tirsdag den 30. august 2011

BK-One - Tema Do Canibal EPMinneapolis dj/producer BK-One, der er tour-dj for Brother Ali, udgav i 2009 sit debut produceralbum, det kriminelt oversete Rádio Do Canibal, som jeg stadig hører ofte. På pladen var nummeret "Tema Do Canibal" at finde; et herligt up-tempo instrumentalt stykke, der emmer af brasilianske feel good rytmer og varme Coppacobana toner. Har man været til koncert med Brother Ali for nyligt, vil man med garanti have oplevet dette nummer live, med en ovenud glad Brother Ali dansende imens. Nummeret gik hen og blev en publikumsfavorit, og BK-One fik derfor den idé at sende nummeret til en række forskellige musikere, som han inviterede til at lave et remix af nummeret, med deres helt eget personlige touch. Det er der kommet Tema Do Canibal EP'en ud af.

EP'en lægger ud med det originale "Tema Do Canibal" nummer tilført en masse scratch. "Sådan som det lyder i mine ører til koncerter" som BK-One siger.
São Paulo dj'en DJ Nuts tilføjer flere horn-elementer og en masse små elektroniske effekter, men toner også beatet ned på et tidspunkt til et minimalt men yderst effektivt tromme-beat, hvor man fornemmer olietrommerne og blikdåserne.
BK-One's Minneapolis dj-kollega Mike 2600 tilføjer ikke meget til hans "Journey Into Sound Remix", og hans version af sangen synes mere mangelfuld fra originalen end alternativ. Tom Noble's "Disco Ginga Remix" virker heller ikke rasende anderledes end det oprindelige nummer, og selvom man godt kan høre hvad han har lavet om og ændret på, så løfter det på ingen måde nummeret, og remixet ender en smule tamt.
Langt bedre bliver det på "Tema Do Canibal II", hvor den legendariske brasilianske multi-instrumentalist og komponist Arthur Verocai samler et helt orkester, fuldendt med violiner, violaer, celloer, elektrisk bas, klaver, klavinet og så selvfølgelig hans egen, gennemført udsøgte guitar. En stille, rolig, ikke-hiphoppet og helt igennem lækkert version af originalen.

EP'ens største moment kommer selvfølgelig når Exile tager fat, og laver så meget om i instrumentationen, at det på ingen måde lyder som originalen, på trods af at man sagtens kan høre de forskellige elementer, hver især. Dét her er simpelthen Exile som man kender ham bedst; vanvittigt skæve trommer, der ikke synes at følge noget logisk loop overhovedet, en næsten ubehageligt tung bas, en masse scratch, op-klippede instrumenter og effekter ind over, og så ikke om MF Doom tilmed rapper ind over!

Mere er der faktisk ikke på EP'en. Seks numre, hvoraf to af de nye er fremragende, tre af dem en smule ligegyldige i mine ører, og så er der originalen, som vel nærmest ikke tæller. Det er altså ikke et mesterværk vi har med at gøre her. Langt fra. Men det er heller ikke at forvente af en "remix EP". Det her er bare en cool samling alternative indtryk af BK-One's "Tema Do Canibal", og jeg er ret sikker på, at der er noget til enhver smag herpå.
EP'en fås udelukkende i vinyl format, og bestiller man et eksemplar får man Prof's King Gampo gratis med i købet. En ikke synderligt imponerende udgivelse, der dog indeholder den suveræne "Whiskey", der er produceret af Ant, som lægger et typisk Brother Ali blues-guitar riff over nogle seriøst groovy trommer. Som sagt bare en bonus.
En anden bonus - som jeg tror vinyl-hovederne vil synes godt om - er at vinylen er trykt i gennemsigtig grøn. Det er ikke hver dag man ser en sådan.


3/6

Sidder du nu og er helt konfus og tænker "Rádio Do Canibal? Den har jeg da aldrig hørt om?! Hvad er det for no'et?", - så må jeg på det groveste opfordrer dig til at checke den ud - det er et lille mesterværk! Jeg anmeldte den til 5/6 i sin tid, og hvis du kræver en lille smagsprøve, så led ikke længere end Haiku D'Etat bangeren "Mega":- Jeppe Barslund

Ingen kommentarer: