onsdag den 7. oktober 2009

DJ Quik & Kurupt - BlaQKoutJeghands down indrømme, at denne plade er en af de større positive overraskelser af hiphop udgivelser anno 2009. Jeg er ikke den store tilhænger af hverken Quik eller Kurupt, og for mit vedkommende kom dette album - meget pludseligt - flyvende ind fra højre, uden på nogen måde at have verslet sin ankomst. Jeg ejer ikke en eneste DJ Quik eller Tha Dogg Pound plade, og det eneste jeg ved om de to herre er alt "det der" basic stuff, som de fleste ved; De betragtes begge som west-coast legender, og hvis de ikke ER, så er de i hvert fald nogen af dem, der har holdt G-funk westcoast lyden mest indtakt, og udover Dr. Dre, som var en af hovedgrundlæggerne af vestkyst gangsta bevægelsen, så er Quik og Kurupt to af de andre absolut vigtigste personligheder på dét område.

At jeg først introduceres rigtigt til de to nu er vel næsten for dårligt, da man roligt kan sige, at jeg er lidt sent ude. MEN! - jeg vil så sige, at 'BlaQKout' er et fandens godt førstehånds indtryk, og det er bestemt et bekendtskab jeg er glad for at have stiftet. Bredere viden om Quik og Kurupt er ikke nødvendigt for at anerkende deres debutplade som duo, for det er i al sin simpelthed en fortræffeligt sprød en af slagsen!

Det første positivt bemærkelsesværdige ved pladen er, at de på fornemmeste vis ungår at ramle ind i for mange westcoast gangsta klichéer, som man med rette kunne have frygtet. Der bliver naturligvis serveret rigelige doser gangsta-gangsta, lowrider bumpende beats og "Yeeaah, if you don't stooop..."- inspirerede tekster, men samtidig er pladen iklædt et tæppe af originalitet, der gør at 'BlaQKout' ikke bare er dit sædvanlige westcoast fix, men faktisk meget mere. Numre som "Ohh!", "9x Outta 10", "Jupiter's Critic and the Mind of Mars" repræsentere alle en udsøgt kreativitet og nytænkende måde at producere på. Ydermere tillader Quik og Kurupt sig endda at lave en joke og to ud af den for evigt vedhængende mentalitet, der ifølge normen afspejler de steriotype gade-gangsta typer. Se bare videon til førstesinglen "Hey Playa! (Moroccan Blues)", der starter med, at deres bil bryder sammen i en ørken, hvorefter de står og spytter rim og kaster håndtegn iblandt kameler - se det er selverkendelse og ironi når det er bedst. Og så er nummeret desudden blandt årets top 5 mest forrygende bangere; take a listen: (lov mig at skrue øre-blødende højt op!)

Hvad angår teksterne, så vinder de jo nok ikke en oscar for nytænktning eller tema-valg (her ramler vi ind i klichéerne) - men der er en enorm underholdningsværdi at finde imellem linjerne, og DJ Quik, der er sprunget ud som full-time rapper, gør sig næsten bedre end kollegaen. Det er dog sammen de slår gnister, og selvom de ikke har meget relevant at berette om, så er det deres legende kemi der i sidste ende besejrer de manglende hjerneceller i skrivningen.

'BlaQKout' er en fed plade! Sublime samples, nakke-brækkende bangers, sexyness, originalitet og sprudlende lyrik - ikke videre intelligent - men dejligt lige til! Og en flot præstation synes jeg også det er; at to westcoast kunstnere formår at bryde deres vante rammer i så høj en grad, og giver den "gamle" lyd et twist her og der - og døren ind til fremtidens westcoast soundtrack er muligvis blevet åbnet.

4.5/6

1 kommentar:

RealHiphop sagde ...

rigtig god anmeldelse er enig i næsten det hele... et rigtig godt album der er værd at checke ud... når men ved du godt der kommer en film om Big L der har fået navnet "Street Stuck" taget fra en sang med samme navn... hvor alle hans homies taler om hvordan har van etc... Dj Premier, Lord Finesse hele D.I.T.C osv er nok også med i dem.. håber det bliver en fremragende film det fortjenner han sku fandme den bliver forresten udgivet den 1 Februar samme dag som han blev skudt ned i Harlem ... det er hvad jeg har fået at vide.