torsdag den 25. juni 2009

Brother Ali - The Truth Is Here EP


Efter nyheden om et kommende andet udspil fra Brother Ali, blev jeg helt glad og fik derfor lyst til at skrive lidt om den her suveræne EP. 'The Truth Is Here EP'en' fungerer som en lille forlængelse af "The Undisputed Truth" og samtidig som en appetizer for "Street Preacher", der er sat til udgivelse i september.
En ting der i mine øjne er bemærkelsesværdigt er, at produceren Ant lader til at favorisere Brother Ali over Atmosphere makkeren Slug. Med det mener jeg, at produktionerne til "The Undisputed Truth" overall set er langt bedre end noget Atmosphere album, og ligeledes er produktionerne på "The Truth Is Here EPen" langt bedre end på nogen Atmosphere EP, og dem er der som bekendt en god del af efterhånden. Misforstå mig ret; der er mange fantastiske Atmosphere numre, som fx "Little Man" (YCIHMFWH), "The Things That Hate Us" (Stricktly Leakage), "Guns and Cigarettes" (Lucy Ford), "Sunshine" (Sad Clown, Bad Summer #9), "Not Another Day" (Sad Clown, Bad Spring #12) og størstedelen af WLGYL,YPTSGs numre, med "Wild Wild Horses" og "The Waitress" i front. Atmosphere har ubenægteligt et imponerende bagkatalog, og det skal slet ikke diskuteres, hvorvidt de er nogle af de største pt. eller ej, for det er svært at komme uden om. Den pointe som jeg forsøger at komme frem til er, at det egentlig er vildt at Brother Ali, kun med et enkelt album og en enkelt EP under Ants vinger, har formået fremstå bedre end Atmosphere. Lyrisk set er det svært at bedømme, for både Slug og Ali er suveræne tekstskrivere, men hvor Slug har det med at boldre sig i et mere melankolsk og mørkt lyrisk nabolag, er Ali er bedre til at fordele de alvorlige og joviale tekster ligeligt på hans udgivelser - hvilket i sidste ende gør, at Brother Ali, i mine øjne, er en bedre mc end Slug.

"How you gonna' hate me for being what god made me?"

"The Truth Is Here EP"en viser Brother Ali for fuld udblæsning. Han er on point på samtlige numre, han har nogle fantastiske iagtagelser, og så er humøret højt. På åbningsnummeret beretter han om op og ned-turene ved at være på tour, men når nummeret er slut har man alligevel en skøn fornemmelse af, at han i sidste ende er taknemmelig for alt hvad musikken har bragt ham. På "Philistine David" folder han sig yderligere ud, med skarpe linjer som:

"First time I ever broke the law /
was just being born in a zone that's controlled by y'all.
A foreigner in my own damn homeland /
made me a sixteen year old grown man"

"The Believers" der gæstes af Slug, bliver der også udøvet rim-gymnastisk på højeste plan. Slug opper sig i høj grad, måske fordi han føler, at han ikke vil efterlades i skyggen af Ali, så han efterlader nummeret med nogle af hans bedste linjer i lang tid;

"Call me Slug that's it, don't need no acronyms /
tryin' to keep the masochist stuck inside the pacifist.
But god it's gettin' hard to give 'em passes /
when they act as if they grew up on the south side of Nazareth"

Det lyriske indhold er umiskendeligt forrygende, og Ants produktioner suplerer til perfektion, og stil-mæssigt er der lidt fra hele skalaen, fra tilbagelænet bluesinspireret hiphop til nakkebrækkende bangers. "Real As Can Be" er en perle, og "Palm the Joker" gør sig som en af Ants største produktioner. "Little Rodney" og "Good Lord" tilføjes desuden også til listen over "classics". Hvis man undrer sig over, hvor Ant har valgt lige netop Ali til at lege med disse gudsbenåede beats, så har The Bosten Phoenix's Chris Faraone det bedste og mest præcise svar: "in rap music right now there's nobody worthier of the opportunity to bless them".

Kæmpe-høj standart for en EP! Kun Masslines kunstnere kan følge med her. Faktisk er standarten så høj, at mange LP'er må se sig slået. Et enkelt nummer mere havde vel gjort den til en LP, men det understreger bare hvor overlegen Brother Ali/Ant duoen er.

Køb. Denne. EP.!.


5/6

7 kommentarer:

Christian H sagde ...

virkelig dope EP, og god anmeldelse :)

jeg har lige en rettelse tho:
"Den pointe som jeg forsøger at komme frem til er, at det egentlig er vildt at Brother Ali, kun med et enkelt album og en enkelt EP under Ants vinger..."

Faktisk snakker vi 2 albums og 2 EP'er :).. "Shadows On The Sun" og "Champion EP" er også produceret af Ant :)

JeppE sagde ...

Det var jeg faktisk ikke klar over. Der kan man bare se! :D
Men så er der jo bare endnu mere grund til at Slug bør føle sig en smule truet!

Kunne være man skulle checke ordenligt op for de to udgivelser du nævner..

/Jeppe

Ecko Leader sagde ...

Shadows on the sun er om muligt endnu bedre end undisputed truth... Virkeligt fede produktioner! Jeg må nok sige at jeg hælder lidt til Slug når du nu sætter de to MC's op på den måde - Bevares Ali bruger mere hele paletten og er mere alsidig + at han rent teknisk nok også er lidt overlegen MEN slug har den kvalitet som meget få MCs har: en følelsesmæssig indsigt så han rammer lige der hvor det gør ondt, det er meget få albums der for mig når op på siden af Lucy Ford EP'en,
men selvfølgelig kræver det nok en lidt speciel sindsstemning. Det kan jo også bare være at jeg er mere melankolsk anlagt. Ihvertfald føler jeg at jeg kender Ant ud og ind fordi at han ikke er bange for at vise sin emotionelle side frem, det er alligvel noget som Ali ikke helt gør på samme måde...

JeppE sagde ...

Jeg vil give dig ret i, at Slug kan ramme de der punkter, hvor det nærmest bliver ubehageligt. Det kan Ali ikke på samme måde. Fx "Little Man" fra "You Can't Imagine..." - der er så mange små linjer og brug af ord som kommer snigende ind fra højre - man ser dem ikke rigtig komme - og så rammer de en i ansigtet. DET kan Slug, det har du helt ret i. Jeg synes bare der er for mange sange om hans dårlige forhold til faderen, og generelt dårlige forhold til gud og hvermand, der mangler lyspunkter på Atmosphere udgivelserne

Anonym sagde ...

Undisputed Truth er en rigtig god plade, men jeg vil os´ mene at Shawdows On The Sun er det bedre album hvis de skal stilles op over for hinanden.
Angående den nye EP er jeg ikk´ synderligt imponeret. Jeg synes numrene virker som noget der ku´ være mulige frasorterede numre fra den kommende plade.

Christian H sagde ...

offtopic, men tjek op for den nye gratis Atmosphere EP "Leak At Will" på http://www.fifthelementonline.com/
=)

Anonym sagde ...

Jeg elsker virkelig Brother Ali, men vi taler om Slug. Han er et geni. Brother Ali nærmer sig ikke Slug's stadie. Slug kan give én frygteligt med gåsehud på bare 2 linjer. Om Slug er den skarpeste storyteller nogensinde eller ej er i mine øjne indiskutabelt.