fredag den 22. august 2008

Pigeon John - And the Summertime Pool Party

Da jeg fik tilbuddet om at optræde som gæsteanmelder på den forholdsvis nye danske hiphop side www.rap-game.dk, og takkede ja, fik jeg besked på at anmelde den fynske gruppe Fler Farvers andet album "Happy Army", som netop er udkommet. Selvom jeg ikke var helt overbevist, fik jeg alligevel til sidst presset ud, at "Happy Army var sommerens muntre indslag". Et udsagn der nu må rettes op på, for ind fra højre kom denne lalleglade LA-rapper med det mærkelige navn, og skubber insisterende de farverige Odense'anere af pinden. For som titlen antyder, er Pigeon Johns fjerde album designet specifikt til sommerens luner, og egentlig mere til, for der er faktisk presset noget utrolig godt hiphop ind i albummet.
Allerede ved åbningsnummeret "Welcome to the Show" er man ikke i tvivl om hvilket album der venter forude. Samba-inspireret hiphop direkte fra skyggen af palmetræet. Og det viser sig også, at Pigeon John også er en fortrinlig sanger og komiker. Sidstnævnte i form af nogle selvironiske skits der optræder undervejs, som for en gangs skyld (for det er virkelig en sjældenhed) er rigtig sjove. Som fx da den hardcore gangsterrap-tilhænger giver sin lillebror en opsang for at høre Pigeon John; "What kind of motherfucking rapper's named Pigeon John?! I though you was from Inglewood nigger!!". Men som den afslappede person John nu er, tager han ikke tingene så tungt, og som han beretter på Feel-good anthem'et "Do the Pigeon":

"All these dudes telling lies for the fame and wealth /
I'd rather kick back and just be myself,
Enjoy the good times and enjoy the hell /
and there's nothing in the world better than life itself."

PJ's buskab må siges at være, at uanset situationen, må man altis forsøge at finde de positive ting. Livet er en gave, og man skal ikke spilde det ved at gå rundt of være negativ. Et fint lille budskab som man vist har hørt før, men trods alt et budskab man helst ikke burde blive træt af, for opløftende hiphop har det nogengange med at være forrygende godt, og "And the Summertime Pool Party" er ofte netop det. Med sine halv-jazzede og ofte ultra funky produktioner, er det en humørspreder af en plade.
PJ får dog få gange skubbet lidt alvor ind, og på nummeret "As We Know It" tager han et næsten blasfemisk skridt imod debat om verdens mange problemer, og når han rapper:

"I can't explain it, I'm freaking mad at you/
why you let it happen like this? I'm asking you.
Why aren't you talking? Answer me /
Every step you take is a freaking tragedy"

.... er man alligevel ikke i tvivl om, at han ikke er bleg for også at gå i den retning. Men i PJ's tilfælde er det alvor med modifikationer, for sangen ender alligevel glædeligt; "we're drinking coffee in the sun, all my friends, old and young". Beatet til nummeret består forresten af samme sample som Common's "Drivin' Me Wild" fra "Finding Forever", den med Lilly Allen som Kanye har produceret. Great Jason som har produceret PJ's version er bare kommet en hel del bedre ud af det.
Det efterfølgende nummer, "Lost My Job Again", er noget af det fedeste jeg har hørt i længere tid. Synes man før at Pigeon John var "lidt for meget" med hans snak med Jesus, ændrer alt sig her, i det sekunt beatet falder. Lalle-glad er nøgleordet, og det kan få smilet frem på selv den mest grå dag.

"Pigeon John and the Summertime Pool Party" er uden tvivl værd at købe, især hvis man vil forlænge den tvivlsomme danske sommer med et par ugers tid. Jeg hører den konstant, og PJ's komplette mix af jazz/funk-hiphop og opløftende tekster passer perfekt sammen, og jeg er ikke i tvivl om at albummet vil være fast inventar til mange sommerfester to come. Det er bare fedt, så simpelt kan det siges

4.5/6

Ingen kommentarer: