lørdag den 4. august 2012

10 "oversete" Kanye West beats


Når jeg "bliver fan" af nogen, så bliver jeg det ofte på et rimelig nørdet plan! På et tidspunkt satte jeg mig fx for, at jeg bare måtte have alt det musik, som Kanye West havde produceret. Jeg lavede en 'Beats by Kanye West' mappe på iTunes og begyndte den vilde jagt, og jeg er rimelig sikker på, at der har været over 2-300 numre i mappen, eksklusiv Kanyes eget materiale. Alt fra wikipedia listen, 6-7 mixtapes og en masse andet, som jeg selv fandt frem til. De fleste er sikkert bekendte med mange af de mere kommercielle ting Kanye har lavet til fx Jay-Z, Lil Wayne, John Legend, Common, Nas, Talib Kweli, Fabolous og T.I., men ind imellem har han også lavet nogle geniale perler til mindre kendte kunstnere, som derfor er fløjet under de flestes radar, eller sublime beats til mainstream navne, som af en eller anden grund er havnet som et obskurt japansk bonus nummer.
     Her får I en lille liste med 10 numre produceret af Kanye West, som jeg personligt er utroligt glad for. Måske har I hørt dem, måske har I ikke? Hvis I selv kender til nogle mindre kendte beats (jeg ved der er ufattelig mange!) så bare kom med dem.

10. Kanye West - "Good Night" feat. Mos Def & Al Be Back
Det var oprindeligt kun japanerne der fik dette bonus nummer med ved køb af Graduation, og det irriterede mig i sin tid så meget, at jeg brugte en større formue på at erhverve mig et japansk eksemplar. Det var dog det hele værd, for "Good Night" er et fantastisk nummer. Ganske stille og roligt i sin natur med en syngende Mos Def, og en langt bedre album-lukker end "Big Brother", da albummet som bekendt åbnes med "Good Morning". Det giver faktisk ingen mening, at nummeret blev et "eksklusivt bonus nummer".

09. The Game - "Bang Along"
Skulle oprindeligt have været på LAX pladen, men blev sorteret fra. En smule tosset hvis man spørger mig, da jeg synes det er bedre end det meste, der faktisk er at finde på LAX. Et forholdsvist simpelt beat, hvor Kanye blander et stramt trommeloop med piano, fløjten, melodiske strygere og et vokalsample, der lyder som The Beatles. Hvis det er det, så kunne dét være en plausibel årsag til, at nummeret ikke kom med.

08. Mase - "Welcome Back"
Det kan nærmest ikke beskrives med ord hvor kitchy et track det her er, men det er det på den fedest tænkelige måde. Mase er så hamrende wack en rapper at det gør ondt, men med opløftende strygere, Kanyes kendetegnene bongo-trommer, klavermelodien og det perfekte børnekor er jeg nødt til at indrømme, at jeg er pjattet med nummeret. Man blir' ganske simpelt bare i godthumør

07. Cam'Ron - "Dead Or Alive"
En anden forholdsvist wack rapper, der har fået et fantastiske Kanye beat at være wack over, er Cam'Ron. Han får tilmed hjælp af den endnu mere wack'e Jim Jones! - Men det er slet ikke af betydning, for beatet er mageløst! Samplingen af Buffy Sainte Marie's "Lazerus" er intet mindre end genialt, og den måde han kombinerer det soul'ede sample med det rå beat er i min optik blandt de første "spor" til, at Kanye ville udvikle sig til en af nyere tids største musikere. Gud hvor har jeg hørt dette nummer mange gange!

06. Teriyaki Boyz - "I Still Love H.E.R." feat. Kanye West
Efter Late Registration i 2005 blev Kanye en ekstremt populær (og rig) herre, og en af hans daværende (og nuværende for den sags skyld) favorite things to do var at shoppe de mest eksklusive steder i verden. Japan blev især besøgt meget, og det resulterede i et venskabs-samarbejde med Nigo, der startede tøjmærket A Bathing Ape (BAPE) og som er DJ i Teriyaki Boyz. Jeg forestiller mig, at byttehandlen har lydt på en masse tøj til Kanye for nogle beats til Teriyaki Boyz. De lavede blandt andet "I Still Love H.E.R." sammen, som simpelthen er rendyrket Kanye. Endnu et smittende beat som man bliver i godt humør af, besmykket med blæsere og en masse tossede japanere. Den tilhørende video er også ganske underholdende!

