være en undskyldning for anmeldelsens længde, den ER lidt tynd! Jeg har efterfølgende spædet op med følgende artikel, for at rette lidt op på det:

http://hiphopanmeldelser.blogspot.dk/2012/06/lyrical-genius-level-macklemore.html

- Dén er grundig, og den er der virkelig mange der har læst.

Tak for ærlighed og interesse!

j