lørdag den 26. februar 2011

Tyler the Creator - Yonkers (Track Review)


"I'm a fucking walking paradox - no I'm not!"

Kanye West og Jay-Z fejlede grumt i deres forsøg, men hvis der er nogen der virkelig kan "go H.A.M.", så er det OFWGKTA -crewet og især deres frontman Tyler the Creator.
Der er nok ikke mange der er familiære med OddFutureWolfGangKillThemAll drengene, jeg har først selv opdaget deres spektakulære verden i den forgangne uge, men meget tyder på, at 2011 bliver deres år. Ikke "deres" som i, at de stiger til tops på hitlisterne og sælger massevis af plader, for det kommer en gruppe af deres format aldrig til at gøre. "Hvorfor dog ikke?" tænker du måske, - fordi de er ragende sindssyge, komplet vanvittige og fuldkommen out of reach - og jeg elsker det!!

OFWGKTA holdet består af små ti kunstnere, som alle var repræsenteret på OddFuture mixtapet Radical. De mest fremtrædende MC'er fra OddFuture er Earl Sweatshirt, der har udgivet mixtapet Earl (hvis titelnummer har en af de mest forstyrrende musikvideoer set til dato), Tyler the Creator, der har albummet Bastard under bæltet, og Hodgy Beats. Tyler og Hodgy spillede "Sandwiches" live til Jimmy Fallon's talkshow i sidste uge; en meget kontroversiel optræden, der fangede en masse folks opmærksomhed. Og med folks hoveder rettet imod sig, slap de førstesinglen "Yonkers" fra Tyler's kommende album Goblin løs. En "single" der ligeledes er kontroversiel, både i sin offensivt morbide video og de arrige, stødende tekster. Tyler er flere steder blevet sammenlignet med Eminem som han lød på The Slim Shady LP fra '99, hvor den furiøse rapstil var troværdig, og den karakter Eminem byggede op omkring Slim Shady var realistisk i sit rå og ucensurede billede, selvom det var en karakter. Dertil skal man også tilsætte lidt Ol' Dirty Bastard inspiration, da Tyler i flere linjer spasser helt ud, og rapper om de mest spaced out ting, men det hele giver faktisk mening, man skal bare lede længe nok i galskaben!
Men lad os da tage et lyt. Youtube har kun sangen med tilhørende musikvideo, som selvfølgelig er svær ikke at kigge med på, men tredje vers af sangen er ikke med i videoen, men kommer længere nede på siden med sin egen video, så jeg vil foreslå at man læser med på lyrics først, og så ser videoen bagefter - Gav det mening? Anywho:"I'm a walking fucking paradox, no I'm not /
Threesomes with a fucking triceratops, Reptar /
Rappin' as I'm mocking deaf rock stars /
Wearin' synthetic wigs made of Anwar's dreadlocks /
Bedrock, harder than a motherfucking Flintstone /
Makin' crack rocks out of pissy nigga fishbones /
This nigga Jasper tryna get down /
About 5-7 of his bitches in my bedroom /
Swallow the cinnamon, I'mma scribble this sinnin' shit /
While Syd is tellin' me that she's been getting intimate with men /
(Syd, shut the fuck up) Here's my number to my therapist /
(Shit) Tell him all your problems, he's fucking awesome with listenin'"

"Jesus called, he said he's sick of the disses /
I told him to quit bitchin' and this isn't a fucking hotline /
For a fucking shrink, sheesh I already got mine /
And he's not fucking workin', I think I'm wasting my damn time /
I'm clocking three past six and goin' postal /
This the revenge of the dicks, that's nine cocks that cock nines /
This ain't no V Tech shit or Columbine /
But after bowlin', I went home for some damn Adventure Time /
(What'd you do?) I slipped myself some pink zannies /
And danced around the house in all-over print panties /
My mom's gone, that fucking broad will never understand me /
I'm not gay, I just wanna boogie to some Marvin /
(What you think of Hayley Williams?) Fuck her, Wolf Hayley robbin' 'em /
I'll crash that fucking airplane that that faggot nigga B.o.B. is in /
And stab Bruno Mars in his god damn esophagus /
And won't stop until the cops come in /
I'm an over acheiver, so how 'bout I start a team of leaders /
And pick up Stevie Wonder to be the wide receiver /
Green paper, gold teeth and pregnant gold retrievers /
All I want, fuck money, diamonds and bitches, don't need 'em /
But where the fat ones at? I got somethin' to feed 'em /
In some cooking books, the black kids never wanted to read 'em /
Snap back, green ch-ch-chia fuckin' leaves /
It's been a couple months, and Tina still ain't perm har fucking weave, damn""They say succes is the best revenge /
So I beat DeShay up with a stack of magazines I'm in /
Oh, not again, another critic writing report /
I'm stabbin' any bloggin' faggot hipster with a Pitchfork /
Still suicidal? I am /
I'm Wolf, Tyler put this fucking knife in my hand /
I'm Wolf, Ace gon' put that fucking hole in my head /
And I'm Wolf, that was me who shoved a cock in your bitch /
(What the fuck man?!) Fuck the fame and all the hype G /
I just wanna know if my father would ever like me /
But I don't give a fuck so he's probably just like me /
A motherfucking Goblin /
(Fuck everything man) That's what my conscience said /
Then it bunny hopped off my shoulder, now my conscience dead /
Now the only guidance I had is splattered on cement /
Actions speak louder than words, let me try this shit /
......Dead"


Swag! SWAG! SWAAAAAG!!
Tyler the Creator er simpelthen on fire på det her nummer! Der er blevet udgivet meget råt hiphop den seneste tid, men med "Yonkers" synes alt andet pludselig en smule blødt i sammenligning. Tyler besidder samme intense nerve i sine rim og levering, der resulterede i værker som 36 Chambers, Movies for the Blind og førnævnte Slim Shady LP.
Det jeg elsker ved "Yonkers" er, at lyrikken for det første er meget intern, kryptisk flere steder, og ikke mindst kompleks. Referencer til film og tv serier (fx Bowling for Columbine, Adventure Time, Rugrats, Flintstones og måske endda Donnie Darko i slutningen af tredje vers) er at finde flere steder, og tonsvis af referencer til tidligere OddFuture sange, udgivelser og rappere fylder store dele af versene. Han nævner både Anwar, Jasper, Syd (der er den eneste kvindelige MC i gruppen, og som er lesbisk) og DeShay, samt Wolf Haley og Ace (Ace the Creator), der er et par af Tylers alteregoer.
Yderligere er der virkelig mange gennemtænkte punchlines. Tag fx linjen "I'm clockin' three past six and goin' postal"; "tre over seks" er 9, som i 9 milli, og at "go postal" er amerikansk slang for at gå fuldstændig amok og skyde folk.
En anden fed linje er "I'm stabbin' any bloggin' faggot hipster with a pitchfork". Om nogen, så er netop Pitchfork magazine's skribenter og læsere kendt for at være nogle prætentiøse hipsters. Sjovt nok har de haft nogle positive indlæg om netop OFWGKTA, så linjen kunne også være et tosides kompliment. Så er der selvfølgelig åbningslinjen, som simpelthen er noget af det fedeste jeg har hørt i al sin simplicitet; "I'm a fucking walking paradox - no I'm not". Han nærmest skændes med sig selv ved at sige, at han er en omvandrende modsigelse - nej jeg er ej! Alt for fedt.

Hvis OddFutureWolfGangKillThemAll fortsætter på denne bølge af vanvittig storhed, så kunne 2011 godt gå hen og blive et utrolig spændende hiphop år. Tyler the Creators Goblin skulle gerne ramme gaderne i april. Indtil da kan man evt. melde sig ind i "Free Earl" kampagnen. Earl Sweatshirt er dog ikke i fængsel, som rappere jo plejer at være når nogen laver disse kampagner, næ, historien går på, at hans mor sendte ham på kostskole efter at have hørt og korset sig over hans Earl mixtape! De drenge er seriøst binde gale, på den virkelig underholdende måde.


Køb Tyler the Creator's "Yonkers" via iTunes
(det har alle 3 vers!)

- Jeppe Barslund

11 kommentarer:

NoNameID sagde ...

OFWGKTA er så fucking sindsygt at det er fedt. Tylers "Bastard" er noget af det mest depressive og fucked up rap jeg har hørt i laaaang tid

JeppE sagde ...

Jep! De har bestemt potentialet til at gå hen og blive det nye undergrunds ish. Lad os se hvordan 'Goblin' bliver :D

Anonym sagde ...

Nice at du så hurtigt fanger hypen fra Amerika Jeppe.. Havde det ikke været for dig, var der måske gået længere tid før jeg havde hørt om OddFutureWolfGang.... De minder mig på en mega nice måde en smule om Pharcyde med nogle af deres mere syrede indslag.. Lyrikken er gennemgribende fantastisk og ekstrem..
"Yonkers" er bare et voldfedt track og videoen er, for at citere Kanye West på Twitter, den bedste i 2011.. Den giver kuldegysninger, men alligevel trykker man replay for at se en 19-årig rapper æde et insekt og hænge sig selv.. Sjovt hvordan det fungerer..
Jimmy Fallon, Sway's MTV show og Kanye West Twitter.. Jeg er vild med det..

StefN

Anonym sagde ...

Udentvivl noget af det mest overraskende overhovedet. Jeg havde bidt mærke i Tyler men kom først ordenligt ind i det efter "yonkers" videoen! Men de har altid lavet sindssyge videoer!!!

God læsning!
Danni

JeppE sagde ...

!!

http://www.funnyordie.com/videos/ee0a63a6be/odd-future-gets-signed?playlist=featured_videos

Det Godt Nok sagde ...

Hold da helt kæft! Det er da lige hvad US rap scenen mangler!
Det er godt nok fedt. Hele OFWGKTA crewet skal da vist lige tjekkes lidt mere ud.
Tak for tippet :)

Don J sagde ...

@ http://www.funnyordie.com/videos/ee0a63a6be/odd-future-gets-signed?playlist=featured_videos .. Denne video ødelægger det billede jeg havde af Odd Future i hovedet, siden jeg hørte dem første gang.. Troede at de var fuldkommen syge, umenneskelige og på ingen måde materialistiske. Denne video afkræfter ikke kun deres psykopatiske karakterer, men viser også at de gerne vil være en del af den amerikanske Sitcom, som enhver anden one-hit-wonder i musik og underholdnings-branchen. Skuffende.. Virkelig skuffende. :(

JeppE sagde ...

Sådan tolker jeg nu slet ikke videoen. Har aldrig set dem som "psykopatiske", gale i hovedet bestemt, men der er en verden til forskel.
Hvis man først har spillet hos Jimmy Fallon, så er en lille video på funnyordie ingenting i sammenligning hvad angår at sælge ud, hvilket jeg nu ikke synes de gør.

hvis der er noget der kan gøre mig urolig, og som kunne tyde på, at noget af det du siger kunne gå hen og blive rigtigt, så er det de billeder der florere på nettet hvor OFWGKTM sidder i forskellige studier med blandt andet Neptunes og Beyoncé. Dét er måske ikke lige den vej jeg havde håbet at de ville følge.

Men lad os nu se.

Anonym sagde ...

Lady Gaga of hiphop .. men Lady Gaga er bedre :S

Don J sagde ...

Ja, det er selvfølgelig svært at forudsige fremtiden for et kunstner-navn ud fra én enkel video, men de har gjort utrolig meget indtil videre for at fremstå unikke og ikke-kommercielle: ved at benægte at de skulle høre under genren horrorcore, disse rige og velhavende mennesker og på det groveste svine kunstnere som Hayley Williams, Bruno Mars, B.O.B, R. Kelly og Stevie Wonder (med mange mange flere) til. Dette ville jo pege på en fremtid stik modsat det vi ser i musikbranchen nu til dags, og når de så vælger at optræde i humoristiske videoer og som du selv siger, dukke op på billeder med Beyonce, begynder jeg at frygte at de måske slet ikke er så bindegale igen. Det var jo ellers deres chokerende og yderst sygelige lyrik og energi der bragte dem et par etager op fra undergrunden.

Følger primært Tylers karriere, så lads håbe på at Goblin ikke får en featuring fra Kanye West eller Ludacris, men i stedet bliver en endnu mere revolutionerende og provokerende efterfølger til Bastard...

Håber på det "bedste"!

JeppE sagde ...

Det er måske lidt naivt, men jeg er faktisk stadig af den tro, at Tyler og resten af OFWGKTA er så "real", at de ikke ville tage skade af et Neptunes samarbejde. Helt omvendt tror jeg faktisk, at Pharrell og Chad Hugo kunne få lidt mere street cred ved at gå den vej.
OFWGKTA har med garanti ikke pengene til et Neptunes beat, så noget kunne tyde på, at Pharrell og Hugo rent faktisk bare synes de gutter her er så cool, at de bare måtte have en finger med i spillet.

Men igen-igen, only time will tell.