mandag den 17. maj 2010

Collective Efforts - Freezing World


En sjælden gang imellem udkommer der hiphop albums, der, selvom de tydeligvis har hentet inspiration fra talrige kunstnere, plader og genrer, har deres helt egen unikke lyd, der ikke alene gør det svært at sammenligne med andre, men også unødvendigt.
Den Atlanta baserede hiphop-trio Collective Efforts' fjerde udspil Freezing World, indholder elementer fra genrer som rock, funk, 70'er soul, jazz og golden-era hiphop, men gruppen formår at fusionere alle de musikalske indtryk på så mageløs vis, at de skaber deres egen afgren af en hiphop-genre, lidt i samme stil som Ant og Exile gjorde det med henholdsvis When Life Gives You Lemons... og Below the Heavens. Collective Efforts, der tilmed producer det hele selv, krydrer produktionerne med minimale strygerarrangementer, atmosfærisk melodier, drømmende harmonier og ufattelig velspillet musik, tydeligvis spillet af dygtige musikere af kød og blod, og ikke generede computerlyde. Det er satme flot det her.


Gruppen består af de tre mc'er Ben Hameen, J-Mil og Bambu De Asiatic, og de har genfundet den gode gamle plantegning, hvorfra hiphop blev fremstillet for musikken, folkets og kærlighedens skyld, og ikke pengenes. Der er så meget hjerte, oprigtighed og integritet i deres musik, at man længes efter de dage, hvor nye one-hit-wonder radio-rappers ikke dukkede op dagligt. Der er ikke et vers på Freezing World, der ikke er aktuelt, personligt og yderst bearbejdet og mesterligt leveret. J-Mil og Bambu imponere konstant med kreative og opfindsomme rim og Ben Hameen, der er en multikunstner af guds nåde, fører sig frem med et flow i verdensklasse, en fantastisk soul'et sangstemme i stil med Nate Doggs og en formidabel evne til at komponere musik. nummeret "One Million Minds" er Hameens solo-showcase, hvor han både rapper, synger og producer, og fejer lytterens ben væk i forbifarten. Men han er ikke en show-stealer, arbejdsfordelingen er perfekt fordelt imellem de 3 rappers, og de har alle yderst memorable øjeblikke. Tag og lyt til fx "This Far", der viser alle fra deres bedste sider, over en af 2010's flotteste produktioner,

Collective Efforts - "This Far":- Du læser har sikkert lagt mærke til, at denne anmeldelse ikke indeholder det store antal negativt beskrivende ord, men derimod en overflod af højtragende adjektiver, og det er ganske simpelt fordi Freezing World er en lille genistreg, både for sin genre og for sin tid. Selvfølgelig er det da en af 2010's absolut største musikalske bedrifter, og jeg skal ikke udelukke, at den med tiden, i en 20-30 plays tid, kunne gå hen og få status som et lille mesterværk. Denne plade er et must have for enhver, der elsker smukt, originalt, velproduceret og relevant hiphop. Nuff' said.


5/6

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

svedigt. kan ikke vente med at se, om jeg bare bliver halvt så begejstret som du tydeligvis er :)

Anonym sagde ...

kan albummet ikke købes håndfast?

JeppE sagde ...

Det er ikke lykkedes mig at finde det, desværre. Hvis nogen finder det, så ville jeg blive meget glad hvis det blev skrevet her - for det er virkelig et must have

Anonym sagde ...

http://www.ugsouth.com/

Anonym sagde ...

kan også købes i den tyske hiphop net biks www.hhv.de.