fredag den 30. september 2011

Evidence - Cats & Dogs"My first album had no famous guest appearaces /
So what's the outcome: I'm still an' underground lyricist /
And fame don't even capture what my interest is /
I'm halfway to famous, halfway away from infamous"


Evidence har leveret solid undergrunds-hiphop fra den solrige vestkyst i godt og vel femten år. Både som soloartist, som producer og som del af den ikoniske gruppe Dilated Peoples. Han har arbejdet med alt og alle, er yderst respekteret af fans såvel som kollegaer, og har aldrig ligget på den lade side hvad angår projekter, beats, features og udgivelser.
Der er derfor ganske mirakuløst, at hans på alle måder mest vedkommende, personlige, skarpeste og vigtigste album kommer nu, efter halvandet årti.

"I'm on another level, I mean another label /
Players don't die we try luck at other tabels /
And when I lose I learn, I'm still winning major /
I jump forward then back and do the missing stages"

Ordene her stammer fra nummeret "You", og de beskriver ganske præcist Evidence's nuværende person. Han er blevet signet til Rhymesayers Entertainment (hvilket i mine øjne er en stærkt træk fra begge parter) og træder på Cats & Dogs stærkere frem end nogensinde før. Kigger vi igen på ovenstående citat skal man tage ordene ganske seriøst; "when I lose I learn, I'm still winning major". - Han har lært af sine fejl og mangler, og har faktisk selv udtalt, at samarbejdet med nyere rappere som Fashawn, Blu, Elzhi og Jay Electronica har inspireret og motiveret ham til at blive en bedre rapper, og det er han blevet! Der var engang noget negativt over hans alias "Mr. Slow Flow", men det er ikke længere tilfældet. Det er meget muligt, at Evidence ikke er den rapper, der eksperimenter mest med tempo, men på Cats & Dogs ligger han stadig formidabelt tæt over adskillige produktioner.

Samtidig har Evidence skrevet nogle af sine bedste tekster hidtil. Tekster, der ganske hurtigt fik mig til at sætte Ev helt op blandt de øverste på listen over oprigtige rappere, der faktisk i højere grad rapper som et almindeligt menneske med genkendelige følelser, end en hardcore rapper med facader og påtagede attituder. Og jeg mener det virkelig! - Man behøver ikke lytte til mere end "I Don't Need Love", hvor Ev rapper om hans mors død - tiden op til og efter, og alle de følelser der prægede hans eksistens, - for at sidde med fornemmelsen af, at det er en bekendt man hører rappe. Evidence er helt nede på jorden, helt nede i øjenhøjde, og det giver simpelthen hans historier et gevaldigt boost at være meget til at tage og føle på.
Selv femten år inde i sin karriere bliver han stadig overrasket over den respons han får fra sit publikum. Et nummer som "Falling Down" viser på bedste vis, hvor ydmyg og taknemmelig Ev stadig er, blandt andet med linjer som:


"I never woulda thought the words wrote on a page /
Would have me on the other side of earth on a stage /

I never woulda thought there was a stage on earth /
That made me feel more at home besides the place of my birth"

Hvis ikke det er "real talk", ja så ved jeg da ikke hvad er?! Og "real talk" er der i øvrigt masser af hele vejen igennem . Ev har blandt andet sagt, at han vil gøre op med det "superman image" som mange rappere besidder, hvilket for det meste er en lodret løgn hvis man spørger Ev. Han vil langt hellere fortælle en sand historie med nerve og personlighed end en fiktiv fortælling, hvor han gør sig til noget andet - og måske bedre- end han er. Nej, han scorer ikke 100 chicks til hver en koncert. Nej, han stabler ikke sine indtjente penge i meters høje bunker. Han er en hårdtarbejdende undergrunds-rapper, der i bund og grund ligger og roder med de nogen lunde samme problemer som os andre. "Well Runs Dry" er et fantastisk nummer, der virkelig hiver Evidence ned fra denne imaginære piedestal, og menneskeliggøre ham totalt:

"I pay morgage in the storage and it still keeps pourin' /
Can't afford it so I gotta keep tourin' /
Tryna make a record in between was never foreign /
But unfamiliar when theres no was to avoid it"

Som én på YouTube har skrevet: "I wash all the rappers these days would have half the passion that this guy has". Ikke at der ikke er andre med Ev's mindset, men det er nu engang rart at lægge ører til en rapper, hvis hjerte brænder så tydeligt for hiphop.
Det er dog ikke alt på Cats & Dogs, der er personligt og dybt, der bliver også dyrket rap i sin mere rå form, og vi slipper naturligvis heller ikke for ryger-sangen, her i form af "Strangers", der uden at sige for meget har en ganske komisk indgangsvinkel til ryger-rap genren.
Evidence har også allieret sig med en række prominente gæster, der ikke er valgt ud fra "hvem, som er hot lige nu og som kan booste mit salgstal, skal jeg have med på min plade" -faktoren, men ud fra hvem, der rent faktisk passer ind og som kan bidrage med noget til den specifikke sang, og det er der kommet nogle fantastiske kollaborationer ud af. På "Fame" rapper Roc Marciano og Prodigy med, med hver deres syn på det at blive kendt, eller stile efter at blive det. Raekwon og især Ras Kass leverer fortrinlige vers på "The Red Carpet", sidstnævnte med vanlig skarphed i sine legende punchlines: "Jesus diarrhea, I mean holy shit / Christ on a cracker, that's just how we spit". Ekstra grimey bliver det også på "Where You Come From?", hvor Termanology, Lil' Fame og Ev's Dilated Peoples makker Rakaa kigger forbi, på hvad der er endt som en seriøst mørk og tung banger.
Bedst bliver det på den intet mindre end episke "Late For the Sky", hvor Ev's nye Rhymesayers-kollega Slug bidrager med et vers sammen med Aesop Rock, der simpelthen er i abstrakt topform. Endda over Sid Roams vel nok bedste produktioner til dato, med sangeren Catero på omkvædet, der ganske simpelt får det hele til at gå op i en højere enhed.

"I know the feeling when you're dealing with accomplishments /
Wishing they would diss you, instead they give you compliments /
That's what made you who you are, not what you became /
Part of being a star is getting burned through flames"

Jeg vil ikke bruge så meget plads på det dårlige, men da det desværre er til stede skal det selvfølgelig adresseres. Pladens længde for det første, jøsses! Har man den forudbestilte deluxe version som mig, så sidder man altså med 20 numre, hvoraf en fjerdedel snildt kunne have været sorteret fra. Dertil er der en del produktioner, der bliver meget hiphop-typiske på sådan en halvkedelig måde. Åbneren "The Liner Notes" kedede mig ganske meget, "James Hendrix" og "Crash" kunne jeg også snildt have været foruden, og "To Be Continued...", "Falling Down", "Well Runs Dry" og "Sleep Deprivation" siger mig heller ikke det store. De er ikke decideret dårlige, der er bare lidt for meget standart over dem til at det for alvor rykker i banditten. Cats & Dogs indeholder dog talrige beats, som jeg lige skulle love for rykker i banditten! Lad mig f.eks. bare nævne "The Red Carpet", hvor Alchemist, med hjælp fra Congress Alley's "God Save America" skaber en af sine bedste beats overhovedet, med gungrende trommer og en basgang der er tykkere end tyk! På "It Wasn't Me" - der bestemt er en af mine personlige favoritter - sætter Rahki og Danny Keyz en af årets mest effektive trommeprogrammeringer sammen, der slår fuldvoksne mænd omkuld. DJ Premier har også været inde over med to beats; et til "You", en gudsbenådet bange, der i min bog er hans bedste siden Termanology's "So Amazing" fra '08, og et til "The Epilogue", der ikke har samme kant, men som stadig gør sit job. DJ Babu's "Same Folks" er også et yderst veldrejet beat, fyldt med soul. Og så må jeg lige igen nævne Sid Roam's "Late For the Sky", dét nummer sidder bare lige i skabet.

Så som konklusion; hvad er Cats & Dogs så for en plade? Det er en for lang plade, der burde have haft skåret hvalpefedtet fra, med tendens til at blive for metervare-agtig hvad angår produktion. Men det er også en plade, der bærer ufattelig stærk lyrik, rappet af en mand med mangt og meget på hjerte. Dertil er det også en plade, der på sine højdepunkter stråler klarere end det meste andet, der er udgivet i år, og flere numre herpå står frem som små mesterværker. Nogle numre vil blive kasseret inden længe, men flere numre vil med garenti bliver spillet igen og igen og igen det næste lange stykke tid.

Hip hop ain't dead - here's the evidence!

4.5/6


- 4 videoer fra Cats & Dogs -


- Jeppe Barslund

Ingen kommentarer: