søndag den 7. marts 2010

Bambu - ...Exact Change...


- del 3 af 3 -

På Bambus tredje plade er der egentlig ikke noget nyt under solen! Det er stadig en lyrisk utømmelig Bambu med et konstant forbedrende flow, der simpelthen imponerer så ufatteligt stort. Og lydsiden er ligeledes mageløs, ligesom på de forrige plader. Vi har altså at gøre med en rapper, der ikke afprøver forskellige stilarter og genrer, men forbliver trofast mod det han kender til, nemlig det socialt bevidste hiphop, de opløftende og fremadrettede budskaber og kampen for den gode sags tjeneste. Det eneste der differentierer de tre plader fra hinanden er Bambus mentalitet, der har ændret sig gradvist fra album til album.

- På debuten Self Untitled... fortalte han om sig selv og samfundet han kom fra, bandemiljøet, kriminaliteten og den hårde opvækst som filipinsk imigrant i Los Angeles. Rå historier fortalt af en arret sjæl. På ...i Scream Bars for the Children... var han blevet mere ansvarsbevidst og tilbageskuende. Han var blevet gift og ventede barn, og brugte derfor mere tid på at snakke om, hvordan han kunne gøre tilværelsen lysere og hjælpe ghettoens unge, så de ikke begik samme fejl som han selv havde gjort. På ...Exact Change... er det faderfiguren Bambu man er i selskab med. Familien er tydeligvis hans et og alt, og det er kampen for at danne en velfungerende, socialt accepteret familie, der er den altoverskyggende røde tråd. Bambus søn nævnes konstant, men hvor man kunne have frygtet, at det ville gå hen og blive en smule sukkersødt, så "bruger" Bambu sønnen som en formidabel budskabsformidler, som på fx den lyrisk mesterlige "Misused", hvor han rapper;


"...And my mom she hate it when I speak on the Jesus /
But it matter what the church has made my mother believe in /
I'm a heathen, who rather see the peasent be fed /
Than to pray on a white man on a cross instead /
And when I'm dead and gone, it's the same old song /
I walk right outta heaven if it's primarily blond
Hair, blue eyes lies since I was born /
And now my son gon' have to deal with people sayin' he wrong /
For not believing what they believe, he livin' in sin /
'Cause he will never kneel down and pray to that color skin"


En af de evner Bambu besidder, der gør ham helt unik og enestående, er den måde hvorpå han kan ramme utrolig bredt, selv på de mest personlige numre. På "Seven Months", der handler om de følelser og tanker han gik rundt med da hans kone var 2 måneder henne, forstår han vigtigheden i at være der for sin søn, og tager derfor single-mødrenes parti med en lille opsang til alle de mænd der går fra deres gravide kærester og koner. Men selv dem har han forståelse for,


"I know it's tough my brothers, I don't judge y'all brother
I can understand the difficulty now /
I know it's tough my brother, I don't judge y'all brothers
But you need to be a father to your child"


På bangeren "Quit", der handler om fake rappers, tager han den også skridtet videre, så i stedet for "bare" at rappe om "youtube gangstas", som han da også gør - virkelig godt endda - rapper han også om alle de konsekvenser der slet ikke tages højde for, og hvor mange mennesker, der rent faktisk bliver ramt af den wanna-be gangsta-ness, der ses oftere og oftere,


"This is dedicated to the sucker in his bedroom /
Who study streetlife off the clips on youtube /
Pirate protools, get a compressor mic /
Then make a record by the life he ain't livin' like /
And my beef is, this on some street shit?
You exploitin' all my murder friends who been through it /
Who would rather be alive than dead....
All good cousin, I guess the fake is funner /
Photoshoppin' bulletholes on your album cover /
While bulletholes riddle little babies out on Haiti
I am sure, they'd apreciate the murders that you're fakin' /
Never tell the consequence post gunsmoke
The life sentences, children at funerals"


...Exact Change... er totalt proppet med tankevækkende tekster, der tager lang tid at fordøje. De bliver i tankerne lang tid efter de er hørt første gang, og når man tænker på, at man altid falder over noget nyt, så er der altså materiale til virkelig lang tid. Det er ved at være 3 måneder siden jeg købte ...Exact Change..., og den bliver stadig hørt dagligt.Pladens producerne er naturligvis også medskyldige i den ufattelige replay value. Produktionerne er nærmest vanvittigt fantastiske. En mageløs samling støvede og soulfulde beats, der gynger derudaf, samtidig med at de passer perfekte som backdrops for Bambu's tekster. Fatgums, som Bambu lavede EP'en ...A Peaceful Riot... med i 2009, har produceret 3 måbende flotte tracks på pladen, "Make Change", "Spare Change" og "Exact Change". Sammen med Bambu lukker han også ballet med rock-bangeren "Iron Bam", der naturligvis sampler Black Sabbath's "Iron Man".
Den mere velkendte producer Illmind har bidraget med "Quit", der er en sample-tung banger, der nok skal få knækket nogle nakker.
6Fingers har produceret den tunge og konfronterende "Out the Gate", der sampler Iron Butterfly's "In-A-Gadda-Da-Vida", samme sample som Nas' "Thief's Theme" og "Hip Hop Is Dead". Resultatet er utroligt.
I.D. har stået for "Party Boy", der ganske simpelt er et glad-i-låget track, bygget op af et par perfekt udvalgte samples, der er sat så godt sammen, at det bare SKAL høres!
Blue Scholars' DJ Sabzi har produceret den guitar bårne "Life Line", og med ham bag roret kan man kun forvente melodiøs hiphop i topklasse, og det er præcis hvad man får.
Zion I's Amp Live har produceret nummeret "Swing", der også gæstes af Zion I, men her er vi ude i en club banger af værste kvalitet. Heldigvis handler nummeret ikke om klub klichéer, men om police brutality, så lyrisk set brillerer de, men produktionen er pladens svageste.
Som lille bonus har det filipinske band, med det geniale navn The Fighting Cocks, indspillet et lille Interlude, der fungerer som et hyggeligt lille pusterum, samtidig med, at det faktisk er utrolig velspillet.

Det kan være svært at begribe hvor meget Bambu har opnået med blot 3 udgivelser. Som jeg startede del 1 med at sige, så tror jeg ikke at han er særlig kendt uden for L.A., og dertil kan jeg kun udtrykke min totale uforståelighed. Han er definationen på en genial rapper. Han står for alt det som hiphop oprindeligt stod for, og så er han teknisk set på niveau med de største jeg er kender. Jeg håber virkelig at der er nogle af jer derude, der vil tage Bambu til jer, og sprede ordet - det er nærmest blevet mig en personlig sag at gøre folket opmærksom på denne enestående kunstner.

5/6

Support good hiphop!
- Køb via iTunes:


...Exact Change...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hey Jeppe!
Tak for anbefalingen.
Opdagede blue scholars, mr j medeiros, exile osv. igennem din blog, så jeg vil klart tjekke op for bambu, når der ryger penge på kontoen igen.
Tak fordi du spreder god hiphop.

Jonas

JeppE sagde ...

Det lyder godt Jonas! Det er jo bare fedt at kunne dele god musik med andre. Lad mig endelig høre hvad du synes om Bambu, når du har fået hørt det

Jeppe

Anonym sagde ...

Hey Jeppe. Ja du gør et godt job. Jeg savner at du anmelder nogle flere af de gamle klassikere. Nogen af de danske plader du har anmeldt den seneste lange tid er undskyld mig, lidt ligegyldige for os lyttere, der håber du smider lidt flere guldkorn.

Jeg går forresten ud fra at du kender Hilltop Hoods, den store australske hip hop gruppe. På størrelse med L.O.C. i DK, hvis ikke større. Godt greb i mainstreambefolkningen.
Pointen er at jeg lige sad og genlyttede lidt Sorte Skole. De har et par samples tilfælles. Melanie - People on the front row, og Dillas Lightworks.

Og det ville ikke undre mig om der er flere hvis man lige lytter lidt mere fokuseret. jeg havde det bare i ørene mens jeg arbejdede.

JeppE sagde ...

@ ovenstående: I feel you - jeg ville også ønske at der var tid til flere "guldkorn", men mit anmelderjob for rapgame er gået hen og blevet et meget seriøst et af slagsen, og da bloggen her fungerer (for mig) som et slags register over de anmeldelser jeg har lavet, så jeg kan holde styr på alt mit arbejde, kommer alt fra rapgame op, og det er pt ret meget.

Jeg vil bestemt arbejde på at få mere tid til 'hiphopanmeldelser'-anmeldelser end rapgame links

Jeppe

Anonym sagde ...

samme anonym som ovenstående, jeg må vel til at oprette et ID.

hold nu fast på hip hop'ens kerneværdi; Integritet!
RapGame skulle helst ikke styre stilen imo.
men igen, the world is yours.