søndag den 17. august 2008

Ghetto Gourmet - Når Blokken Kalder


"Et liv skæbnen har skabt /et liv der gik fortabt
Det ikk' noget du selv ka' vælge / du ka os' bli' en af de fortabte sjæle"

Ghetto Gourmet-projektet er bragt til livs af en masse unge og talentfulde musikere, der alle har hiphoppen som fælles nævner. De kommer fra områder i Danmark som man normalt ikke taler om med rosende ord, så som Urbanplanen, Tingbjerg og Gellerupparken, for bare at nævne enkelte. Det er altså folk fra samfundets vrangside vi er i selskab med her.

"Samfundets vrangside"! - Sådan vælger jeg at kalde det, ikke fordi jeg selv ser det sådan, men fordi vi i Danmark er blevet trænet til at kalde det for diverse negative navne. Det kan vi takke mediestorme, Dansk Folkeparti og mange andre for, for der er blevet malet mange fejlagtige og misledende billeder af 1., 2. og 3. generationsinvandrere, og andre grupper af svært stillede unge. Med Pia Kjærsgaard i regeringen, som bliver ved med at høste tilhængere i stige i popularitet, har denne samfundsgruppe, som blandt andet danner Ghetto Gourmet, ikke haft mulighed for at retfærdigøre deres problemstillinger. Man kan derfor ytre et stærkt håb om, at denne udgivelse vil blive anvendt som et talerør i en tid, hvor der mere end nogensinde før er brug for, at netop denne stemme bliver hørt.

Ghetto Gourmet (GG) består af rappere fra 12 nationaliteter, så man kan roligt sige, at Gourmet'en er knudepunkt for en del kulturer og personligheder. De fleste er hidtil ukendte, men hvis man har fuldt med i den danske undergrund, så vil man blandt andet opdage Vakili på tracklisten, som udsendte den yderst solide "Vakilisme EP" for to års tid siden. De rutinerede undergrundshoveder vil nok kunne genkende flere af navnene end mig, men personligt synes jeg det er fedt med nogle nye ansigter og stemmer. GG har nemlig meget at byde på, og der rejser sig en masse talenter fra det ukendte, og byder på overordenligt godt hiphop. Fx har Blok 27 (som da også har deres "På Kanten" album på samvittigheden) nogle gode kort oppe i ærmet. Ligeledes bidrager U.P. Street og Legestuen med nogle gennemførte numre. Men også solo-rappere som Cha-D, Ehab og Jasmin leverer varen. Især kvindelige mc'er har været savnet i den danske hiphop verden, og her er nogle gode bud.
Når GG-folkene er bedst, er når de beretter om samfundets vrangsider, spytter rim fra det gustne gadehjørne og stadig formår, på trods af de ofte tragiske rendestenshistorier, at snige et lille snært af håb ind i hver sang. Og selvom jeg som from luksus-dansker ikke helt kan relatere til deres liv, føler jeg stadig med dem når jeg bliver revet igennem deres dagligdagsfortolkninger, der kun sjældent er muntre. Som Vakili beretter;

"Nogen drømt' om noget stort, andre har planer om at skride /
Nogen ender på rendebaner, andre på baner der er hvide"

Og han forsætter, "Her sikrer man ikke fremtiden ved at gå på en skole med ved at gå med pistol". Det er linjer som disse der gør, at man permanent lader sig rive med i deres undergrundsfortællinger.
Der er enkelte numre der i denne anmelders øjne ikke fungerer helt. Når man laver en hiphop udgivelse for at bringe et vigtigt budskab ud, er det ikke nødvendigt at have numre med der hedder "Liderlig", hvor omkvædet går:

"du gør mig ldierlig, ska vi to lig' i ske /
du har hvad der ska til, du er min frække fantasi."

Sangen i sig selv er ikke dårlig, men på en udgivelse som "Når Blokken Kalder", virker den komplet malplaceret. Det positive ved sangen er dog, og det kan man ikke komme uden om, at den bevidne om at disse personer, som har alle de her problemer at kæmpe med, også har opløftende og positive aspekter til deres liv. Så selvom jeg personligt havde foretrukket at den var fravalgt, så har den en funktion på albummet. Gruppen bag kommer også stærkt igen senere på pladen med nummeret "Etno".

Én person der især er vigtig for GG-projektet er J.Mbida. Ikke nok med at han producerer stort set alle numrene, og han manden der startede hele gruppen. Som han selv udtaler;
"Gennem rap, sang, musik og video-produktion giver Ghetto gourmet de unge en mulighed for at realisere sig selv, lære at samarbejde, overholde mødeaftaler og få selvtillid og selvværd. Altså opbygge et fundament hvorpå de kan skabe en meningsfuld tilværelse uden vold og kriminalitet
".
Det var altså indgangvinklen der endte med at danne Ghetto Gourmet.

Produktionerne er for det meste af den gode skuffe. Det er som sagt primært J.Mbida der leverer beat'sne, med enkelte gæsteproducere. Mbidas lyd virker stærkt inspireret af sydstaternes lyd. Semi-crunk til dansegulvet med hoftevenlige trommer, let krydret med en vis gangster-feel. Der har sikkert både været lidt Johnson og Marwan i tankerne da denne plade blev til. Selvom jeg normalt holder mig fra Sydstats-lyden, så synes jeg faktisk at den passer uvant godt til de personer der ligger ord til, og i Ghetto Gourmets tilfælde tror jeg ikke andre musikalske udtryk kunne have bakket budskabet bedre op.

Alt i alt er det en rigtig god udgivelse med overraskende mange positive nyheder. At projektet sælges igennem tiger-butikkerne gør det kun bedre, idet man kun skal slippe en 20'er for det hele. Og når man tænker på hvor mange mennesker der krænger deres hjertekvaler ud igennem højtalerne, er det ikke mange penge! Jeg vil i hvert fald stærkt anbefale at man går ud og køber "Når Blokken Kalder", ikke mindst for initiativet og ideen bag. Og så krydser vi fingre for, at deres stemmer bliver hørt, og at projektet vil blive solgt til lidt flere end bare de "sædvanlige" hiphop hoveder. For det er faktisk substantielt læremateriale der fylder lydsporene.

Ingen kommentarer: