onsdag den 4. marts 2009

Kno Vs Hov (The White Album)

Inden Jay-Z udgav The Black Album i 2003, udgav han først, uofficielt, alle numrene acapella, så diverse DJ's rundt om i verden kunne lege lidt med materialet. Der er blevet lavet et utal af remixes, de fleste har dog ikke været noget at råbe hurra for. Det skal så i deres forsvar også siges, at The Black Album er lidt af en klassiker, så fair nok at de forsvinder i skyggen af det officielle album.
2 remix-udgivelser er dog nævneværdige. Alle kender DJ Dangermouses "The Grey Album" (læs her), der efter at blive ulovliggjort har vundet kultstatus. Det mindre kendte "Kno vs Hov" album er der til gengæld ikke mange der kender til, hvilket "er for dårligt" når man tænker på at det er producer-geni Kno fra Cunninlynguists der står bag.

Man kan dog meget hurtigt fornemme, at det ikke er et projekt der er lavet for at tjene penge. Ikke fordi at Kno eller Cunninlynguists er "money-makers" på den måde, men når man som dem ikke har så stor en fanbase, netop fordi man laver underground hiphop som det skal lyde (needless to say er der ikke nok tilhængere af denne bevægelse), så "spilder" man ikke de bedste produktioner på et album der er født til kun at blive lagt ud til download. En af de linjer i rap der har rørt mig mest, nogensinde, er på "What'll You Do?" fra APOS, når Deacon siger:

"For the love" is a hard reason to keep my life in suspension.

De tjener intet på det de laver, men de fortsætter med at lave det, fordi det er rigtigt. Alle burde tage ved lære. Anyways, pointen jeg forsøger at komme frem til er, at "Kno Vs Hov" albummet ikke er sammensat af de flotteste produktioner i Knos katalog. Der er et par perler iblandt, men generelt er det rimelig so-n'-so. De fleste numre retfærdiggøre ikke just den velkendte Cunninlynguist lyd, men på fx "What More Can I Say", som originalt er lidt af en banger, har Kno nedbarberet beatet til en guitarbårent og mere 'lækkert' end hæftigt nummer. Det Just Blaze producerede "Public Service Announcement", som jeg ville udnævne til albummets konge-banger ("99 Problems" tæller ikke!!) er blevet forvandlet til en ægte Kno-banger. Med ivrige strygere, og dybe trommespor, lidt á la "Lynguistics" - man fornemmer visse ligheder.
Knos mest fornemme bidrag udspiller sig i form af "Justify My Thug", som med sit nye Kno-beat gør sig mange gange bedre end DJ Quiks originale. Der er sat nyt omkvæd på, sunget af QN5's egen Nate Dogg, Deacon the Villan. - For nogle år tilbage sang Nate Dogg altid omkvæd på Aftermath kunstnere/affiliates' sange, og sådan fungerer Deacon også når det kommer til QN5 artister. Skal der bruges et sang-omkvæd, så er Deacon der (med mindre det er Tonedef som selv har stemmen til at klare det). Lytter man til bla "Mexico", "Georgia", "Where Will You Be", "Damnation", "The Light" og remixet af Lupe Fiascos "Superstar", så er Deacon 'all over', og thank god for that. Og nu kan man så tilføje "Justify My Thug" til listen over disse super-sange.

Uheldigvis er "Justify My Thug" lidt en ener når det kommer til de storladne numre på "Kno vs Hov", og det samlede indtryk er ikke det mest imponerende. Men når det nu engang er gratis, så se dog bare at få downloaded det album! I det mindste for førnævnte nummers skyld. Så kan vi glæde os til "Strange Journey Volume 1" i mellemtiden.

3/6

Ingen kommentarer: