torsdag den 7. juli 2016

5 enestående 2016-cyphers


Hvilken forskrækkelse det var at se forsiden til XXL Magazine's årlige freshman issue, med 2016's freshman class. Vi snakker nærmest choktilstand. Kaffen gik galt i halsen, hvilket fik mig til at rejse mig febrilsk og slå lilletåen ind i chiffonieret og rage en af konens dyre vaser på gulvet. Hvad er det dog også for et bagholdsangreb af en forside? Det her er så langt fra hiphop, som man på nogen tænkelig måde kan komme. Så meget bling, så mange guldtænder, så mange akavede håndtegn, så mange der hedder Lil et-eller-andet. Hvad fanden er der egentlig gået galt? Samtlige optrædender i de cyphers, der er udkommet er ufattelig svage, til tider decideret forfærdelige. Desiigner rapper det samme omkvæd tre gange i streg, og holder tilmed mikrofonen forkert undervejs, så man ikke forstår halvdelen af. hvad han siger. Selv Genius.com, der har til formål at afkode og forklare rap-tekster, må opgive og skriver et sted: "literal murmuring". Og som top-kommentaren til youtube-videoen siger: "When is the english version of Desiigners verse coming out?". De tilhørende youtube-kommentarer har imidlertid vist sig at være det absolut mest positive ved disse cyphers og dette års freshman class. Følgende kommentar til Lil Uzi Vert (der i øvrigt undrende spurgte "you gon' make me rhyme on dat?!" da Hot 97 værten satte et DJ Premier beat på, som han skulle freestyle over), fik mig til at sprudle kaffe ud af næsen på ny: "Uzi dressed like a Pokemon trainer".


Det her er ikke blot tåkrummende pinligt, det er genre-forpestende og decideret farligt. Farligt fordi, at der er folk, der helt oprigtigt synes, at de her "rappere" og "kunstnere" er gode. At de "dræber" deres cyphers og "begraver" de andre. I nogens optik er de det ypperste, og dén holdning skræmmer mig. I min optik må og kan 2016's freshman class aldrig være målestok for noget godt indenfor hiphop. Ret skal dog også være ret. Anderson .Paak er et åbenlyst talent, men selv han synes malplaceret her som rapper, da han vel er sanger. Hans cypher-bidrag er heller ikke godt. Lil Dicky har potentiale, men minder for meget om en Lonely Island rapper til, at jeg for alvor kan tage ham seriøst. Dave East bærer, rent rap-mæssigt, det største potentiale af hele holdet. 

Men.

Lad os for en kort stund forestille os et alternativt univers, hvor XXL Magazine ikke vrimlede med fucksticks, hvor redaktørerne, beslutningstagerne og udgiverne faktisk bekymrede sig om hiphop, og derfor rekrutterede hiphoppens creme de la creme for at line nogle enestående cyphers op. 

Her følger fem enestående cyphers, der showcaser et udsnit af hiphoppens creme de la creme, alle udgivet i 2016.  

Christian rap cypher
Misconceptions 3
Lecrae feat. John Givez, JGivens & Jackie Hill Perry


Chicago rap cypher
Starter Jackets
Decay, the Llama feat. Qwazzar, ADaD, Navarro & Thaione Davis


Canadian rap cypher
Yesterday (Today Remix)
Notes To Self feat. D-Sisive, Shad, Rich Kidd & Lee Gaul


Heavyhitters rap cypher
Giant Steps
Blu & Nottz feat. Bishop Lamont, Torae, Skyzoo & DJ Revolution


Breaks it rap cypher
Real Smooth
Ocean Wisdom feat. Leaf Dog, Fliptrix, Verb T & BVA (The Four Owls)


- Jeppe Due Barslund

2 kommentarer:

Becca Reyes sagde ...

Du burde fandme være konge af alle hip hop magasiner. Tak for den fedeste liste!

JeppE sagde ...

Hold da op! TAK, Becca :D