torsdag den 27. december 2012

KrisYo & RipClaw, Aesthetic og Nixen

Ja, jeg sagde det jo selv: siden WordOnTheStreet lukkede og jeg ikke længere anmelder dansk rap på en ugentlig basis, har jeg ikke været god til at holde mig opdateret. Med mindre det dumper ind ad brevsprækken eller er noget jeg kender godt i forvejen, går det simpelthen min næse forbi, og dét bar min års-liste rimelig tydeligt præg af. Heldigvis er jeg så priviligeret at have engagerede læsere, der kan gøre mig opmærksom på tracks og projekter jeg bør checke ud, og således var Esben Zefting hurtig til at anbefale to plader: KrisYo & RipClaw's 2 sider, samme sag EP og Aesthethic's Atmosfære. Og jeg lytter til hvad I siger gør jeg, så jeg lyttede til dem, og det er jeg rimelig glad for.


KrisYo & RipClaw er en hiphop duo fra det sydlige Fyn, nærmere betegnet 5700 Svendborg, og de begår sig i tung, sample-baseret hiphop, der er rig på scratch og melodiøse tendenser. Det kan høres på denne, deres første EP, at de er nye i gamet, men det kan bestemt også høres at de har fat i den helt rigtige ende, og ikke alene bevæger de sig i den rigtige retning - de gør det med hastige skridt.
KrisYo besidder et solidt flow og er samtidig ejer af lidt af en askebæger-vokal, der på numre som "H.H.I.R.M." leder ens tanker i Nota Benes retning. Hans tekster er måske ikke banebrydende, men som battle-rapper, der lige har gjort sin entré i dansk rap, gør han bestemt go' figur af sig selv. Hans producer-in-crime RipClaw er bestemt heller ikke ueffen. Fra introens nakkebrækkende trommer med tilhørende blæsere og det eminent flippede sample af C.V. Jørgensens "Bellevue" på "Relativt", til det endnu bedre flippede vokal-sample på "HvaErDet!Laver", - RipClaw viser lovende evner bag knapperne, og produktionerne på duoens første EP er - om end ikke alle lige interessante - ganske imponerende.
     KrisYo & RipClaw har udgivet en ovenud fornuftig EP med dejligt lige til, no-bullshit hiphop. Der er plads til forbedring, men der er sørme også flere, virkelig sprøde tracks at finde derpå. At checke ud! - Gratis download her.


Aesthetic gør sig normalt som den ene halvdel af Vangede-gruppen Sleng, der udgav mixtapet Vores lyd sidste år; et mixtape jeg ærlig talt havde meget svært ved at holde af. Af samme årsag gik jeg alt for let over Atmosfære da jeg fik den anbefalet første gang. Det var første da jeg fik hørt den igennem anden gang, lang tid efter, at jeg lagde mærke til hvor godt produceret den faktisk er. Jeg vil med det samme sige at rappen ikke imponerer mig synderlig meget. Teksterne og flowet er okay, men leveringen kan til tider virke en smule kluntet og udtalen en kende anstrengt; som om at "det der rap" ikke falder rapperen helt så naturligt. Til gengæld er produktionerne blændende. - Ja, de er gode nok til at man kan se igennem fingre med rappen. Lyden ligger faktisk ikke langt fra førnævnte RipClaws; det er tørre 90'er trommer tilsat lede og fede basgange, men Aesthetic er en smule mere jazz-tilbagelænet i sin tilgang til beats på Atmosfære. "Frekazoid", "Blæser på det hele", "Skoletid" og "Univers" er glimrende eksempler på hvordan man smeder et uhyre effektivt beat. Bedst bliver det på "Jorden rundt", der bliver beskrevet som "sådan en lille hyggelig ting" og er præcis dét. Auto-tune sang fra hovedpersonen og sang fra en sangerinde på omkvædet fungerer endda fortræffeligt! Der skal arbejdes lidt på rappen i min optik, men produktionerne sidder mestendels lige i skabet på Atmosfære, der kan hentes lige her.    


Nixen - "Sans for detaljer"


"Stadig tidligt oppe som kaffe på kanden /
Og det lækkert som to lækre lebber der straffer hinanden!"

- Jeg har haft et skarpt øje rettet imod Nixen siden han udgav sin ganske fantastiske Primus EP. 
"Familie" var det første nummer jeg hørte fra hans nye EP, og det var ikke lige dén retning jeg havde håbet at se ham gå i. Bevares, teksten er super fin; det er mere den Nik & Jay'ede produktion og det lidt for letbenede omkvæd der ikke passer helt med mit billede af Nixen. Det gør "Sans for detaljer" til gengæld - for fulde gardiner! Her gør han hvad han gør bedst: rapper røven ud af bukserne på et bragende beat fra hans faste Dj Rune. Og rappe kan han æddermanme:

"Jeg old school, mætter de sultne li'som soul food /Hiphop tog mit hoved, gik kold men jeg vågen nu /Go' morgen!Sæt de fucking håndværkere i ovnen /Så det passer til min kaf' - jeg har håndværket i orden"

Jeg tør godt sige, at Nixen er strøget ind på min top 10 over bedste rappere i DK pt. Han har alt fra det legende flow og de komplicerede rimstrukturer til den hæse røst og de yderst velskrevne tekster. Hvad man også kalder "hele pakken". Han kalder det selv "blære-rap", og med god grund, for når han først går i gang rapper som om, at ingen kan stoppe ham. Følgende passage er eminent:

"Jeg' en enspænder /Skinner til de ikk' ka' se længere /Uden bling på mig /Har faktisk ingen ting på mig /Ud over et flow og et par tekster i hovedet /Idé til en EP og lidt procenter i blodet /Du kender stilen, men der' forskel på at kende den og køre den /HDKDB jeg ved præcis hvor jeg hører hjemme /Skrev Primus da min konto var i minus /Fik hjælp fra to gode venner: Rune og spiritus /Det hiphop, blandet med vinylstøj og visdom /Folk har svært ved at se mig - ledetråd: kig op!"

Hent Nixens nye EP Produkt af miljøet gratis her.

Hvis jeg skulle revidere min års-liste over 2012's 15 vigtigste danske rap numre, nu hvor jeg er blevet klogere, ville den se således ud:

01. Dialekten - "Grobund"
02. Orgi-E feat. Jooks - "Mand 2.0"
03. Tudsegammelt - "Græsenkemand"
04. Pede B - "Intet at miste"
05. DJ Static feat. Peacefull James - "So Cool"
06. Wafande - "Uartig"
07. Jooks - "Kapitel 1: I morgen"
08. Nixen - "Sans for detaljer" 
09. KrisYo & RipClaw - "HvaErDet!Laver" 
10. L.O.C. - "Ode til kvinde"
11. Trepac - "Sur gammel mand"
12. Aesthetic feat. PS - "Jorden rundt"
13. DJ Static feat. Wafande - "Alle jeres løgne" 
14. Eaggerstunn feat. Geolo G - "Kugledans"
15. Marvelous Mosell - "Catastrofical Ravage"

Trepac har også sneget sig ind på listen med sit nye nummer "Sur gammel mand", som kan hentes gratis her. Snak lige om vilde rimkonstruktioner:

"Galdesyren bobler og brænder i maven /
Jeg har hørt de nye rappere - discount udgaven /
kedelig' på alle kanter, wack-track fabrikanter /
fattigmands fordanskninger af plagieret rap der halter /
Unge uvorne, puppetære plastic gangster /
Kommer over knæet og får spanskrør og reprimander"

Det var alt for nu, Jeppe Barslund over and out  

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Stor ros for at du nu også anmelder denne slags danske halv-undergrunds udgivelser!

Synes også selv, at productionen i Atmosfære er vild. Godt med opmærksomhed og ros til de gode udgivelser, for det er rimeligt svært at slå igennem, hvis man som ung københavner eksempelvis producerer 90-agtigt beats i Danmark.
Er selv 18 år med passion for "hårdttrommede" new york-instrumentaler, men nu hvor opmærksomheden og interessen ikke er den største i Danmark, er det svært at få sig selv til at investere i diverse MPC maskiner osv.

Thumps up!

Anonym sagde ...

Mund de Carlo - Kan De Forstå Os?

Benal ft. Nixen og Pede B - Tung Mand Tid

Vil nok vær på min liste og formentlig lidt mere dialekten, mens ellers er jeg meget enig :-)