tirsdag den 1. juni 2010

Eyedea & Abilities - By the Throat


Nogle kunstnere bliver kendt for en bestemt type musik, og suser igennem en hel karriere ved hjælp af denne alene. Andre ser det som en nødvendighed at afprøve noget nyt hele tiden, og konstant udforske nyt musikalsk terræn.
Således er Eyedea & Abilities ikke din gennemsnitlige hiphop duo. Siden deres debutalbum First Born fra 2001, har de ikke gengivet sig selv på noget efterfølgende album, og på By the Throat begiver de sig ud på deres hidtil mest eksperimenterende rejse. Det er én stor rock/hiphop fusion, men ikke grebet an på "normal" vis. Det er både flot og sært, eksperimenterende og vovet. Ikke alle vil synes om deres lyd anno 2009, og det må siges at være forståeligt, at deres nye, rockede tilgang til hiphoppen skræmte en del tilhængere væk da pladen udkom. Det er fx ikke lykkedes mig at vende mig til deres lyd. Numre som "Spin Cycle", "Sky Diver" og især "Smile" fungerer fint, men der er lyttekvaler forbundet med mere eller mindre resten af pladens produktioner. Til gengæld har Eyedea skrevet nogle af 2009's flotteste tekster. Han fremfører intet mindre end lyriske mirakler på By the Throat. Det er poetisk, dystert, voldsomt og smukt, og det er umuligt ikke at lade sig imponere af Eyedea's forbløffende talent. Man ærgrer sig over, at de medfølgende arrangementer halter en smule, for lyrisk set kan jeg ikke se, hvordan det skulle kunne blive bedre.

4/6

7 kommentarer:

maja sagde ...

enig, enig, enig.
kunne man håbe på en anmeldelse har Sage francis' Li(f)e og måske Grieves' "nye" ep?

JeppE sagde ...

Confessions of Mr. Modest eller Felt tribute EP'en?

maja sagde ...

The Confessions of Mr. Modest

JeppE sagde ...

Den kommer snart så - den har jeg liggende, og der hører en sjov historie til netop den plade :D

jeppe.

Anonym sagde ...

Man kan ærgre sig lidt over, at du så ikke citerer ham...

JeppE sagde ...

Årsagen til, at der ikke er citat uddrag er, at anmeldelsen oprindeligt er skrevet til DubCNN magazine, og der var ikke mere plads at gøre godt med. Havde anmeldelsen været skrevet til bloggen her, var et citat eller 3 med sikkerhed anført. Da anmeldelsen stdaig kan nå at havne i et blad eller på hjemmesiden, vil jeg ikke rette eller tilføje til anmeldelsen. Rådet herfra må lyde på at investere i pladen og studere teksterne selv, hvert nummer har pragteksempler på hans tekstskrivningsevner.

jeppe.

Aleksander sagde ...

Kom lidt tilfældigt forbi anmeldelsen her, og er egentligt lidt skuffet over ikke allerede at have lagt en kommentar til den.
Havde jeg allerede knyttet et par linjer til albummet, forstiller jeg mig, at de ville lyde nogenlunde sådan her:
Jeg er kort sagt kæmpe fan.
Eyedea udviklede sig (lidt pludseligt) til hip-hopens svar på Kurt Cobain, og By the Throat er i denne sammenhæng den vanvittige pendant til Nevermind.
Mere eller mindre perfekt album, der i den grad er en ener. 6/6