søndag den 23. marts 2008

Lupe Fiasco - The Cool


!!!Advarsel!!!
Usædvanlig lang og uvant analyserende anmeldelse venter forude!
Forvent ca. 10-11 siders intensivt læsning.
Go' fornøjelse
- JeppEEndelig fik jeg samlet nok mod til at gå i gang med "The Cool". Planen var at jeg skulle anmelde albummet få dage efter udgivelsesdatoen, men jeg måtte meget hurtigt erfare, at "The Cool" ikke bare er et album man sætter sig ned og anmelder, sådan uden lige. Det er en tung sag, og selvom det nu er 2½ - 3 måneder siden det udkom, har jeg stadig ikke fået fat i alle de gemte budskaber og alle de snedige hints og tricks som Lupe Fiasco har begravet på stort set alle numre.
Da "Lupe Fiascos Food & Liquor" kom ud, rangerede jeg meget hurtigt Lupe blandt de ypperste tekstskrivere, men efter at have hørt "The Cool" kan jeg ikke andet end at tildele ham den ultimative førsteplads. Hvad end vi snakker NaS, Talib Kweli, Common, Geologic eller Blu, så er det et faktum, at Lupe er DEN smarteste og mest intelligente rapper vi har i dag. Period!
Faktisk er Lupe så dygtig, at hans tekster muligvis er hans lænke om benet. Folk kan simpelthen ikke følge med. Der er så meget tvetydighed i hans rim, og mange af linjerne skal analyseres frem og tilbage for de giver den rette betydning, så mange giver op. Hans fanbase er af den grund ikke stor. Koncentreret, men ikke stor. Dette er en utrolig skam, for Lupe er manden der er brug for i dag, Lupe er manden der om nogen kan redde hip hoppen for den så omtalte kommercialisering, der har ramt vores elskede kultur. He's Our Savior.


- Konceptet -

"The Cool" er anden del af koncept-trilogien, som eftersigende bliver afsluttet med albummet "LUPEnd". Det har helt fra start af, før "Lupe Fiascos Food & Liquor", været meningen at han vil udgive 3 albums, og derefter stoppe rapkarrieren. En rød tråd skulle så gå igennem alle tre albums, og tilsammen skulle de skabe en historie. Konceptalbums er meget sjældne indenfor hip hop kulturen, og i skrivende stund kan jeg kun komme i tanke om et enkelt eller to udover dette projekt.
Det er til gengæld yderst vigtigt at pointerer, at det ikke er alle numre på hans albums der spiller en rolle i hans koncept. Det er muligvis det, der gør det hele lidt tricky, for når man ved at det er et koncept album, kan man godt fange sig selv i at søge efter ledetråde i numre, som faktisk ikke har noget med historien at gøre. Om det er op til lytteren at finde ud af hvilke numre der så er en del af historien ved jeg ikke? Måske tredje album giver de sidste svar på de mange spørgsmål man sidder med, eller som jeg i hvert fald sidder med.

Der er et par numre på "Lupe Fiascos Food & Liqour", der faktisk først giver rigtig mening efter at have hørt "The Cool". Nummeret "He Say She Say" var oprindeligt "bare" et fedt nummer med en utrolig tekst og et sprødt beat, men det viser sig, at nummeret faktisk er det, som starter det hele, for det er her vi bliver introduceret for vores hovedperson Michael Young, som er en ung faderløs knægt der går i skole. Den manglende fader er et stort problem for Michael, og han klarer sig mildest talt rigtig dårligt i skolen, og det ender med at han dropper ud. Han vælger derefter gadelivet som levevej. Med "gadeliv" menes der ikke, at han sover på bænke og tigger småmønter. Det vi har med at gøre er selvfølgelig den klassiske historie om den unge knægt, der har verden foran fødderne, og hans mål er at nå til tops via respekt, og via et rygte som hans eventuelle konkurrenter vil frygte ham for.
På nummeret "He Say She Say" siger moderen til den svigtende fader:

"He's your little boy and you don't even bother
Like "brother" without the "R"
and he's starting to harbor,
Cool and food for thought
but for you he's a starver"

Så allerede her ser det ud til, at Michael Young er ude på et sidespor. Idet han, som hun siger "harbor cool", gør han som omkvædet i nummeret "The Cool" hentyder til, nemlig at befinde sig på den forkerte side af loven, for at sige det mildt.

"If life goes passing you by
Don't cry
If your breaking the rules
making your moves
paying your dues.....
chasing the cool"

At jagte "the cool" er altså hvad Michael Young vælger, og det er her hans liv som streethustler begynder. Der er hertil to personer som er ekstremt vigtige at nævne. To personer der, selvom de er en del af Michael Youngs mentalitet, bliver personificeret i op til flere sange, og de to personer udgør 2/3 af hele konceptet. Den ene er "The streets" og den anden "The Game". Som personer kan man referere til dem som "dem der opdrager Michael Young", i stedet for den manglende far og moderen, der aldrig kunne nå sin søn.
"The streets" repræsenterer, som det åbenlyse navn hentyder til, gadelivet. Alt hvad der hører dertil, alt det tiltrækkende og alt det farlige.
"The Game" repræsenterer på samme måde "spillet". Hustlerens spil, alfonsens spil, stofferne, våbnene og alt hvad der hører dertil. Idet Michael Young bruger "The Streets" og "The Game" til at opnå "the cool", går han også under navnet "The Coolest". Alle tre personer er karakteriseret med markante objekter. Som man kan se på billedet nedfor, taget fra booklettenHer kan man se de tre hovedpersoner i person-skikkelse. Til venstre har vi "The Game", med sit lidt kranie-agtige hoved, terningerne i øjnene, og crack-røg kommende ud af munden. I midten har vi Michael Young aka "The Coolest". Han har to kendetegn. For det første hans højre hånd som er rådnet så meget væk, at der kun er en knoglehånd tilbage. Dette er et symbol på, at hans rigtighed og godhed er rådnet bort. Miljøet og det hårde liv har altså gjort ham korrupt, og der er ikke meget Michael Young tilbage i ham.
Man kan ikke se det på dette billede, men andre billeder viser meget tydeligt, at han også holder en nøgle i hånden. En nøgle der er ild i. Denne nøgle passer til halskæden som den kvindelige personificering af "The Streets" har om halsen. Som en anden Tony Montana eller Al Capone, har "The Coolest" og "The Streets" indledt et kærlighedsforhold. Dette betyder selvfølgelig at Michael Young er blevet forelsket og afhængig af gadelivet. For at vise sin gensidighed giver "The Streets" så nøglen til "The Coolest", for at vise, at gaderne nu er hans, og han kan komme hele vejen til toppen. Den "tiltrækkende" og yderst lokkende "The Streets" har $-tegn som øjne, for at vise den vigtigste faktor hvis man skal vinde gaderne.
Sådan hænger det altså sammen. Måske symbolerne på forsidecoveret giver mere mening nu?
Disse tre personer skal man have i baghovedet i mange af numrene. Det er også først efter at have analyseret personerne frem og tilbage, at jeg rigtig forstår nummeret "The Cool" fra "Food & Liquor" cd'en. Jeg har læst flere stedet at man bliver introduceret for "The Streets" og "The Game" allerede i dette nummer. Det er også rigtigt, men jeg nægter at tro på, at anmelderne faktisk kan finde de to personer i nummeret, for det er ikke bare sådan ligetil. De har sikkert læst det et andet sted, og så har de bare skrevet det samme for at lyde klogere. For lytter man nummeret igennem, er de hverken nævnt som en mentalitet eller som personer. Man skal grave lidt længere for at finde dem. Det er i denne sang at vi første gang hører om den udslettede godhed, idet han ligger i sin kiste og kigger på sin hånd ; "...With a right hand that was all bones....". Tidligt i sangen rapper Lupe:

"Yes... he was still fresh to death
bling, two ear-rings, a chain laying on his chest
He still had it 'cause thay couldn't find it
And the bullet from his enemies sat like two inches behind it"

Hvad er det for en halskæde han har på brystet som de ikke kan se? Det er halskæden som sad om halsen på "The Streets", som han åbnede med nøglen. Det hentyder til, at "the streets" er en del af ham, en del af hans hjerte, ergo der hvor patronerne ramte og dræbte ham.
Vi hører også i sangen, at "...right next to it one of his man's stuck a swisher...". En "swisher" er en form for pisk, hvilket er et symbol for magt, et sumbol for Michael Youngs magt og styre i gaderne.
Dette stemmer perfekt overens med linjen "Streets got my heart, game got my soul" fra sangen "The Coolest", men det kigger vi nærmere på senere.
Jeg må hellere indskyde her, at det her er min teori. Det her er min analyse af "The Cool", det har jeg ikke læst mig til. Det med symbolerne på de tre karakterer har jeg delvist læst mig til, men det her er 100% min teori, så hvis i er uenige eller har andre teorier, så tøv endelig ikke med at præsentere dem. Den usandsynligt skarpe (og måske halv-nørdede) lytter, ville faktisk uden billederne kunne identificerer de forskellige karakterer med deres symboler, for hvis man spidser øre, så får man det hele foræret undervejs.

Der er især tre numre på "The Cool" der betyder en vigtig del for historien. Der er andre numre der har små henvisninger til historien og karaktererne, men ikke som sangenes primære tema. De tre vigtige sange er åbenlyst "The Coolest", "Put You on Game" og nummeret "The Die". Det er i disse tre numre historien udspiller sig. Hvilket nummer der er mest interessant kan jeg umiddelbart ikke sige, for de dækker hver deres aspekt af Michael Youngs' tilstand. "The Die" er interessant idet man her hører hvordan og hvorfor Michael Young dør.

".....pretty green eyed lady
been on the sideline poppin' while your prime time,
poppin' on your niggaz, wanna piece of your pastry
I suggest you protect your bakery
'cause they're commin' for your head
and there's a bounty on the chain that's hangin' from your neck"

Det disse linjer fortæller og jo, at det selvfølgelig ikke kun er Michael Young der jagter "the cool", det er ikke kun ham der vil vinde gaderne. Der vil jo selvfølgelig altid være andre der også vil til tops. At hans green-eyed lady har haft en affære betyder selvfølgelig, at hun også arbejder på at få andre up-comming gangsters til tops i fødekæden.
At nummeret er fortalt af en jeg-fortæller, som taler TIL Michael Young og omtaler "The Streets" må betyde, at det er "The Game" der taler til Michael Young. Hans "spiller-mentalitet" prøver at advarer ham imod de usete farer han muligvis ikke regner med at møde. Han siger faktisk direkte til Michael Young, at der er en dusør på hans "halskøde", og at hans egne "venner" måske endda vil prøve at få fingrene i den. Desværre er Michael Young ikke god til at spille spillet. Han har jo erklæret sin kærlighed til "The Streets" og ikke "The Game". Derfor lytter han mere til sit hjerte end til sin sjæl, som han sælger for penge og materielle goder. Dette er igen min egen teori, men efter at have set grundigt på billederne i bookletten passer det faktisk perfekt. Der er solo-billeder af både "The Coolest" og "The Streets" men ikke af "The Game". Der er to fællesbilleder hvor alle tre er på, og det bemærkelsesværdige er, at "The Game" er i baggrunden på begge billeder, som om han er blevet vraget væk. På det ene billede ser det endda ud til, at "The Streets" hvisker/kysser "The Coolest" i øret (Jeez', hvis bare jeg havde været så grundig i mine dansk stile i gymnasiet, så havde jeg garanteret fået et bedre snit!).
- Og rigtigt nok, nummeret "The Die" ender, som titlen hentyder til, med at man hører hvordan Michael Young dør. Han sidder i sin super lækre bil med hans homies. Coke bliver sniffet, crack bliver røget, og nummeret "The Cool" bliver endda spillet i bilradioen. Da en af hans "niggaz" skal ud for at lade vandet, kommer en fjerde person op til bilen og fylder Michael med bly. Og dette er så "Michael Young History", eller som ordspillet leger med, "My Cool Young History". Men dette skal vise sig, kun at være starten på hans legende.

"Og se, der kom et kraftigt jordskælv. For Herrens engel steg ned fra himlen og trådte hen og væltede stenen fra og satte sig på den."
(Matt 28,2)

Så storladent indledes nummeret "The Coolest". Som en ny Jesus bliver Michael Young genoplivet. Lyden af den væltene sten som spærrerJesu grav er det første man hører i nummeret, og på denne måde gør Lupe vores hovedperson til en mindre helgen. Men selvom det måske lyder flot og smukt, så ser jeg "The Coolest" som nummeret, der for alvor viser Michael Youngs' korruption og personlige forrådnelse."Her eyes glow green with the logo of our dreams. The purpose of our scene, An obscene obsession with the bling. She would be my queen, I could be her king. Together She would make me cool, And we would both rule, Forever. And I would never feel pain, And never be without pleasure, Ever Again"- Michael Young er blændet af hans succes som "The Streets" har tildelt ham. Han er klar til at erobre verden i en rus, som mest af alt minder om Tony Montanas'. Han føler sig som en konge med alt hans rigdom, hans magt og hans næsten perverse følelse af uovervindelighed. Intet kan stoppe ham, og hans forfaldne forståelse af omverdenen og hans omgivelser, vil i sidste ende koste ham livet, som den før har kostet andre mænd livet. Andre mænd der ligesom Michael Young troede at lykken fandtes i gadelivets herredømme. Det er ikke nemt at se, men kigger man på "The Streets's" bryst under halskæden (billedet ovenfor), kan man se en masse navne. Historien går på, at disse navne tilhører de folk som hun før i tiden har ført i døden med hendes lokkende forhåbninger. Jeg kender kun navnene på meget få af personerne. Deriblandt Al Capone, Michael Young og "Chilly".
Budskabet er selvfølgelig at "gadelivet" er et farligt og komplet utilregneligt sted, der som den eneste garanti vil føre alle i forfald. Dette opsummeres i de sluttende linjer:

" Come, these are the tales of The Cool
Guaranteed to make you go and fail from your school
And seek unholy grails like a fool
And hang with the players of the pool
Fast talkin of the hustle
No Heaven up above you
No Hell underneath yee
And no one will recieve thee"

Tredje og sidste nummer, der direkte kommenterer historien, og "The Games'" solonummer. Lupe rapper som var han "The Game", og her fortæller han, på en ekstremt ophøjet og nærmest majestætisk måde, hvordan han egenhændigt har startet det hele, og hvordan han er skyld i alt det negative der har med stort set alle samfund at gøre. Han er det onde i folk, det der går gadelivet interessant, og det der med tiden vil føre til ens fald. Jeg vil ikke gå meget dybere ned i dette nummer, for nummeret er et lyrisk mesterværk, og de afsluttende linjer siger stprt set det hele:


"I am the safe haven for the rebel runaway and the resistor
The trusted misleader,
The number one defender,
And from a throne of their bones I rule,
These fools are my fuel
So I make them cool
Baptize them in the water out of Scarface pool,
And feed 'em from the table that held Corleone's food,
If you die, tell them that you played my game
I hope your bullet holes become mouths that say my name,
'Cause I'm the... (pistolskud afbryder..)"


Og sådan lyder slutningen på historien, indtil videre. Jeg er ganske sikker på, at "LUPEnd" nok skal følge op på historien med et nyt twist. En ting der i hvertfald er sikkert er, at vi ikke har hørt det sidste til "Michael Young History".- Resten af Albummet ! -

Så kom vi igennem den tunge del. Eller den tungeste del må jeg hellere sige, for resten af albummet er langtfra let stof. Det er på et andet niveau, men det gør det ikke mindre udfordrene at lytte til.
Da Lupe var i gang med at indspille "The Cool" skete der et par ting i hans liv, som skinner igennem på albummet. Hans far døde, han mistede nogle venner, og hans arbejdspartner og ven igennem mange år, Charles "Chilly Chill" Patton blev idømt 44 års fængsel. Så man må sige, at det har været en mørk periode, og selvom der er en del lette og opløftende numre, så er der flere dunkle og tunge numre på pladen. "Chilly Chill" har "fået" et nummer, idet Sarah Green og Gemstones tildeler ham "Free Chilly", som er et kort og dog lækkert nummer, om hvor meget de savner deres ven. Det "sjove" er, at "Chilly" er et af de navne der står på "The Streets's" bryst, blandt de navne der er faldet under hende. Fed detalje, for "døden" er jo ikke nødvendigvis det udfald som konsekvensen for at være hustler behøver at tage.
"Go Go Gadget Flow" byder på Lupes til dato hurtigste rap. Det er ganske imponerende, og man skal virkelig holde ørene åbne for at få det hele med. Nummeret er muligvis plades mest ligetil nummer, og for mit vedkommende, et af pladens mindre gode.

Det første store radiohit fra cd'en "Superstar", er et virkelig fantastisk nummer. Det har så utroligt mange sider til sig. Det er for det første et super lækkert hit der går rent ind hos de fleste lyttere. Beatet er storladent på den minimale måde, og Matthew Santos er som altid genial. Men til dem der kan lide dyb lyrik er også dette nummer på den analyserende side. Tekstmæssigt er nummeret nemlig på ingen måde radio-venligt. Ja, nummeret handler om at være superstar, et emne der ofte bliver behandlet, men aldrig før så exceptionelt som her. For selvom nummeret rigtignok handler om at være en stjerne, så foregår der en del mere imellem linjerne, mere end P3- og Voicelyttere fatter. Brugen af metaforer er ufattelig, og Lupe udviser legende-status her. Og mon "The Coolest" lige giver en kommentar med i købet (?) :

"And then it hit me
Standing outside of heaven waiting for God to come and get me
I'm too uncouth
Unschooled to the rules
And too gum shoe
Too much of a newcomer
And too uncool"

Oldschool flow får en fornyet betydning på nummeret "Paris, Tokyo", hvor Lupe beretter om at skulle rejse frem og tilbage i verden og efterlade sin elskede back home imens. Dette er vist også et dejligt ligetil nummer, som bare stråler af top notch flow og historiefortælling. Man kunne indskyde et "jeg tror nok at..." ved stort set alle numre, for man kan godt sidde og lede efter spor af "The Streets" og "The Game" i numre, som faktisk er komplet selvstændige.
"Hi-Definition" er uden tvivl et af de selvstændige numre, og det er et pulserende og ganske enestående nummer, hvor Snoop Dogg endda formår at leverer sprøde rim. Beatet er produceret efter den nye synth-opskrift, og den ukendte producer Alshux leverer lidt af et mesterværk. Ikke fordi det er specielt nyskabene som mange andre af numrene, men måske netop fordi det er Lupe når han er ligetil, hvilket uden tvivl er blændende udover alle grænser.

Umiddelbart synes man måske at "Goldwatch" er et lidt for enerverende og gentagende nummer, men efter at have hørt det nok gange er jeg faktisk blevet rigtig vild med det. Det minder meget om en midt 90'er produktion, boom-bap med et kort og yderst markant sample, der blevet kørt igennem igen og igen. Faktisk et fedt nummer, men stadig ikke et af pladens stærkeste.
De to svageste numre kommer for mit vedkommende i "Hip Hop Saved My Life" og "Intruder Alert". Ikke nok med at Soundtrakk, som ellers ALDRIG skuffer, benytter sig af det næsten fuldstændig samme klaver-loop, så er numrene hele vejen igennem af samme opbygning. Lyrisk er det tilfældigvis også de numre der siger mig mindst, og jeg må indrømme, at jeg hellere havde set de numre sorteret fra.

Heldigvis bliver man kort efter bombarderet af et nummer der emmer af "straight-classic" kvalitet. "Streets On Fire" er et af albummets stærkeste numre, på samtlige fronter. Produktionen er sjælfuld, selvom der er ild i trommerne, hvilket vil sige, at det går forholdsvist stærkt!
En sanger der lyder som Matthew Santos starter med at nævne en masse universelle tragedier, og idet han synger "...She's out there smiling...", så er det selvfølgelig vores allesammen "The Streets" sangen omhandler, endnu engang. Lupes rap er intet mindre end fascinerende. Men, jeg må nok hejse det hvide flag her og indrømme, at "Streets on Fire" er et af de numre jeg ikke helt har undersøgt til fulde, så jeg er ikke helt bevist om, hvad der helt præcist bliver sunget om. Men, med linjerne ...

"My femme fatale, my darling falling angel //
Once caught her changing her batteries in her halo.
Receipt for her wings and everything that she paid for //
And the address to the factory where they made those"

... har jeg en ide om, at det på en eller anden måde er "gadernes sygdom". Lupe rapper om den her uhelbredelige sygdom som ingen ved noget om, og alle beskylder alle, men hvor den kommer fra er komplet ukendt. Så hvis vi igen skal personificerer vores grøn-øjede kvinde, så kan man lidt groft men meget præcist sige følgenede (Jeg har fået det fra en engelsk side, og jeg kan ikke oversætte det så det lyder ordenligt) :
"If that whore didn't sleep with everybody, she woulda never gotten AIDS. Lupe's friendly reminder to call the Trojan man.....You don't want this type of fire".
JEG kan ikke retfærdiggøre dette nummer endnu. It's too damn bright!

Næste mesterværk i rækken får vi i form af "Little Weapon". Man kunne frygte at Fall Out Boys' Patrick Stump kunne have leveret en semi-emo beat, men denne produktion vil med garanti smadre enhver lytters fordomme. Det halv-rockede og usædvanligt hårdtslående beat fungerer optimalt til emnet om børnesoldater rundt omkring i verden. Lupe kommer med nogle ustyrlige og eftertænksomme linjer, og Bishop G giver hele nummeret et fedt twist ved at sammenligne de rigtige børnesoldater med de børn, der sidder og spiller krigsspil på deres pc. Hvem er bedst? Ham der dræber i virkeligheden, eller ham der dræber digitalt? En virkelig interessant sang med nogle fede rim hele vejen igennem og et fantastisk omkvæd. Klasse!

Pladens ultimativt mest perfekte nummer er efter min mening "Gotta Eat". En i virkeligheden hylende morsom sang. Umiddelbart tror man at sangen handler om en hustler, som sørger for sine medmennesker, højst sandsynlig vores ven Michael Young. Ta' fx linjerne

" Hey, he had a whole lotta cheese
Plus he was a mac had a whole lotta steeds
Made a lot of niggaz fat
Gave a whole lotta g's
Grams, man he had a whole lotta these"

Forholdsvist normale linjer om en gangster-konge, der tager godt af sine venner og nære kompagoner. MEN! Så simpelt skal det ikke være! Den der i virkeligheden bliver snakket om er ingen ringere end en cheeseburger. Læs de samme linjer igen og tænkt på at der snakkes om en burger, så giver det mindst ligeså meget mening som før, og hører man hele sangen igennem igen, finder man ud af at der hele sangen igennem bliver rappet om en cheeseburger, og IKKE en hustler. Det er her at geni-vanviddet kolliderer fuldkommen. På dette tidspunkt har Lupe nået en kvalitets-højde, som for mig ikke kan blive bedre. At man kan skrue en så genial sang sammen er langt over min forstand, men ikke desto mindre beretter Lupe altså om en sand Coleone-burger, der vil dræbe hele verdenen! Det er selvfølgelig en kommentar til, primært amerikanernes, helbred, når det kommer til fødevarer. Der er mange som før i tiden har kommenteret spisevaner og de problmer vi har med usund mad, men faktum er, at der aldrig rigtig har været noget der har kunne gøre det, så det har lydt interessant eller måske endda "sejt". Lupes mission var at bringe et vigtigt budskab ud, som folk rent faktisk ville høre på, fordi de synes det kom ud på en "cool" måde. Mission complete! Og som om den ufattelige lyriske opfindsomhed ikke var nok, bliver det rappet over Soundtrakk's flotteste produktion til dato. Det minder mest om alt, som soundtracket til en nutidig Sergio Leone western, svøbet ind i et dyne-tungt synth-stryger ensamblement. Uovertruffent mesterværk.

Det officielt mest brillante lyriske nummer er "Dumb It Down", en fantastisk lige på og korrekt kommentar til den kommercielle og materielle drejning som hip hop industrien har taget. Igen et emne som er blevet behandlet mange gange før, og igen gør Lupe det bedre end nogen anden før har været i stand til. Igen er teskten på så højt et plan at jeg ikke tør at udtale mig om, hvad der helt præcist bliver sagt i versene. Stort set hver linje har dobbelt-mening, og super-intelligent undertekst ulmer hvert sekunt, HELE sangen igennem. Det fede er, at Lupe faktisk er dead-serious uden at lyde sådan, men omkvædet, dels synget af Gemstones, dels af Graham Burris (who he?), er så komisk udført, at det letter hele sangen:

"You Ain't winning no awards nigga! Robots and Skateboards nigga??! (...)
We don't care about the weather nigga, You'll sell more records if you *dumb it down*" (...)

" >>Bishop G, they told me I should come down cousin, but I flatly refuse I ain't dumb down nothing<<"


Og rigtigere kan det ikke siges. Lupe gør som ingen andre; går nærmest direkte imod strømmen. Jeg tror slet ikke han ved hvad "stereotyp" betyder. Han sælger i hvertfald aldrig sin sjæl til hip hoppens nutidige grådighed. Det er også derfor han holder fast ved, at han udgiver tre albums og ikke mere. Det han har at sige, kan og vil han sige med tre albums, alt derefter vil være for pengenes skyld, og det har han fra starten af ikke været interesseret i. Forbilledligt.

"Hello/Goodbye (Uncool)" er næste nummer i rækken, og Lupes egen første produktion. Det er et meget rocket nummer, og antallet af gæstemusikere er imponerende. Mest iøjefaldende er, at han har fået Queens of the Stone Age's frontmand Josh Homme med, for hans legendariske distortion-guitarspil er aldrig til at tage fejl af, og det giver et betydeligt twist til nummeret. Fra et synes at det "bare" er et rocket hiphop nummer, synes jeg faktisk nu, at det er et af pladens flotteste numre. Det er på sin helt egen specielle måde ganske smukt skåret. Og Lupes blændende maskinpistol rap lyder fantastisk over den tunge produktion, og som den rockfan Lupe nu er, lader han nummeret flyde over i et rent rockinferno i slutningen, og det er intet mindre end storladent flot.

"Fighters" er endnu en af pladens helt store stjerner. En mere stille produktion finder man ikke, og det "manglende" hiphop-touch i musikken giver Lupe frit udspil til hans eftertænksomme og forførende lyrik, om livet, døden og alt imellem. Igen er den eminente Matthew Santos med på omkvædet, og dette må være hans allerbedste til dato. De to sammen er en farligt god duo, og Le Messie, hvem han/hun end er, har i sandhed velsignet albummet med et sandt musikalsk mesterværk, på trods af at det består af max to instrumenter! Der er en del forskellige bud på hvad der bliver sunget i omkvædet, og hvis det stod til mig er der ikke nogen sider på nettet der har det rette svar. Det er noget med at lukke øjnene og høre efter hvad han synger, jeg får det til

"When the fighters are all around
All the lovers are on the ground
No one will save you, anymore
So what's happenin'
What'chu rappin' about little boy
Is it cars?
Is it girls?
Is it my life, the world?"

- Om det er det rigtige ved jeg ikke, men det giver mening for mig.

Sidste nummer er muligvis et nummer, der også skulle have været sorteret fra. Ikke fordi det er dårligt, men fordi "Fighters" er det ultimative nummer til at afslutte albummet. "Go Baby" er et overflødighedsnummer, der er dedikeret til "the ladies". jeg synes netop GemStones sagde til Lupe"Dump It Down", at han skulle "make a song for the bitches nigga", forstået på den måde, at det skulle han IKKE. Og så kommer det alligevel til sidst. Virkelig en skam, for det er på ingen måde nødvendigt at have denne nummer med...


- Alt i alt -

Men det ene nummer kan selvfølgelig ikke ødelægge det overordnede indtryk. For den følelse man sidder tilbage med efter at have hørt albummet, ja, den kan ikke helt beskrives. "Er det overhovedet muligt at skrive så elegante tekster, på SÅ mange numre?". "Hvordan kan han med så få kendte producere skabe et så imponerende lydbillede?". "Hvordan kan man på så fornem vis kæde så mange numre sammen?". - Det var nogle af de spørgsmål jeg sad tilbage med, for efter jeg havde gået teksterne igennem og fundet frem til alt det der ligger gemt i teksterne, så havde jeg sgu svært ved at tro, at det var muligt for at rapper at være SÅ meget bedre end ALLE andre.Lupe har sagt, at hans mission er at bringe intelligent hip hop ud til så mange lyttere som muligt. Så ved at benytte mainstream produktioner, bliver hans numre radiohits, selvom det er de færreste der forstår hans tekster. Men selvom hans lyrik ikke ligefrem er for alle og enhver, er det umådelig vigtigt at han får sit materiale ud, for det er der brug for i disse dage, hvor 50 cent og andre af den kaliber forurener en ellers stolt kultur. Så big up til Lupe for at gennemfører hans mission.
Jeg var sikker på at det var en umulighed at lave en opfølger til "Food & Liquor", men "The Cool" er på eksakt samme højde, og det er igen helt uforståeligt, hvordan man for anden gang i træk kan fylde ens lyttere med så mange flotte numre, med så meget stof til eftertanke, at "LUPEnd" med sikkerhed er udkommet inden man når til bunds i det hele.
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at jeg er blevet blæst helt tilbage til stenalderen efter at have hørt "The Cool", og jeg kan slet ikke beskrive hvor meget jeg ser frem til det tredje og afsluttende album. Formår Lupe at udsende hip hop historiens vigtigste, flotteste og mest intelligente trilogi til dato? Jeg tør næsten garanterer det.
Det jeg nu glæder mig til at høre er, om Lupe tilfører endnu et twist til hans koncept historie. Manden er jo klog nok til at tage røven komplet på folk, og det skulle ikke undre mig, om han får vendt hele skidtet 180 grader. Spændingen hos mig stiger i hvertfald næsten dagligt!
Tak fordi i læste med


"Check your ingridients, before you overdose
on the cool"6/6
38 kommentarer:

Anonym sagde ...

bare rolig, ingen anmeldelse er for lang for lupe! rigtig gode synspunkter, fik helt klart ændret mit syn en hel del på albummet.. kun lige ét at bemærke: du kunne ikke lide "hip hop saved my life" & "intruder alert"?!?! Især sidstnævnte står for mig som et af de allerbedste numre, helt genialt! de har begge ret meget at sige synes jeg.. men superanmeleldse! håber den sætter standarden for de næste to come:)
- jacques

Anonym sagde ...

Fed anmeldelse ! .. Rigtig fed faktisk ! For der har ikke været mange anmeldelser der er gået så meget op i det, som du har. Og jeg må også jeg er enige med dig i det fleste ting. Synes godt du kunne have fortalt noget om hvilken rolle Gemstones spiller på "The Die", for det vil give et bedre billede af sangen, så flere måske kunne forstår hvad den handlede om, når de læste din anmeldelse. Men forstår sgu ikke hvorfor du ikke kan lide "Hip Hop Saved My Life" og "Intruder Alert" ? For de har jo rimelig meget at, og budskabet er ikke dækket med en masse metaforer osv, men helt simple. Og er heller ikke enig med "Go Baby". Synes nu ikke den er lavet til "bitches" som du siger, men som han selv siger, til Femme Fiascos.. Men det er jo din mening. Men alt i alt, en super god anmeldelse ! Big thumbs up !

JeppE sagde ...

Nu synes jeg heller ikke at de to numre er decideret "dårlige", de rammer mig bare ikke ligeså meget som de andre på pladen. Det kan også have noget at gøre med, at jeg ganske simpelt synes, at Soundtrakk er slupper for nemt fra produktionerne, de er jo virkelig ens, bare med forskellige kvinder på omkvædet. Men, måske jeg bare skal høre dem lidt mere, der var flere numre på albummet der lige skulle vokse på mig, så det vil de to sikkert også

Og tak

Anonym sagde ...

utrolig fantastisk anmeldelse.. Er enig i stortset alle punkter omkring konceptet i albummet.. Så den er fanget rigtig godt on point ! Utrolig godt gennemarbejdet..
Men jeg er da slet ikk enig i at du prioitere "Hi-Definition" fremfor "intruder alert" eller "Hiphop saved my life" For mit vedkommende er det albummets svageste track og kunne faktisk godt blive fristet til at sige det burde undlades! Omkvædet er pisse træls, produktionen er legetøjs agtig også Outshiner Lupe Snoop med flere meter.......

"Gold Watch" er i min bog classic.. fordi som lupe er jeg ogs en nørd, så det lidt vildt han nævner Street Fighter 2, hvilket er det ultimative classice spil :D haha! Nå nok om det..

Dope anmeldelse, bare bliv ved med det!

9milli.

JeppE sagde ...

hmm, lader til jeg får et par hug for ikke at fremhæve de to numre.... men det er jo en smags-ting :D
Og ja selvfølgelig outshiner Lupe da Snoop. Snoop bliver aldrig en rapper på højde med Lupe, og jeg tror også et Lupe og hele 1st & 15th "touchet" hjælper Snoop godt på vej.

Thanks

Anonym sagde ...

Genial andmeldelse, som også har åbnet mit syn for hidtil usete højder, dybder og nuancer af The Cool og hele konceptet.

Jeg kom til at tænke på, hvilke sider du normalt bruger, når du surfer rundt efter hiphop? - anmeldelser, viden, anything. Nogle fede links?

JeppE sagde ...

Mange Tak!

Der er nogle sider som næsten aldrig slår fejl:

En jeg bruger meget er www.amazon.com
Ja, det er en sælger-side, men alle og enhver kan gå ind og vurdere alle varer, og give deres mening om de respektive sager. Derfor er der altid guldkorn at finde ved næsten alle cd'er, idet folk fra hele verden kan skrive et par ord om pladerne, og gør det vel at mærke!

www.wikipedia.com er selvfølgelig også en god side, og Lupe Fiasco wikipedia siden var rimelig informativ. Dvs. at der er citat fra et interview hvor han meget kort men grundigt fortæller om konceptet, og det var efter at jeg læste det at jeg gik i krig med at analysere.

De to sider er nok dem jeg benytter mest.

Lige med Lupe anmeldelsen tror jeg også at jeg anvendte www.lupethefiasco.blogspot.com

Igen mange tak
- JeppE

Anonym sagde ...

god analyse. Men er ikke enig i at numrene hip hop saved my life og Intruder Alert er dårlige. mht. din analyse af sangen "the cool" citerer du fra sangen, hvor der står " and right next it his man stuck a swisher" tror ikke det skal være "swisher", men "swisha" = en joint. for han synger også senere at "he tried to light the blunt, but it burst into flames". men ellers kanon analyse.

JeppE sagde ...

Det er meget godt set ja, det kan godt være du har ret? Jeg vil mene at begge to giver fin mening, så det er vel ikke helt til at sige... Men nu du siger det kan jeg godt se, at det måske er sådan....

Anonym sagde ...

Jeg klapper stadig, det er jo ganske enkelt imponerende. og jeg tør vædde på at du havde fået topkarater i dansk hvis du havde lavet samme arbejde;)

Men hvorfor finder ejg først denne analyse nu, jeg har haft albummet siden udgivelsen og havde ikke rigtig fået fat i så mange detaljer.. Nu glæder jeg mig allermest af alt, til at hans sidste album udkommer, venter meget spændt..

JeppE sagde ...

mange mange tak!

tjaa, grunden til at du først finder anmeldelsen nu (bedre sent end alrigth right-rigth) er sikkert, at mine blog her jo ikke ligefrem er kendt. Det er lidt kræs for kendere. Dem der til gengæld kender bloggen her lader til at være ret begejstrede, so far.
Hvis DU vil gøre MIG en tjeneste, så fortæller du alle dine homies om siden her. På forhånd tak :D Og så håber jeg at du vil udforske siden noget mere og måske endda bruge den som den primære kilde....

Anonym sagde ...

Først og fremmest en klassiker uden sammenligning..

Helt forrygende anmeldelse, der er uhyggelig mange aspekter i albummet, og syntes du får næsten alle frem.
Syntes klart du er en af de bedste hiphop anmeldere i Danmark, and i will spread the word..

Du burde anmelde "Lifestylez Ov Da Poor & Dangerous" med Big L, eller "Black Star" albummet, would luv' to see that :)..

Keep Going Strong - Jiz

JeppE sagde ...

"Syntes klart du er en af de bedste hiphop anmeldere i Danmark"

- man o man, hvor er det fedt at få komplimenter. Mange tusinde tak, det gør det hele så meget federe :D

Anonym sagde ...

Jeg fik albummet foræret af min bro, og han bad mig om at lytte godt til det.
Jeg forstod noget, men langt fra alt hehe
Så du skal ha tusind tak for at ha åbnet mine øjne for mange nye ting, plus det at du har fået mig til at gennem lytte food and liquor igen.
Fantasisk Andmeldelse... Du er burde oversætte den til engelsk og sende den til Lupe, han ville være rørt til tårer !

Keep up the god work

Anonym sagde ...

Til Lupe-afhængige som mig selv kan jeg fortælle, at der lige er blevet offentliggjort detaljer om hans 3. og sidste album - lupEND. Lupe fortalte under en koncert, at albummet bliver et 3-disc-album (SHIIT!), med titlerne Everywhere, nowhere og downhere (lupE.N.D.)
damn, jeg glæder mig!

JonasR

Anonym sagde ...

Vil det sige at han kommer med én cd, hvor der vil vær tre cd'er i? Altså ikke spredt over tre albums?

JeppE sagde ...

præcis, én cd'er med 3 discs... et tripple-album. lidt af en bombe

Anonym sagde ...

mega fed andmeldelse . den bedste jeg har læst . og så ogs at sidde at hører albummet imens man læser det, så giver det bare mening. jeg vil heller ik give dig ret i den med "hip-hop saved my life" da jeg synes den giver mega meget mening, men det skyldes nok også at det var det første nummer jeg hørte.
for jeg må indrømme at i starten var jeg meget skeptisk overfor sådan noget musik her, og var mere til dem der er gået pop . men den her andmeldelse har virkelig lukket mine øjne op, og tak for det! for det er bare langt langt bedre end alt muligt andet :) . blev fuldståndig bidt af at vide mere om ham og hører mere fra ham da/ og imens jeg læste den ! kanon fedt ! og tak for en god oplevelse :)

Anonym sagde ...

og forresten, hvornår udkommer det 3. album ?

JeppE sagde ...

Jamen for det første mange millioner gange tak - hvis du viste hvor glad en anmelder kan blive af sådan et reply :D ...

Angående Lupes kommende udgivelse har jeg gode nyheder. Dvs at JEG synes det er gode nyheder, nogle kan tolke det som dårlige. Anyways, here goes.

LUP.e.n.d. (eller hvordan fean' i nu vil stave det!), som skulle have været en 3CD's udgivelse er på permanent standby. Faktisk skal man anse den som værende et album der ikke vil blive udgivet overhovedet. Der er sket noget lort der har gjort, at Lupe har trukket det tilbage, komplet.

Istedet udgiver han omkring juni/juli albummet "The Great American Rap Album" som kommer til at være en 11-tracks udgivelse, hvor sidste nummer på skiven har fået tildelt navnet "The Greatest Rap Song Ever Made". Skulle sgu ikke undre mig om han hive den hjem.

Det vil altså sige, at alt den snak om "3 albums, og så er det slut" lader til at være en lille fejltagelse. Som det ser ud nu kommer der 4 albums, hvoraf det fjerde, LUPend, er blevet udskudt til et tidspunkt i fremtiden som ikke engang Lupe kender til....

Det var min lille update :D ...

Anonym sagde ...

tak ska du ha, skal helt sikkert ud at skaffe det album ,kan vi så ogs regen med en skarp andmeldelse på den ;) ?? det ville være mega svedigt :D . men ved du mere om det album ? altså om det også vil være en historie, eller hvad det nu end er ?
altså og så troede jeg heller ikke på den der med 3 albums ville jeg sige, fordi en mand som ham, der har så meget at sige/meninger, kan da blive ved med at overakse :)

Jacob D. Graversen sagde ...

Vil bare sige at denne anmeldelse er genial, åbnede virkelig mine øjne for Lupe's fantastiske lyriske talent, det jeg troede jeg hørte (som var fedt i forvejen) er jo simpelhen genialt.

Og til alle fans kan jeg sige at Lupe vil udgive en bog! Med alle de ting han ikke har fået med! Hvis han kan skrive noget der er ligeså genialt i en 200+ siders bog eller hvor meget det nu bliver, så vil folks hjerner eksplodere. Lupe best rapper of all time!

Jacob D. Graversen sagde ...

Holy Shit! sidder lige og ser Superstar videoen, og der er en fyr med en nøgle om halsen der smiler ind i kameraet, Michael Young?

Jacob D. Graversen sagde ...

Han har en skellethånd, det er Michael Young, andre der har bemærket det? Plz et svar ville være skønt! fik et helt shock da jeg så det :O

Jacob D Graversen (IGEN!) sagde ...

Intro (F&L) - lupe's little sister is the little sister from the story, references just might be ok
He Say, She Say - michael loses his father, sometimes it ain't sunny
Kick Push - misfit, abandoned, get introduced to the streets
Kick Push 2 (OG one w/ sample) - mom becomes a crack head, father couldn't be contacted, michael is forced to take care of his sister, at first rejects hustlin, (the game)
Just Might Be Okay - promises to his mom he'll stay straight, references steady mobbin, abandons his mom, gives into temptation (the game)
Sunshine - falls in love with the streets
Ghetto Story (Steady Mobbin) - michael becomes corrupt, clings to the game, hints at his death
Hustlaz Song - michael is now forced to hustle to support his sister, becomes more corrupt
Game Time - talks more about games influence
Fast Money - michael fully corrupt getting his tony montana on
Spaze out - Michael is killing his hood. He is now at his peak.
The Coolest - The Streets gives Michael the key to the Streets, talks about his transition from he say she say
The After Life - Michael killing his hood so hard there is now hate. Michael strapped up. mentions heroine (game's son), mentions his hand, and the loss of his righteousness. Because the streets gave michael the key to the streets, game is now jealous.
Intro (theme music to a drive by) - Michael's hood is now dead, mentions the game, mentions the cool, theme music to a drive by is the end of michael's life
Real Recognize Real (pillz) - Michael is now dead, his mom mourns, mentions Streets, mentions Game, strippers sliding down Game's leg is michael's mom
I don't feel so good - talks about Michael's mom's degradation, talks about Michael's death.
Superstar - Michael is denied from heaven
The cool - Michael emerges from his grave as The Cool

Lupe er jo syg! Det er virkelig fedt af finde ud af sådan nogle ting her, selvom det på et plan er lidt uhyggeligt (historien)

JeppE sagde ...

Selvfølgelig er det da Michael Young! Det var bla det jeg mente med, at Voice og P3 lyttere ikke forstår den dybde Lupe har selv i hans hitsingler.
Man kan også se "The streets" i form af kvinden i den grønne kjole med pelsen om skuldrene. Man kan svagt fornemme kæden om hendes hals med låsen i, bedst omkring 02:43, hvis nøgle hænger om halsen på Michael Young.

Anonym sagde ...

Fed analyse. Troede jeg var den eneste der hørte Lupe i dk :P. rigtig god analyse og fortolkning. thumbs up fra mig :D. Nu må vi bare se om det næste album er lige så godt. Bedre bliver det jo ik ;)

RealHiphop sagde ...

Lupe er fandme ikke bedre end Nas som lyriker eller rapper.

Lupe er lyrisk fremragende men Nas er FREMRAGENDE med stort F.

men rigtig godt album synes ikke det er et classic album værd men ville give det 5/6

Kim sagde ...

Super fed anmeldelse! Jeg havde slet ikke fanget hele Michael Young Historien de første par gange jeg hørte den!
Tak, Og nu skal jeg så i gang med at høre lupe igen!

Martin sagde ...

Jeg tror "Hip Hop Saved My Life" betyder mere for historien, end du giver den kredit for. Man for at vide på "The Cool" at The Cool har en datter, og i "Hip Hop Saved My Life" rapper Lupe:

Crying from the next room a baby in need
Of some pampers and some food and a place to sleep.

Og

Rapped every single word to the newborn child.

Nu har vi en grund til at en klog dreng bliver drugdealer. Babyen skal have mad.
Og på "He Say She Say" får man at vide at moren støtter op om The Cool, mens at faren ignorerer ham. På "Hip Hop Saved My Life" rapper Lupe:

Down baby momma who he really had to honor
'cause she was his biggest fan
Even let him use the Honda
Drive up to Dallas went to open up for amateurs
Let him keep her debit card
So he could put gas in it
Told her when he get on
He's gonna take her to the gallery
Buy her everything but the mannequins your dig

Moren støtter op om ham

Put on another beat and got back to the mission
To get his momma out the hood
Put her somewhere in the woods

Lig mærke til der står "momma" og ikke "pappa", "dad", "parents" eller noget der kan henvise til faren.
Og den sidste linje er extra vigtig: Two days from going back to selling crack, yes sir.
Som jeg tyder den, så prøver han at slå igennem som rapper, får et par hits, og lever livet med at hans familie og venner skal have det godt, pimpede biler og så videre. Da han så ikke kan tjene mere på det, bliver han pusher og møder The Streets og The Game

JeppE sagde ...

Virkelig gode iagtagelser Martin, som jeg helt korrekt ikke havde registreret, da nummeret ikke har fået helt så mange plays som de andre.
Det bidrager helt sikkert til dybden i hele historien.

Lad os se om 'Lasers' fortsætter den...

Jeppe

Martin sagde ...

Hvilket jeg så ikke kan forstå. Det er det bedste nummer på plade, sammen med hi-definition, little weapon og fighters.

Btw: andmelder du B.o.b.s album?

zeda7 sagde ...

Virkelig en god artikel du har fået skrevet! Du er nok den bedste danske andmelder jeg er stødt på.
Tror aldrig jeg har læst så spændende 11 sider i mit liv.

Kunne du eventuelt fristes til at anmelde nogle af Lupe Fiascos mixtapes? det kunne ihvertfald være fedt.

Anonym sagde ...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my post if you do!

I would appreciate if someone here at hiphopanmeldelser.blogspot.com could post it.

Thanks,
Oliver

Anonym sagde ...

How much can an agency legally require to let an insurance plan holder out of his automobile insurance?
Exactly how much does your agency charge when somebody chooses to end and how much pressure would you use to hold them?
What are some suggestions or something we can say if our consumer has many months left on his active automobile plan? Certainly, all of us are not going to wait until his renewal comes due each time.

Anonym sagde ...

I've on all occasions liked things like sand clocks, lava lamps, and the like to kind of virtuous spend all at once staring at it as a cut of catharsis. In a way, it helps me with meditation, to mitigate stress and well-grounded deem about nothing. That's why since I was a kid, in place of of dolls and cars I've always cool more of such pieces like sand clocks, lava lamps, tuneful boxes etc. So I was most delighted when I found the[url=http://www.dealtoworld.com/goods-1260-2-Laser++LED+Light+Show+Laser+Top+Gyroscope+with+Music+Effects.html] 2-Laser + LED Shine Manifest Laser Crown Gyroscope with Music Effects[/url] from DealtoWorld.com protection the Toys section. It's like a melodic caddy, a spinning head, and a radiance reveal all rolled into one. Which is capacious relaxation! The gyroscope wishes concoct for in the air a minute. The laser enlightenment display with accompanying music makes this gyroscope a very corresponding exactly fiddle with that my friends get also been most amused with.

My dogs are also pretty outr?around the laser gyroscope I got from DealtoWorld.com. They each cleave to the gyroscope as it spins, although at earliest they kept barking at the laser light accompany, and also because it produces music. But after they got employed it, they've stopped barking but just maintain following the gyroscope whenever I start spinning it. Kids are also attractive amused by it. Occasionally it's proper to take entertaining toys around the lineage so that you can pull out the diminutive on while the kids are being amused or playing with it while you go get up scoff or receive changed. The gyroscope is inseparable such play with with this purpose.

The gyroscope I bought from DealtoWorld.com has a dragon as a design on it, and produces a taper exposition with red, blue, and unskilled colours. Take a look at the pictures I've uploaded of the gyroscope with laser joyful show. The music produced from the gyroscope is not that great but allowable adequacy to consider any supplementary visitor to the house. The gyroscope is red and black, making it look very coolth, and somewhat macho with that dragon imprint.

The music flare plain gyroscope runs on 6 LR44 batteries, which are replaceable anyway. I've also euphemistic pre-owned this gyroscope to eye-opener my girlfriend during our anniversary celebration. I did the cheesy terror of decorating the b & b elbow-room with roses and when I led her in, I started up the gyroscope as rise so that the laser insight register produces a romantic effect. I also had some battery operated candles so all the sunrise effects created a slightly dreamt-up atmosphere. She loved it, not later than the way, to my relief. I also bought the candles from DealtoWorld.com. These days it seems to be my non-fulfilment shopping locality in return all gifts and ideas in compensation romantic occasions.

Since Christmas is coming, this laser go down show gyroscope can dialect mayhap be a momentous Christmas gift seeking the toddler or in spite of the favoured! Alternatively, the gyroscope can simply be a nice summation to the ordinary Christmas decorations. I can presume placing it adjoining the Christmas tree and perchance spinning it when guests hit town in the house. Looks like [url=http://www.dealtoworld.com]DealtoWorld.com[/url] is getting my function anyway again!

Anonym sagde ...

Faldt sent over siden her , men har prøvet at indhente det forsømte!

Ville selvfølgelig se om der var en anmeldelse af "The Cool" , og hivlke én!

Tak er et fattigt ord for en SÅ dybdegående analyse!

(Ved at det er længe siden der er blevet kommenteret på anmeldelsen , men blev nødt til at takke ydmygt!)

Ricki Lutes sagde ...

Tusind tak fordi du har fået albummet til at gå op i en højere enhed for mig! nu forstår hvorfor der var så meget "hype" omkring ham og albummet!
Peace