torsdag den 20. maj 2010

Shad - TSOL


"Hvor mange af jer kender Shad? - Hænderne op. En... to...... Er det en hånd dig der bagi? Yes, 3...... Okay.. Tre? Come on gutter!! Shad? Shad K? Shadrach Kabango? Er der virkelig ingen der kender ham?! Jesus..."

Ja, ærgerligt er det, at der ikke er flere, der er familiær med det Canadiske rap-vidunder Shad. Han er essensen af rap, gadernes messias, personificeringen af selve hiphoppens væsen. Okay, tag lige en slapper, store ord. Men så igen, jo, det passer sgu meget godt - han ER en af de allervigtigste personligheder til at udgive musik på denne side af årtusindeskiftet.
Han debuterede i 2005 med When This Is Over; et personligt stort, men kommercielt lille album. I 2007 ramte The Old Prince gaderne. Fanskaren begyndte at vokse hurtigere, og flere øjne var pludselig rettet med den unge gut, der både blev kaldt et håb og en frelser. Pladen blev nomineret til et Juno award og en Polaris Music Prize. Læs min anmeldelse af pladen HER (hvor jeg, set i bakspejlet, tildeler den i hvert fald en halv karakter for lidt!), og lyt til nummeret "The Old Prince Still Lives At Home", der er et af mine favorit hiphop numre of all time!

Fast forward til maj 2010, hvor Shad er klar med tredje album, der, takket være genial PR og solid undergrundshype, er et af 2010's mest ventede hiphop plader. Da første nummer "Yaa I Get It" blev frigivet, var internettet ved at koge over, grundet de ekstatiske hiphop hoveder, der slet ikke kunne få armene ned over Shad's vanvittige flow over EOM's mindst ligeså vanvittige produktion. Jeg var så afgjort en af disse, og mine arme og faktisk ikke kommet ned endnu! Ta' en lytter and see for yourself ...
"The cat's out the bag the new Shad's out /
Gotta spell it S-H-A-D-D the way I spaz out!"

Det fede ved denne sang er, at den faktisk ikke er synderligt sigende for resten af TSOL. Jovist, den viser hvor suveræn en mc han er, og at han, selv når han "bare" slipper tøjlerne og giverne den gas, er en af de teknisk bedste overhovedet. Men substantiel er han ved gud også. Han har virkelig meget på hjerte; aktuelt, universelt, eftertænksomt, humoristisk og personligt. Og at han så mestrer the art of rhyme med bravour, er bare en bonus for os lyttere, for leveringer, alvorsord, jokes, punchlines, øjenåbnere og almen stof til eftertanke, er sjældent blevet indtaget med så overvældende en hunger. Numre som "Rose Garden", "Lucky 1's", "A Good Name" og "Call Waiting" nærmest tvinger mig til at tage de store ord i brug - brilliant, mageløst, mesterligt, ekvilibristisk. Shad og hans medproducere serverer hiphop i dens reneste form. Der er ikke mange rappere, der i vor tid kan skabe musik, der i så høj grad minder os om kulturens musikalske grundsøjler som Shad gør. Nummeret "At the Same Time" frembringer, hos denne anmelder, ligeledes et behov for at tage ord som "smukt", "inderligt" og "ømt" i brug.Vær' så venlig at lyt selv, og lad dig betage...
"Laughing and crying at the same time ...
Different lives, all the same dying /
Two enemies of the same mind /
Same hope, same laughter, same crying /
But I never laughed and cried at the same time...
Until I saw a child wish on a star, and it came true /
And realized the two of them would share the same view /
From below and above, with the light within /
That glows like love and illuminates the truth"

Det eneste, der faktisk trækker ned - og dette er endda et rimelig fesent argument - er at man sidder med en generel fornemmelse af, at han stadig "bare" gør hvad der passer ham, og har det fint med dét. Det gør han så også umådeligt godt, men han virker ikke 100% fokuseret på at skabe albumMET - den gennmbrydende plade, der giver ham verdensherredømmet (!!). Dertil er det måske også et beat eller to, der ikke lyder helt så fedt som resten. Men vær ikke i tvivl, TSOL er virkelig tæt på at være det fejlfrie mesterværk. Hiphop lever i sandhed i bedste velgående, og Shad er på vej til toppen. Lad mig slutte med et citet fra det afsluttende acapellanummer, hvor der er 2 linjer, der virkelig har fået mig til at tænke, - over livet såvel som vores eksistensgrundlag. Jep, det er virkelig store følelser, der bringes frem.

"My heroes have the heart to lose the life I wanna live /
In the end I hope I take less than I give"

5/6

7 kommentarer:

Jizzoh sagde ...

Sindsyg sprød hip hop!
Syn's klart skiven fortjener 6/6, især sammenlignet med andre du har givet 5/6 , 6/6 -
Men cool anmeldelse af en fantastisk plade.
- Jiz

Anonym sagde ...

Super Dope album. Har tidligere erhvervet mig "The Old Prince", men det er endnu ikke lykkes mig at finde TSOL i digital form. Anyone ? haha. Hvad med en anmeldelse af f.eks. Scarface - The fix, for måske at kigge lidt breddere indenfor genren, nå det kommer til de fine anmeldelser ;)(Ikke at det er nogen kritik).

JeppE sagde ...

Grunden til, at du ikke har kunnet finde TSOL nogen steder, er nok, at den først udkommer d. 25 maj :D

Spinner.ca har streemet hele albummet her

http://www.spinner.ca/2010/05/04/shad-tsol-new-album/

Go' lytning

J

Anonym sagde ...

der skulle naturligvis have stået rapper, ik album. men lytter det igennem via linket. Merci beaucoup !

Anonym sagde ...

Fantastisk plade, Yaa I get it bliver afspillet konstant.

Jeppe: kunne du klikke dig på som fast læser? PS: er der nogle af disse albums som du kunne finde på at anmelde senere hen?

http://sabirshiphopanmeldelser.blogspot.com/2010/07/cder-pa-vej.html

Mads+Maria sagde ...

Sen kommentar....
Kan virkelig ikke forstå du ikke fremhæver "at the same time". For mig er det, det absolutte bedste nummer og når op på siden af "the old prince still lives at home".
Mads

JeppE sagde ...

Men Mads+Maria; nummeret er da nævnt på alle leder og kanter?! Selve nummeret er med i anmeldelsen, og et længere uddrag af teksten lige så. Læs lige anmeldelsen igen ;)

J