lørdag den 28. februar 2009

Klaes - Dedikeret


Den 21-årge vestjyske Klaes, udgiver efter at have flyttet til købstaden debutalbum, der mest af alt handler om en ung mands trivielle liv, hvor hiphoppen krydrer hverdagen med lidt glæde. Allerede i begyndelsen af albummet beretter han om, at han "har skrevet 15 sange i træk om hvor wack han er" - men der er heldigvis tydelige tegn på en overordenlig tyk selvironi, som viser sig at være fællesnævner hele albummet igennem. Han flower ubesværet rundt, og selvom man snildt kan sætte fingeren på det manglende lyriske indhold, så må man i det mindste give ham lidt 'cred' for stilen.
Man kan så begynde at diskuterer hvorvidt Klaes måske slipper for let igennem - er der ikke lidt for mange danske rappere i disse dage der lever lidt for højt på selvironi? - Rappere der inderst inde ikke rigtig har noget at berette om. Ikke noget i vejen for at fyre lidt sludder og sladder af, men Klaes minder for ofte om den generelle middelmådige danske rapper, der har behov for lidt mere end et enkelt album til at vise sit egentlige værd. Det er hverken slemt eller fantastisk, det er der bare.
De lyseste punkter der er at finde på albummet, er brugen af 'skøre' samples, som virker utroligt godt på det fleste sange. Taget fra, går jeg ud fra, gammel dansk-top ligende musik, byder producer Lars Da Fari på nogle rimelig originale produktioner, hvis flertal bæres op af swing-inspireret og ganske groovy instrumentaler. Det fungerer rigtig godt.
Men igen, desværre, efter den femte sang har brugt samme sample-idé er det ikke så fandens originalt mere, men numre som "Dedikeret", "Er Du Er Du Ikke" og "Album Ude Snart" fremstår stadig som ganske fornuftige hiphop tracks. Lytter man til "Trivielt Helvede" bæres ens tanker ummidelbart over på Immortal Techniques "Peruvian Cocaine" (beat mæssigt), hvilket må siges at være lidt af et kompliment. Desværre er der også her et dansk sample at finde, og i dette tilfælde er det slemt malplaceret.

"Dedikeret" er fremstår mest som en omgang gennemsnitlig metervare hiphop. Der er fornuftige ideer og kreative indslag, uden tvivl, men som helhed er der bare ikke nok kød på til at løfte debuten op på et stadie, der er til at juble over.

3/6

Ingen kommentarer: