onsdag den 2. september 2009

Chali 2na - Fish Outta Water


- Videoen her er en langt bedre intro til denne anmeldelse, end noget jeg selv kunne skrive. Den viser virkelig præcist, hvor elskværdig og down-to-earth en person Chali 2na er.
Han er branchens bamsefar og dybeste bass stemme, og som frontmand i legendariske Jurassic 5, behøver han vel egentlig ikke yderligere præsentation end videon sørgede for.

Interessant er det, at debutpladen først udkommer nu, mange år efter han første gang satte foden i hiphoppens verden. Personligt havde jeg høje forventniger til denne plade, baseret på hans deltagelse i Jurassic 5 og Dino 5, hvoraf sidstnævnte faktisk satte ham i et endnu mere positivt lys i mine øjne end førstnævnte, incredible as it is.
'Fish Outta Water' er meget af det man havde håbet på og regner med, tilsat en lidt ny side af 2na, der ikke klæder ham sønderligt. Selvfølgelig er der stjerne-produktioner og substantiel lyrik undervejs, men "den nye side" som jeg snakker om, er hans Black Eyed Peas'ede forsøg på at fortolke mainstream radio hiphop. Numre som "International", "So Crazy", "Controlled Coincedence" og "Love's Gonna Getcha" er et resultat af dette. Det er mildt sagt rigtig skidt hiphop, og skylden skal først og fremmest skydes på de lallede pop-produktioner, der absolut ingen veje vil hen. 2na gør det sådan set rimelig godt - med den stemme, det flow og den charme kan han næsten slippe afsted med alt, og heldigvis er der flere brilliante inputs at fremhæve end dårlige.
"Don't Stop", der er albummets første perle på halskæden, leget 2na frit over et forrygende beat, der helt i stil med 'Power In Numbers'-lyden blæser derudaf med en ligeledes overlegen Anthony Hamilton på omkvædet. "Comin' Thru" følger ligeledes den gode gamle J5 formular, og produktionen er skræddersyet til 2na, der flower afsted som en drøm.
Tredje perle på kæden, "Righteous Way", er muligvis det bedste eksempel på den personlige 2na, hvor han snakker om at være forældre, med tre vers dedikeret til hans søn, far og mor. Bedst er det til sønnen, hvor 2na rapper:

"I became a parent at the age of 21 /
With no doubts or questions /
'Cause I love my son /
I fell for a woman same name as my mama /
Maintained heavy drama /
But I loved my son /
Eleven years of love, lies and fears /
Closed our eyes and ears /
But because my son /
Had nothing to do with the reason we would fight for days /
We kept it together to raise out son"

Det efterfølgende nummer, fjerde perle i rækken, er i modsætning til "Righteous Way" en suveræn fest for flow-gymnastik på højeste plan. Hvis "Don't Stop" og "Comin' Thru" var 2na's legeplads, er "When Will I See You Again" 2na's Tivoli, hvor han taget Elzhi med på besøg. De, om man må, klæder hinanden fortræffeligt, og de flyder legende let ind imellem hinanden, som var det, det nemmeste i verden. Forrygende hiphop.
Reggae halv-brødrene Stephen og Damian Marley kigger forbi på "Guns Up", der trods det lidt misvisende navn er ren fest og celebration.
Sidste perle på den efterhånden lange kæde, er det rørende "4 Be Be", hvor 2na rapper om tabet af hans unge kusine Be Be (BB). Et smerteligt nummer, hvor den karismatiske sangerinde Ming Xia fra den hedengangne gruppe The Spooks (dem der hittede stort med "Thing's I've Seen" og "Karma Hotel" omkring årtusindeskiftet) i høj grad gør sit for at få klumpen i halsen frem og hårene på armene til at rejse sig.

Når alt kommer til alt står man altså med én håndfuld rimelig dårlige numre, én håndfuld solide tracks, deriblandt "Lock Shit Down" med Talib Kweli, og så har man selvfølgelig en halskæde med påhængene perler, der faktisk er ualmindeligt gode. Så et hip-som-hap album, hvis stærke indslag dog er virkelig suveræne.

4/6

Ingen kommentarer: