søndag den 16. oktober 2016

Søndags-nyheder: hiphop til efterårsferien


Det er en historisk uge for hiphop, der lakker mod enden - i bogstavligste forstand. Murs skrev sig ind i Guinness rekordbog torsdag for verdens længste sammenhængende rap, efter at have rappet i 26 imponerende timer. Det var endda kun lidt af det, der var hans eget materiale, det meste var cover-numre - dét i sig selv er ovenud fantastisk. Også herhjemme er der blevet skrevet historie, om end i en lidt mindre skala. Det var nemlig i går, at det første DM i Freestyle blev afviklet, hvor Elbanovic hev sejren hjem. Det har også været en uge, med en masse spændende nyt musik, og da efterårsferien står for døren, kunne timingen ikke være bedre. Her er lidt af det, der har fanget min opmærksomhed i den forgangne uges tid. 


L'Orange & Mr. Lif's koncept-album (EP) The Life And Death of Scenery udkom først i søndags som gratis-download via Adult Swim, og så igen i fredags via Mello Music Group i sin fulde længde, med to numre og ét interlude mere oven i hatten. Det er et rigtig fornuftigt projekt de to har skabt sammen, og konceptet bliver som altid foldet elegant ud ved L'Orange's hånd. Jeg arbejder på at få en anmeldelse klar snarest.    


Og så fik Klaus Layer endelig sluppet sit instrumental-album Society Collapse fri. Et album, der bugner med knitrende drum-breaks og støvede begavelser, der klart og tydeligt slår rødder ned i 90'ernes gyldne lyd. 


Unge A-F-R-O har fået en lynstart på sin karriere, efter at R.A. The Rugged Man tog ham under sine vinger og har rejst verden tynd med ham det sidste års tid. Hans fanskare er allerede af betydelig størrelse, og selvom han stadig er i sine teenage-år har han vækket nok begejstring til at indgå samarbejde med de tunge drenge, bl.a. med Marco Polo, som han nu udgiver A-F-R-O Polo EP'en med.


Nu hvor Blu efterhånden har arbejdet sammen med alt hvad der kan gå og kravle i amerikansk hiphop, har han udvidet sin horisont til det store udland, og har således et album på vej med den Parisiske producer-duo Union Analogtronics, der bærer titlen Cheetah in the City og som bliver udgivet via Fat Beat Records. Første udspil fra pladen, "City Dreams", udkom for en måneds tid siden, og nu har de løftet sløret for det andet nummer fra pladen, "One Two". Jeg er spændt på hvordan det lyder, når Blu folder sig ud på elektroniske og mere cinematiske produktioner over en hel plade. Indtil videre er jeg rimelig soldt.  


I en særlig udgave af NPR's Tiny Desk koncert-koncept, er Common blevet inviteret ind i Det Hvide Hus' bibliotek til deres South By South Lawn festival. Det er der kommet en lille hyggelig og intim koncertoplevelse ud af, hvor Common, sammen med et stjernespækket hold, der bl.a. tæller Robert Glasper på keys, Karriem Riggins på trommer og Derrick Hodge på bas, spiller fire numre. "I Used To Love H.E.R.", som de åbner med, er en klassiker, men de tre øvrige numre, er dugfriske og mindre kendte. "A Letter to the Free" er lavet til Ava Duvernay’s nye dokumentar 13TH, og er allerede nomineret til en Critics' Choice Documentary Award for bedste sang i en dokumentar. Derudover spiller de "The Day the Women Took Over" og "Little Chicago Boy", der begge er at finde på Common's kommende album. Hør også en (lækket?) studieversion af den fantastiske "A Letter to the Free" herunder:Dette har også været ugen, hvor jeg for første gang fik nosset mig sammen til at besøge Run For Covers nye butik i Hvidovre. Og hvilken butik! De har virkelig fået lavet en lækker, rummelig og indbydende biks, der så afgjort er at besøg værd. Jeg fik opdateret min Echo Out samling med Def Star Audio Emperor's God Yells: Drill Darwins Asshole og Torden & Lynilds Sky til jord. I samme åndedrag må jeg på det kraftigste også opfordre til, at man hører Run For Covers seneste podcast-udsendelse med Ham Den Lange, hvor han fortæller om sit virke som frivillig nødhjælpsarbejdet i diverse flygtningelejre igennem de sidste halve års tid. Det er halvanden times meget intens, ubehagelig, vigtig og aldeles tankevækkende snak, der for alvor sætter tingene lidt i perspektiv.
  


Er der stadig mange kilometers gåtur tilbage i det dejlige efterårsvejr, så har Bag Fjendes Linjer netop lagt afsnit 37 op af deres podcast, hvor Anna Vigsø er gæst. 


Lad os slutte af med en god omgang dansk rap-gymnastik på rimelig højt plan. Mund De Carlo og Trepac er gået sammen om fællesprojektet Binær, og udgiver albummet Umage inden længe. Jeg har været så heldig at modtage det til anmeldelse i god tid og kan sige, at der er noget at glæde sig til. Første udspil fra albummet hedder "Nakkesved" og er produceret af Architech. Ikke mit favoritnummer fra pladen overhovedet, men en fornuftig introduktion til samarbejdet.  

God efterårsferie til alle
- Jeppe Due Barslund

Ingen kommentarer: