søndag den 8. august 2010

Muph & Plutonic - ...And Then Tomorrow Came


Vi bliver i Australien, og kaster lidt lys over en duo from down under, der er ved at blive et stort navn i hjemlandet, men som ikke har haft den store succes i resten af verden - endnu!

Plutonic Lab er producerdelen af duoen. Han begyndte at spille trommer som 10-årig og spillede hans første shows som 14-årig. Han har tre soloudgivelsen i bagagen, samt produktionscredit for en længere række udenlandske kunstnere, og mere eller mindre for alle, der har været involveret i det Australske hiphopgame. I 2004 teamede han op med Muphin, der udover at have vundet Australiens største freestyle battle, Victorian Verbal Mechanics Competition, og spillet et utal af shows, havde ét soloalbum på samvittigheden. Muph & Plutonic var altså begge ganske erfarne da de slog hovederne sammen, og ...And Then Tomorrow Came (2008), der er deres fjerde album, bærer tydeligt præg af to yderst rutinerede individer.

Med ...And Then Tomorrow Came tager Muph & Plutonic lytteren med på en rejse tilbage i tiden, til dengang hvor hiphoppen havde sine kongeår, hvor groovy breakbeats sprøjtede ud af boomboxen, altimens b-boys og b-girls flexede deres skills og battlede på gadehjørnet. Det, der nemlig er fantastisk ved Muph & Plutonic er, at de rammer denne æras lyd så præcist, at selvom de egentlig er fra Australien, så forestiller man sig et billede af Rock Steady Crew, der breakdancer imens Run DMC står i rapper og The Fabolous Five tagger vægge i baggrunden. Plutonic er tydeligt inspireret af 80'er og 90'er classics som Paid In Full og Mecca & The Soul Brother. Der er blevet gravet dybt for at finde de perfekte soulsamples, trommerne er nærmest identiske, ofte med et nutidigt touch, og obligatoriske breakbeat-elemter som horn, basgange, pianoloops og funky guitarriffs er mesterligt udført. Yderligere har Plutonic allieret sig med DJ Bonez, der scratcher så forbandet godt, at det nærmest ikke er hørt magen siden folk som Premier praktiserede det som kunstform. Lyt bare til den på alle måder genialt sammensatte "Filthy Rich" og læs med på Muphins første vers,"Two-minute noodles and a pair of chopsticks /
Tryna' get a dollar off the floor of the moshpit /
And fossick through all these dirty pants pockets /
Lately, thinking that maybe it doesn't pay to be honest /
Go ahead, take me to the office /
I'll be straight through the gate to the doctors /
All good, got what I wanted /
Sponsored by burn and I earnt my knowledge /
To be honest, at points I'm still strugglin' /
Fridge with no food, booze ain't bubblin' /
I'm in trouble again so come on my friend /
And let me a hand out, don't just stand around /
While a man is down on his luck, stuck /
Couldn't get a bang out my buck /
And I'm just lappin' it up, actin' as if I'm happy as fuck /
Cause I am..."

- Ingen tvivl om, at lyden rammer plet. Der hvor musikken udskiller sig er, som i garanteret bed mærke i hvis i læste med, hos Muph, der med sit ganske charmerende men yderst fremtrædende Australske accent, ikke lyder som noget fra oldschool tiden. Ingen tvivl om, at han er en habil rapper, med et livligt og legende flow. Der bliver rappet om små finurligheder som hverdagsproblemer, kærlighed for hiphop og om bare at leve livet. Det er ikke de dybe personskildringer og historiefortællinger man lægger øre til, men hvor ofte er det i grunden, at man har hørt dybdegående historier over breakbeats?

- Det er kemien imellem Muph og Plutonic, der gør ...And Then Tomorrow Came til en stor fornøjelse, for Plutonics produktioner er så fremragende, at de løfter Muphin op fra "cool rapper med et solidt flow" til "dope mc med et super tight flow". Og når det kommer til duoer, så er det vel kemien, der er vigtigst, ligesom det var tilfældet ved Eric B & Rakim og Pete Rock & C.L. Smooth fra førnævnte inspirationskilder. Ikke at sammenligne med de uddødelige klassikere, men når Muph & Plutonic virkelig slå gnister, som på mesterværket "Show Me Your Face", så udsender de lidt af samme magi, som de legendariske duoer. Har man mod på at udforske Australsk hiphop, så vil jeg anbefale at checke Muph & Plutonic's ...And Then Tomorrow Came ud som det første, for det er, sort på hvidt, skide go' hiphop!

5 kommentarer:

Hamse sagde ...

Hey jeppe! Udemærket plade må jeg sige.. kommer du til took it i år? er rimelig spændt på programmet og be´r til det ikke kun er danske kunstere! with all due respect selvfølli...

Hamse

JeppE sagde ...

Hey Hamse

Det er lidt en "måske/måske ikke" situation for mit vedkommende, da der er rigtig mange ting, der skal passe sammen. Jeg håber på at kunne få tid. Og mht til programmet, så er jeg pt mere interesseret i Mass vs Jøden konflikten end lineup'et (der dog godt måtte bestå af en udenlandsk artist eller to!)

J

Anonym sagde ...

Nåh hvad sys du så om lineuppet? det er sgu imponerende, hvad de took it hoveder kan! Jean Grae blir spændende at følge..

Hamse.

JeppE sagde ...

Pharoahe Monch, Masta Ace og Termanology gør mig også rimelig hypet!...

Anonym sagde ...

Ingen tvivl om det! Og AZ! Puha.
Det blir bomben..