fredag den 26. december 2008

88-Keys - The Death of Adam


Efter at have produceret for eminente folk som A Tribe Called Quest, De La Soul og The Pharcyde uden at få den store opmærksomhed, bestemte 88-Keys sig for at gå i hans bedste ven Kanye Wests fodspor, og springe ud som producer/rapper, med et koncept album der ene og alene omhandler emnet 'Women!'.
Et lidt farligt koncept, for hvis der er noget man har hørt om får i hiphop verdenen, så må det vel være kvinder. Ikke desto mindre har 88-Keys dedikeret hele albummet til forholdet imellem mænd og kvinder, og det er han faktisk sluppet usansynligt godt fra, ikke mindst fordi man sideløbende følger historien om 88's ven Adam, der som et resultat af samme trang til kvinder, tragisk nok ender med at blive fundet død. hvordan dette sker finder man ud af som albummet skrider fremad. Hints om hans død blev også vist i et opsat nyhedsprogram, hvor reporter Chip Adams snuser rundt i Harlem og interviewer venner og bekendte til Adam (mesterlige cameos samt en lallaglad birolle fra 88 selv). De kaster ikke sønderligt meget lys over sagen, men de er da værd at se engang:

Personligt var konceptet ikke noget jeg lagde specielt meget mærke til i første omgang. Numrene alene fungerer fint som selvstændige. At de så hænger sammen som en større enhed er selvfølgelig kun fedt. Sangene ender stort set alle sammen med, at der skrues lidt ned for musikken, og så fortsætter en fortæller, og fører os videre til næste nummer. Ikke noget man oplever ofte i rap verdenen, men det fungerer virkelig smooth i dette tilfælde. Det er lidt som at få læst historie op!
Noget andet der virkelig beriger albummet er, at sangstruktur og enhver form for "almene" regler omkring opsætning er sprængt væk. Der er halvanden minutter lange numre, der er instrumentals, der er numre hvor 88 ikke selv optræder men overrækker fornøjelsen til de mange sublime gæsteoptræderne, der blandt andre tæller Bilal, Redman, Phonte og Kanye West. Disse små ting hjælper til med at skabe et meget afslappet album, der ikke følger den opbygning som man er vandt til. Der er stadig en - meget tydeligere end normalt endda - råd tråd igennem den tre kvarter lange skive. Og så bliver der mixet så dejligt med genrer. Hiphop er fællesnævner, men både pop og rock får frit spil undervejs. Fx på det fremragende "The Friends Zone" hvor The Shitake Monkey Band kigger forbi, eller det mindst lige så mesterlige "Ho' Is Short For Honey" med hiphop-darlingen Cid Cudi. At halvdelen af pladens numre ikke har fået hæftig airplay på diverse radioer fatter jeg ganske simpelt ikke, for der er så mange 'nice' numre, at "The Death of Adam" burde have klatret op af talrige hitlister med en vis hast.
Det hele handler altså om sex og damer, og der er smurt godt med humor på, hele vejen igennem. Som lyriker kunne 88-Keys sikkert have klaret sig ligeså godt som stand up komiker som rapper, for der bliver disket op med nogle morsomme linjer og grinagtige punchline, samtidig med at det hele forbliver indenfor historie-fortællingen.
Produktionerne er hele vejen igennem små-mirakuløse. De er nedtonede og tjener deres formål på fornemmeste vis. De er melodiske som bare pokker, og samtidig med at de fungerer perfekt som backup til historiefortællingen, så er der stadig fantastiske detaljer at finde, i form af de mange musikalske variationer og de soulede samples.

Der er egentlig ikke så meget mere at sige. "The Death of Adam" er en uforskammet charmerende album, og det sniger sig nemt ind på listen over bedste udgivelser i 2008. Jeg vil gerne gå til at kalde det et must-have, for det har så meget af det man så ofte savner. Dybt anbefalelsesværdigt.

5/6

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

haha grineren videoer!! og så lidt reklame for upcoming kid cudi - hans "day & night" er faktisk ganske udemærket når man vænner sig til den.. men det lyder jo som et album der bør coppes!

Anonym sagde ...

Det var en af 08' store overraskelser. Det kan klart anbefales! God anmeldelse og fair karakter!

Keep it up.

Danni!