onsdag den 23. marts 2016

LEFTOVERS2015 Booomerang-kampagne status: 4000 kr,- indsamlet


Der er blevet indsamlet (lidt over) 4000 kroner til Leftovers2015 booomerang-kampagnen, hvilket udløser, at jeg afslører et nummer fra pladen. Klik dig ind på kampagnen HER og giv et bidrag. Mange tusinde tak til jer, der har været inde og støtte.

"7 Days"

I 2009 udgav Finale sit fænomenale debutalbum A Pipe Dream and a Promise, der sitrede af tunge beats og rå rim. Atmosfæren og stemningen fra hjembyen Detroit blev indkapslet til perfektion, takket være Finale's autoritære karakter, beats fra bl.a. Nottz, Black Milk, Apollo Brown og J Dilla, og en herlig, overhængende stank a motorolie. Fantastisk debut, der bevidnede om et soleklart rap-talent.

Man har ikke rigtig hørt fra Finale siden. Jovist, en håndfuld features har med nød og næppe holdt ham over vande, men det var først sidste år, efter seks års hiatus, at han vendte tilbage. Det forholdsvist lange hi har dog ingenlunde været forgæves. Finale's tilbagevenden med Odds & Ends markerer en skarpere og mere fokuseret rapper, der har investeret tid i sin skrivefase og sammen med Oddisee, der har produceret hele pladen, skabt et album, der ikke nødvendigvis er bedre end forgængeren, men unægteligt mere fuldendt og musikalsk helstøbt. Især nummeret "7 Days" blæste mig bagover, ned af stolen med tre baglæns kolbøtter. Oddisee's knytnæve-percussion og uppercut-basgang danner fundament for et organisk-svingende kæbestød af et beat, hvor Finale og kumpanerne Kenn Strarr og Hassaan Mackey rapper med uhørt erfaring og rutine om at være nødsaget til at have et røvsygt 9-til-5 arbejde for at kunne leve, og samtidig have drømme og ambitioner, der synes at falme. Emnet er blevet behandlet et utal af gange før, velsagtens fordi, at de fleste kan relatere til det på en-eller-anden måde. De tre rappere undgår dog let gentagelser og klicheer i lyrikken. Kenn Starr serverer et højst kompliceret rim-scheme, hvor der rimes på den samme lyd hele vejen igennem, imens Hassaan Mackey med sin askebæger-røst beretter om sin hustle med slående overbevisning. Fra Finale lyder det:  

"Meanwhile, deep in the back of my mind /
I can hear the voices tell me "when you hang around too long with dreams end up dying /
Niggas end up forgetting /
When nobody can save us in a head-on collision with 'dead end' street-signs /
Shit change and ultimately you stop trying"

Hiphop anno 2015/16 leveres ikke mere råt, kontant og velskåret end "7 Days", og man skal lede længe efter mere troværdig og besnærende rap end det, de tre herrer her disker op med. Oddisee's produktivitet - og det tilhørende kvalitetsniveau - nærmer sig det groteske, og nærværende nummer er noget af det stærkeste jeg har hørt fra ham som producer. Skru for Guds skyld op! Når man har været "weekday slave" og tiden endelig er kommet til at være "weekend warrior", så kan det her nummer ikke brages højt nok ud af højtalerne.

Tjek, lyt og køb Finale's Odds & Ends via Mello Music Group HER- Jeppe Due Barslund  

Ingen kommentarer: