lørdag den 7. september 2013

Wax Tailor - Dusty Rainbow From the Dark


Når vi nu er ved at ekspandere listen over koncept-albums indenfor hiphop-genren, så lad os snuppe Wax Tailor's Dusty Rainbow From the Dark med i farten.

"The rainbow is a path. It leads from dark to light, and from light to dark. It leads to your imagination. If you open your mind, you'll find your dusty rainbow from the dark"

- Sådan lyder ordene fra moderen til sin introverte søn, der ser en regnbue for første gang. Dusty Rainbow From the Dark [DRFtD] handler om en lille dreng, der ved hjælp af en enorm samling vinyler søger tilflugt fra tung melankoli ved at flygte ind i en verden af musik. Inden sengetid sætter drengen en støvet vinyl på pladespilleren og bliver ført ind i drømmeland af musikken. Her, i drømmen, sammen med musikken, vokser drengen lige så stille og roligt fra melankolien og mørket, der, metaforisk, hænger tungt ude for hans vindue.
   
DRFtD handler i grove træk om eskapisme, og om hvordan man kan finde sin indre ro, fx med musik. Lidt biografisk pladen også være, for Wax Tailor, der bærer det borgerlige navn Jean-Christophe La Saoût, er ligesom historiens hovedperson flygtet ind i vinyl-land for at skabe nærværende plade. Alt hvad man hører på DRFtD - med gæsteoptrædender som undtagelse - stammer fra gamle vinyler. Det er simpelthen sample-kunst i fineste klasse vi er ude i. - Og det er ikke småting man som lytter får serveret. Der er nærmest ikke en genre, der ikke er inkorporeret i Tailor's veldige lydlandskab. Fra frække flamenco-inspirerede rytmer på pragtstykket "Only Once", Tarantino-lydende mambo på "Heart Stop", tunge orkestrale teksturer på "Phonovisions", fængende melodier på det sublime hiphop-track "Magic Numbers" og mølædt, støvet og soul'et hiphop på "My Window", hvor Elzhi og Akua Naru brillerer, så der ikke er et øje tørt.

Til at kæde det hele sammen og fortælle historien om drengen og hans støvede regnbue, har Tailor allieret sig med voice-actor legenden Don McCorkindale, der har lånt sin stemme til så mange film, serier og reklamer, at der ikke længere findes tal for det. Han besidder rigtig nok også den perfekte fortæller-stemme, og man kommer let til at tænke tilbage på dengang man selv sad med hovedtelefoner på og lytterede til historier. Som prikken over i'et har Tailor slået hovedet sammen med forfatter Sara Genn for at få den helt rigtige vinkel på historiens forløben. Man kan altså roligt sige, at Wax Tailor har haft dygtige mennesket med sig.
   
Det er dog Tailor selv, der fortjener den største applaus, for han forkæler virkelig én med sine produktioner; der emmer af kreativitet og kompleksitet. Det bedste ved pladen er, at selvom der både er fængende numre, der åbenlyst er produceret som singler, instrumentale stykker på under et minuts spilletid og ukonventionelle numre, der umiddelbart er svære at placere i en kasse, - så er Dusty Rainbow From the Dark et album, der skal spilles igennem fra start fra slut. - Det er dér, den for alvor kommer til sin ret.
     Dermed ikke sagt, at pladen ikke har sine mere mundane momenter, for det har den; der er numre, der har flere plays end andre. Men fornøjelsen er stadig stor fra den ene ende af regnbuen til den anden.

"The boy's mother came to his room and found him sitting at his window. "I found the dusty rainbow," he said. "I found it in my crates". His mother smiled."

4.5/6
- Jeppe BarslundIngen kommentarer: