søndag den 30. september 2007

Suspekt - Prima Nocte


"De står grædende ved synet, af ligblege mænd der kom for at brænde byen ned // ta' det uberørte med sig og forsvinde, en enkelt nat og din lille pige er en kvinde"
Efter megen utålmodig ventetid er Suspekt endelig pladeaktuel igen, med albummet nogen kalder "deres folkelige gennembrud", Prima Nocte. Siden "Ingen Slukker the Stars" har de alle haft travlt. Der har været massiv efterspørgsel for Rune Rask & Troo.L.S, som både har fundet tid til at producere numre for Niarn, Johnson, Jeppe Rapp, Marwan, Nemo, Anders "Anden" Mattesen, Drenge fra Angora, Akon, Tech N9ne og Mims. Og selve Tabu Recordz produktionsfirmaet er vokset fra det minimale til et mindre imparium, der nu både ligger hus til hip hop, rock og pop. Så jeg tror, at de er begyndt at høste frugt af deres selvstændighed.
Fra Ingen Slukker the Stars til Prima Nocte er der også sket meget, på alle fronter. En stor produktionsmæssig fornyelse, og lidt mere dæmpede tekster, der dog stadig vil støde de fleste. Men jeg har lidt den opfattelse, at de herre er blevet lidt mere bevidste om kvalitet, forstået på den måde, at der på Ingen Slukker the stars er numre, hvor man kan høre, at rapperne er både stive og skæve mens de rapper. Alt det er sorteret fra på Prima Nocte, hvilket giver et lidt mere rent look. Om det så er godt eller dårligt er op det den enkelte. Jeg synes personligt at Ingen Slukker the Stars var så fandens "charmerende", netop fordi man virkelig kunne høre, at det var nogle helt fuck'd up typer man havde med at gøre.Troo.L.S's rolle er også blevet markant klarere på Prima Nocte. Ingen Slukker the Stars var hovedsageligt produceret af Rune Rask, og lyden dengang var i gennemsnittet bedre end den er nu. Fra "Fuck Folks"'s overlegende guitarspil, "Dagen Efter"'s isnende strygere, "Kræs for kendere"'s minimale guitarspil, som for alvor understregede hvor alvorligt nummeret var, til "Kinky Fætters"'s helt fantastiske assemblement af krigsstrygere. For slet ikke at glemme det instrumentale "Fuck Rap", som var en uovertruffen fusion af hip hop og jazz. Musikken på Prima Nocte er stadig satans fed, men den har ikke samme ånderum som på Ingen Slukker the Stars. Det er nu en blanding af Rune Rasks dystre side, og Troo.L.S.'s iørefængende tilgang til det bredere publikum, som man oplevede på "Forklædt som Voksen". Jeg synes i virkeligheden at de to producere er meget forskellige, og det er måske det der gør, at de er uovervindelige tilsammen?
Men, nu skal jeg vist også huske ikke at sammenligne for meget, det er aldrig godt (hvis ikke i har set det, så er Ingen Slukker the Stars på min top 10 liste over bedste hip hop albums nogensinde).
Det er også tydeligt, at Suspekt har sat sit præg på landets anmeldere. Da Ingen Slukker the Stars udkom blev den haglet ned. Flavourz gav den 2½ ud af 6 (ups flavourz, dér røg al jeres troværdighed!), og Information gav albummet disse fornemme ord med på vejen:
>>Den fremragende produktion kan ikke redde denne sump af slimet voldsporno, der udelukkende fortæller os noget om dens ophavsmænd, en flok sølle stakler, der tilsammen kan mønstre en IQ som en hegnspæl i løbetid. Men flot cover....<<
Fnis fnis af den sjove sammenligning; der er vist en lidt gammeldaws' anmelder der ikke helt kan greje den ucencurerede virkelighed. Orgi-E svarer selvfølgelig på fornemmeste vis: "Hvorfor blive ved at anmelde når man alligevel ikk ka' lide det? // hvorfor blive ved at skrive om ting man alligevel ikke har noget nyt at sige til?".
Men fra at sammenligne gruppen med hegnspæle og skrive, at det er det værste lort de udgiver, så har folk alligevel nok indset Suspekts kræfter, og mon ikke de anmeldere der ikke gav Suspekt deres fortjente karakterer dengang, har fortrudt nu? GAFFA har givet Prima Nocte 6/6, Actionspeax giver 6/6 og Politiken skriver "Suspekt har endnu engang fornyet sig og tager teten..." og giver 6/6. Det lader til, at det gamle sure karosseri har overgivet sig.

Men hvad synes jeg så?
Nu er jeg jo hverken gammel eller sur, så jeg hopper straks på bølgen af tilhængere, der nærmest elsker deres materiale før jeg hører det. Og Prima Nocte er da også, efter min mening, tæt på mesterlig efter blot et par gennemlytninger. Der er tre numre der forhindre pladen i at blive en straight classic. Her er der tale om "Klam Fyr" som er en lallet og ligegyldig sang over et irreterende beat. "Sut Den op Fra Slap" som er komplet hjernedød sang over et crunkbeat (sangen skifter dog over i en Intermezzo som er virkelig fed). Og så er det "Stikkeren Er Et Kamera" med Marwan der er direkte
uudholdelig. Det havde klædt albummet, hvis disse tre tracks var blevet valgt fra, for de ligger så langt fra resten af albummets standart, at man kan undre sig over, hvad der egentlig lige gik galt der?
Men nu er det negative ude af verden! - Prima Nocte åbnes med Suspekts fornyede dukle stil, med en samtale fra en Th. Dreyer film:
"Hvor mødte du første gang djævelen? Var det på galgebakken? Ja! Du måtte trampe på korset? Ja! Forbød han dig at gå til alters? Ja! Du måtte afsværge Gud og Kristus. Ja! og forskrive din sjæl til djævelen for tid og evighed? Ja! Har du mere at bekende? Nej!"
- Hvorefter et fælt fedt beat sættes igang. Omkvædet på "Numero Uno" er ikke sang men et stykke musik, og det er Troo.L.S's sikre touch der udgør det. Hvis i har hørt orgel-stykket på Johnsons "Borte med Blæsten", så ved i hvad jeg snakker om. Efterfølgende er titelnummeret "Prima Nocte", som Troo.L.S. egenhændigt har bragt til livs, og det er en storslået produktion, som kun Jedi Mind Tricks' Stoupe kunne gøre bedre back in the days. Mandekoret lægger en utryg baggrund for det ubehagelige nummer, der forklare hvad den her "første nat" går ud på;
>>Det første ret til første natten, hun får den først igennem, blodtørsten er først slukket når pikken er slatten / det' mine drenge, der bestemmer hvem der bliver indledt, efterlader dig på gulvet grædende med et gennemkneppet skridt, bitch<<
- tak til Bai-D, så skulle det være forklaret! "Proletar (Hvor jeg står)" er muligvis mit favorit nummer, selvom det måske er det nummer der ligner mindst Suspekt. Hurra for fornyelse! En gennemført smuk produktion
lægger op til et omkvæd, der får hårene på armene til at rejse sig. På "Rådne Minder" beviser Bai-D hvor rammende og barske historier han kan fortælle, over et minimalt beat, hvis formål næsten udføres fór godt. "Fuck Af", som er første singlen, er en fed banger, som man virkelig skal være lam for ikke at rykke hovedet med til. Ligesom "Sut den op fra slap", ender "Fuck Af" i et "f.i.Postludium", som næsten er federe end "Fuck af"!
"Midt i en Drøm"
er også en af pladens absolutte perler. Orgi-E og Bai-D fortæller Suspekts historie, fra starten til nu. Og produktionsmæssigt viser Rune Rask og Troo.L.S. at de er blevet, om man må sige, ældre. "Nulpunktet" er en
solopræstation fra Bai-D, og det er nok det mest personlige og rammende nummer han har skrevet. "Det Ikk Vores" er en Orgi-E solo, i bedste perverse stil. Nummeret minder om Games "Scream On 'Em", idet omkvædet er ren råben. Det handler i bund og grund om, at Orgi-E meget gerne vil kneppe kællinger, men han skal fandme ikke have børn!
>>Hva' siger du, er det mig der skal til at skifte bleer nu? Er du gravid med et fucking barn der er mit so? Er du rigtig klog, jeg er den forkerte at tage pis på. Rend mig i røven, FUCK det ikk vores, og fuck alt det p-pille shit der intet her tilovers. Min egen skyld, fuck skyld, du har fucking slikket på mit sæd for at få dit eget lille gedekid du ka' lege med. Hvorfor mig, Hvorfor skulle jeg være din syndebuk? Din søn var smuk og skulle ikk' komme ud af dit øksehug. Jeg ville give dig penge til en abort hvis jeg var rig, for det her pis, det gir' mig fandme lyst til at skrige!<<
- grove ord og sammenligninger, som vi kender ham bedst.
"Amore Infelice"
og "Tabuisme" afslutter albummet på fornemmeste vis. To ekstremt storladne produktioner, der med tilpassende lyrik, fuldender Prima Nocte over forventning.
Så man kan sige, at Suspekt har fundet en ny lyd, som er usansynligt fed. Deres tekster er stadig i den ekstreme ende, uden at være "kinky fætter"-fór meget. Jeg vil ikke sige at de har taget skridtet videre fra "Ingen Slukker the Stars", men snarre i en anden retning. Hvor der på "Ingen Slukker the Stars" ikke var nogen dårlige numre, lider "Prima Nocte" stadig under "Stikkeren er et Kamera", "Klam fyr" og "Sut den op fra slap". Men alle de andre numre er nu engang, af så grinagtigt høj kvalitet, så det overskygger de få dårlige numre. Så til alle de andre; det er Suspekt der styrer her, og lad mig lige minde jer om, at det er deres skyld i fornyer jer.

5,5/6
7 kommentarer:

Anonym sagde ...

You said it maan! . kan godt lide den måde du anmelder på, altså ved at drage citater ind i det, som kun os, der virkelig har "stalket" suspekt, kan forstå :)

JeppE sagde ...

haha, præcis, glæder mig at høre.
Go' jul :D

Pippi sagde ...

Undskyld kom sgu lige til at poste for tidligt ;)
synes det var en super fed anmeldelse.
jeg vil ikke give dig ret i alt, men
næsten alt.
suspekt er nok noget af det
bedste rap/hiphop jeg nogensinde har hørt (noget af det bedste!)
jeg synes suspekt er cool fordi de
netop er så rå og si'r tingene ligeud!
tak for fed anmeldese ;)

- Synnøve

Momse sagde ...

En super fed anmeldelse...

Men må nu ikke give dig ret i "Klam Fyr" er et dårligt nummer. Det er ikke det bedste på Cd'en, men syntes ikke det kan katogoriseres som dårligt... "Stikkeren er et kamera" og "Sut den op fra slap" er to helt forfærdelige numre, som du selv siger og det er rart du siger det lige ud :)

- Momse

Anonym sagde ...

stikkeren er et kamera og klam fyr er sku da mega nice tracks. holder da standarten max. :b

Anonym sagde ...

Det er da en for fed anmeldelse!
Og den har givet mig rigtig god inspiration til mit skole projekt lige som jeg arbejder på for tiden omkring albumet. :)
Enig omkring din mening omkring "Stikkeren er et kamera" og "Sut den op fra slap" Dog lidt delvist med "Klam fyr" da den stadig holder Suspekt stilen helt, men dog ikke albumets stil helt.

Takker mange gange for din anmeldelse! :D

Anonym sagde ...

Sut den op fra slap er da en af deres bedste numre...men man har jo hver sin mening