05. Grav - "Line For Line" feat. Kanye West
Det allerførste hiphop Kanye lavede var med og for hans Chicago-kammerat Grav til hans debutplade Down To Earth fra '96. Dengang var Kanye 18 år, og hans lyd dengang var noget mere skrabet og rå i udtrykket. Det lyder ikke synderligt Kanye'sk, men ikke desto mindre er det virkelig fedt, og Down To Earth pladen kan varmt anbefales, skønt den kan være svær at få fingrene i nu til dags.

04. Nappy Roots - "These Walls"
Der er ikke så meget at sige om det her mesterværk. Nappy Roots er en virkelig fed og ekstremt undervurderet gruppe fra Kentucky, og "These Walls" er i min optik deres pragtskæring. Lyrikken rammer dybt, og outroen giver mig kuldegysninger hver gang.

03. 213 - "Another Summer"
Snoop Dogg, Nate Dogg og Warren G rottede sig i '04 sammen om det rimelig tynde The Hard Way album.   Det sublime "Another Summer" var dog at finde derpå, og det er - som titlen antyder - et rendyrket sommer-hiphop track. Kanye har virkelig fanget den labre sommerstemning i sin nedtonede produktion. Man kan måske sige, at det er lidt "let" produceret, i og med at han i bund og grund "bare" har taget Eddie Kendrick's "Intimate Friends" og speeded instrumentalen op. Vokalarrangementet i omkvædet står dog på Kanyes regning, og det må man tage hatten af for. Laber skæring.

02. Do Or Die - "Higher"
Do Or Die's D.O.D. udkom lige efter The College Dropout, og "Higher" lyder som taget direkte fra Kanye's debut. Den lyder meget som "Slow Jamz", og de tre rappere Belo Zero, N.A.R.D. og AK-47 er tydeligt inspireret af Twistas speed-flow. Hen imod slutninger folder Kanye's magi sig for alvor ud, da der kommer et stort kor og fantastisk soul-sang ind over omkvædet. Simpelthen en fænomenal produktion. En af mine favoritter fra West.

01. Leela James - "Didn't I"
Da Leela James debuterede med A Change Is Gonna Come i 2005 var jeg sikker på, at hun ville stryge til tops som soul sangerinde. Ikke alene strøg hun ikke til tops, hun fik nærmest ingen eksponering og blev lynhurtigt glemt. Når man hører A Change Is Gonna Come undrer man sig over hvordan dét skete, for den er fyldt til randen med soul-guldklumper. Den Kanye West producerede "Didn't I" er bare en af dem. Det tonstunge beat er egentlig mere hiphoppet, men det gør bare Leela James det meget sejere! Hendes vokalpræstation i omkvædet er i en klasse for sig, og selvom produktionen ikke er blandt Kanyes mest ambitiøse eller komplicerede er det en af mine favoritter fra ham. Simpelthen suverænt!

Det var 10 "oversete" Kanye West beats.
- Jeppe Barslund

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har selv haft en lignende lidelse.
Udover dine synes jeg også godt om disse:
Beanie Sigel - Nothing Like It
Consequence - Don't Forget Em & So Soulful
Do Or Die - Paid The Price
Fabolous - My Life
Kanye West - Apologize
Keysha Cole - I Changed My Mind
The Madd Rapper - Ghetto
Mariah Carey - Stay THe night
Miri BEn-ari - Flay Away
Nas - LEt There Be light
Scarface - In Cold Blood
Smitty - Ghetto
Og en af mine favoritter
Carl Thomas - The Way That U Do
Og så er der jo mange flere...

Cykoloen sagde ...

Bang alone, er og bliver et fantatisk nummer.

Jizzoh sagde ...

"Philly Niggas" - Freeway & Beanie Sigel
"Turn Out the Lights" - Freeway & Kanye
"I Got A Love"- Jin

"Overnight Celebrity" er vel også halv overset. Super liste du har ellers.