lørdag den 21. april 2012

Otayo Dubb - Cold Piece of Work


Otayo Dubb har været fast inventar på west-coast scenen i mange år, men han har været ramt af sort uheld, for hver gang han har udgivet noget, har der været andre kunstnere, der lige har været en tand mere interessante, og som derfor har efterladt Otayo Dubb i skyggen. Første gang han forsøgte at bryde igennem med sin gruppe Co Deez', var Lyrics Born, Blackalicious, Hieroglyphics og Zion-I også på vej frem. Hvor mange af jer har hørt om en eller af flere af disse? Højst sandsynligt en del. Hvor mange af jer har hørt om Otayo Dubb? Nærmest ingen tillader jeg mig at tro.
   
     Jeg kendte intet til Otayo Dubb eller Cold Piece of Work da jeg købte pladen på udgivelsesdatoen, men da den blev udgivet via Beat Rock Music, som jeg er ganske tosset med, var det nærmest en obligatorisk investering. Flere numre gik rent ind, og "Show You the Door" blev hurtigt min favorit, ikke bare fra pladen men fra hele 2011. Af samme grund måtte jeg bare have den med på LEFTOVERS2011, hvilket heldigvis lykkedes. Få dage inden jeg "afslørede" tracklisten til Leftovers så jeg, at "Show You the Door" havde sølle 15 views på YouTube. 15?! I skrivende stund har den "hele" 200 views, men det giver for mig ingen mening. Sagen er endda den, at Cold Piece of Work ikke er en af de slags plader, der har et par gode numre, og så 10-15 fylde-numre. - Der er utroligt meget guf på, og alle ligger de i den grinagtige ende af YouTube-views-listen. Ja, jeg ved godt at det egentlig ikke betyder noget, og at man skal lade være med at sammenligne noget som helst med YouTube views, men at "Motivate" har 45 views, "2 Can Be" 17 views, "Drift Away" 37 views og "Oh Oh Yeah" 20 views fortæller mig klart og tydeligt, at vi lever i en forskruet verden.

Men lad os lige slå gearet i bak engang, og så på hvad Cold Piece of Work egentlig er for en plade.

Spørger man Otayo Dubb selv om, hvad slags rapper han er, svarer han "thoughtful, but not preachy... a little bit of conscious, a little bit of street". Han minder på mange måder om hans BeatRockMusic-kollega og label frontfigur Bambu, for Otayo byder både på rå historier fra ghettoen, opløftende tunes fra den solbadede vestkyst, og en lille dosis sjov og ballade. De forskellige ingredienser er tilmed balanceret ganske fornemt, så stemnings-variationen er ikke forvirrende og roddet, men helt tilpas. På "Show You the Door" får man både lidt westcoast attitude og nogle tankevækkende ord om samfund, først rapper Otayo:

"We the reason they enforce 'em a dresscode /
Hipsters dress up like Depeche Mode /
I don't dress retro, nigga I'm westcoast /
Northern California we don't like you we'll let you know /
That's why I got a "fuck you" attitude /
'Cause I ain't tryna climb to the top, I'm tryna catapult /
And if I step on some of y'all in the process /
I bet you're still callin' it progress"

Og senere hen rapper han:

"Man, some people sheepish, handin' me leaflets /
Tellin' me my life is indecent /
But lady look who got it worse /
Is it me or the one that profit off of church /
Or the addict who just try to rob you for your purse /
But you got a lot of nerve judging /
My pops was an addict, dammit I still love him"

Nummeret er mageløst produceret af CAV3, der virkelig har skabt en udsøgt jazz-perle, med et underspillet klinkende piano og et intet mindre end perfekt choppet vokal sample. CAV3 har også produceret en anden jazz-perle i "2 Can Be", med klaver, blæsere og et ekstremt lækkert omkvæd. Af andre standout numre bør den Keelay producerede, mellemgulvs-pulserende "Bang Ya Head" nævnes, med dit intense riff, og så har Otayo Dubb faktisk selv produceret flere af pladens bedste skæringer. Den blues-guitar besmykkede "Drift Away", den nærmest flabet lækre "Oh Oh Yeah", der bl.a. gæstes af Blue Scholars' Geo, og ikke mindst den små-fjollede "Motivate", hvor han har samplet en klassisk waltz-melodi. Lige på dette nummer er sammensætningen af beat og tekst faktisk en kende mærkelig, for teksten lægger en seriøs tone, men beatet lægger op til mere løsrevne festligheder, så det kan være lidt svært at vide, hvad formålet med dette nummer helt præcist har været.
Størstedelen er dog absolut fornøjeligt. Numre som "Give Me Tonight", "Let You Down", "A Lil More" og "Weak Heart" ligger i den kedeligere ende, og det trækker selvfølgelig en smule ned, men der skal ikke herske tvivl om, at Cold Piece of Work mestendels byder på yderst solid hiphop. BeatRockMusic kører tilmed en ganske fornuftig business over bandcamp, hvor man kan købe deres udgivelser for omegnen af 75 kroner inklusiv forsendelse. Et køb jeg bestemt ikke har været ked af!

4.5/6

"Motivate" feat. San Quinn


"2 Can Be" feat. Jay Anthony


"Oh Oh Yeah" feat. Tahaj the 1st & Prometheus Brown


"Show You the Door" feat. Sakima


- Jeppe Barslund

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Show You The Door er et super fedt nummer, synes desværre de andre 3 tracks er lidt kedelige, så Otayo Dubb forbliver nok ukendt for mig...

Søren