fredag den 9. maj 2008

Common Market - Black Patch War EPSom optakt til deres andet album "Tobacco Road", udgiver Common Market (DJ Sabzi (Blue Scholars) og RA Scion) denne EP. En 7-numres skive, der har til formål at forøge den appetit som de mange utålmodige lyttere, deriblandt mig selv, allerede er ved at gå til af.
Ligesom "Blue Scholars" EP'en, virker "Black Patch War" EP'en lidt som en intro, eller måske snarere en tidlig forlængelse af det kommende album.
Titel-mæssigt hænger denne EP og det kommende album også fint sammen. "Tobacco Road" hedder album nummer to. For kort at forklare hvad denne Black Patch War gik ud på, handlede det om, at amerikanske bønder, primært i Kentucky og Tennessee, så sig nødsaget til at danne en "modstandsbevægelse" mod The American Tobacco Compagny i starten af det tyvende århundrede. Det amerikanske tobaks kompagni havde skaffet sig eneret til køb af bøndernes tobak, og bønderne kunne dårligt nok tjene penge på deres tobakshandel længere. Modstandbevægelsen som bønderne havde dannet fik navnet The Silent Brigade. Efter megen kamp frem og tilbage, udviklede The Silent Brigade sig til en gruppe der udførte vold som forhandlingsmetode, de fik derfor det nye navn "The Night Riders". Selvom deres metode var af den voldelige slags, så man "The Night Riders" som helte, fordi de kæmpede for deres oprindelige rettigheder. Det hele endte med at bønderne fik bukket det amerikanske tobaksfirma under, og efterfølgende fik de fuld profit for deres høst.

Det blev vist lidt historietime agtigt, men det vigtige i denne historie er, tror jeg, at de kæmpede en hård og brav kamp for deres sag. Man prøvede at udnytte dem, men de stod sammen og sejrede. Det er vist den ideologi der er vigtig.
Det er meget tydeligt, at RA Scion ser tilbage på sydstatsbønderne med stor respekt. På åbnings- og titel nummeret, maler han et yderst voldeligt billede af bøndernes kamp. På det efterfølgende "Oldham Era" har RA Scion skruet tiden ca hundrede år frem til idag, hvor han sammenligner hans egen kamp med en magt, der minder om den selv samme som bønderne måtte stå sammen imod.
Som hovedsingle finder vi "Touble Is", som er et uptempo og dybt nummer, der bygger omkring den gamle tale "The harvest is plentiful, but the laborers are few", et tema der vil fungerer som hovedingrediens i "Tobacco Road"'s tesktside.

"Black Patch War" EP'en er et seriøst stykke musik at lægge øre til. Som på debutalbummet diskes der op med substanstung lyrik og musikalsk hiphop i verdensklasse. RA Scion er en fremragende rapper og lyriker, det kan man ikke komme udenom, og heldigvis for os har han tonet ned på de uforståelige ord og de kringlede rim. Det er denne gang en del lettere at følge med i hans tekstunivers, og da han i høj grad IKKE har tonet ned på hans storladene mc evner, og det en sand befrielse ikke at skulle koncentrere sig så man får ondt i hovedet over hvad det er han synger om. Af denne grund, er RA Scion lige rykket op i topeliten af vor tids rappere. Der er virkelig meget sjæl i hans beretninger, og pålideligheden er altid at finde, i hver enkelt linje. Det er mere eller mindre umuligt at forblive upåvirket af den byge af musikalske knynæveslag, som seattle rapperen sender ud igennem højtalerne og videre ud i synet på lytteren.
Dertil kommer produktionerne og arrangementerne, som er så uforskammet spækket med samme overskud, naturlig råhed og detaljerigdom. DJ Sabzi formår, som altid, at fremvise instrumentaler, der blæser lytteren totalt væk. Om det så er det dødsensfarlige orgelriff i "Trouble Is", den abnormt funky kombination af trommeprogrammering og bassgang i "Oldham Era", eller om det er det stille og rolige beat i "Bonanza", der bare skal have tid til at fremhæve sine skjulte detaljer. Sabzi sejrer HVER gang.
Samspillet mellem RA Scion og Sabzi er utroligt, og de 7 optændte variationer over samme drøm om storhed og skønhed får i de fineste stunder den musikalske horisont til at udvide sig.

Så med en lydside helt i top, og en tekstskriver der tilsyneladende ikke kan løbe tør for brillante ideer og metoder, ser det ud til, at Seattle duoen har seriøse planer om permanent at indtage hiphop scenen i den nære fremtid.
Gennemgående er der en nerve i Common Markets EP, som uden tvivl vil få mere erfarne kolleger til at spidse øren.
Ventetiden til "Tobacco Road" er netop blevet uudholdelig....

4.5/6

Ingen kommentarer: