torsdag den 26. juni 2014

Innate & EP - Such As I


Ingen ved hvem Innate & EP er. Internettet fortæller, at de er 2/3 af Cali-gruppen Rock Bottom, men dem er der heller ingen der kender. Deres debut, Such As I, som der ikke er nogen der ved eksisterer, er produceret af Nate Wolvin, som ingen har hørt om før. Det er altså et relativt ukendt projekt vi stifter bekendtskab med her. Men det gør ikke noget. Der er som sådan kun én ting, der er nødvendigt at vide: at det er en grum og grufuld fejl, ikke kender Innate & EP, Nate Wolvin og Suck As I.
     Nu har jeg sikkert jeres nysgerrighed. Tryk play på videoen nedenfor og lyt til "The Grind", og jeg burde have jeres opmærksomhed.


"Refuse to fuss over fame, I'm still paying with a buck a some change / I don't need to walk a road where everyone knows my name" rapper Innate på "One Way Train", og det er lidt af en bedrift, så langt fra denne "road" han har formået at holde sig. Samtidig er han og EP med til at bekræfte noget, jeg altid har "frygtet". - I forhold til, at meget af det bedste indie-/underground hiphop kan være virkelig svær at finde; jo sværere des bedre synes ofte at være tilfældet, er der en reel chance for, at der findes hiphop "derude", der er godt, at vi måske aldrig opdager det. Den teori var Innate & EP lige ved at realisere med Such As I, som det vist er sikkert at sige, er gået de flestes hoved forbi. Hvilken forfærdelig tanke.

Men hvad er Innate & EP så for en størrelse - hvad kan de? Prøv at forestil dig, at The Remnant og Intuition & Equalibrum fandt et fælles hiphop-ståsted og derefter allierede sig med folk-duoen Kings of Convenience. Det er intelligent fortalt, kløgtigt udtænkt og uhyrlig præcist leveret rap over sjælfulde, lune og støvede beats, der ikke undskylder for at være dybt afhængighedsskabende i sine melodier. Tag fx det fænomenale piano-loop på "Around You" eller den udsøgte blues-guitar på "Come Again"; begge melodier, der ikke sådan lige forsvinder fra nethinden. Eller den helt latterligt fængende "Sunday", der inkorporerer et super-kitchet men seriøst fedt omkvæd i bedste The Beach Boys stil.
     Når produktionerne ikke er decideret fængende er de "bare" solide i al almindelighed. "We Rock" med sine støvede jazz-blæsere, "Frame of Mind" med panfløjter og "Ghetto Slidin'", der dufter af G-Funk. Herpå rapper Innate og EP om at kæmpe med nervøsitet når det kommer til at tage kontakt til piger: "I run the scenarios down in my head / 'Till I'm back to square one, not a word being said". Innate og EP kommer umådelig langt med ærlighed, charme og humor. Humoren springer især ud i fuld flor på "Stella". Her anvender de umiddelbart en af hiphoppens mest slidte skabeloner, hvor "she" er synonym med hiphop. EP rapper:
"She's too wise and mature to sweat the small stuff /
And she don't wonder what's wrong when I don't talk much /
Nothing to say when I can look in her face /
And see she understands exactly where I'm coming from, the hunt and the chase /
Domesticated on reality, I thank her /
For pulling me to earth and try to bring me back to nature"
og Innate tager over:
"The only girl that never broke my heart, loves me for who I am /
Never snuck around, she never needed another man /
Keep her in the plans when I'm strategising for the future /
If and whenever I move, you bet she gon' cruise too /
Sweet as sugar, but I know she got it in her to snap /
Whether I'm right or wrong, baby's got my back"
Der er imidlertid intet i sangen, der skal forstås i overført betydning eller som metafor for noget andet. "She" er ikke hiphop, men ganske simpelt deres hund Stella! Kløgtigt skrevet. Den tilhørende musikvideo bevarer ikke "hemmeligheden" i særlig lang tid, hvilket måske er lidt en skam. Til gengæld kompenserer den med rigelige doser fjollethed:


Such As I er bestemt en helstøbt plade og en fornøjelse fra start til slut, men man skal gide at lægge øre til en del opløftende og glad hiphop med mange sangbaserede omkvæd. Jeg kunne forestille mig, at denne insisteren på godt humør kunne blive for meget for nogen. Pladen åbner med "Everything", der er både mørkere og tungere end resten af pladen, og det havde givet Such As I en del mere tyngde og dynamik at have flere skæringer af denne kaliber. Men hvis man vil have et gedigent skud glad-i-låget hiphop, leveret af tre ganske begavede håndværkere, så er Such As I i allerhøjeste grad albummet du skal give en lytter.

4.5/6
- Jeppe Barslund


Ingen kommentarer: