fredag den 17. april 2009

The Dino 5 - Baby Loves Hip Hop

"Once upon a time in dinosaur land
there were dinosaur kids with a dinosaur band"

Da jeg hørte om konceptet bag dette album tænkte jeg, at ideen bag måtte være en af de mest geniale, der er opstået i hiphop verdenen i mange år, og intet mindre end milepæls-status lod til at være den fair vurdering af ideen alene; en hiphop plade for børn!

Hip hop har fra starten af, siden den første bar blev rappet og det første beat blev produceret, været rettet imod en voksen målgruppe, og selvom der er mange positive idoler, så har hiphop aldrig været noget særlig pædagogisk, eller set fra børns perspektiv, forbilledligt korrekt. Indtil nu! "Baby loves...." serien, der er ganske stor i USA, og som indtil videre har budt på "Baby Loves Music", Disco, Jazz og Salsa, har netop fået nyeste medlem til serien; Baby Loves Hip Hop, og albummet er skabt af nogle af de største navne indenfor hiphop'en. Legendariske Prince Paul har igangsat projektet, og til at udfylde rollerne som de glade dinusaurus venner, har han fået Chali 2 NA (Jurassic 5), Wordsworth (eMC), LadyBug Mecca (Digable Planets) og Scratch (The Roots) til at lege med. Lidt af et legendarisk hold!
Den prisvindende forfatter Andy Blackman Hurwitz har skrevet historien, der i al sin simplicitet er formidabelt genial, for selvom det måske ikke kræver de store skriveevner at flette en børnehistorie med et klart budskab sammen, så kan man alligevel ikke lade være med at tænke, at 'hold da op hvor er det egentlig gennemført'. Især hvis man som mig har været pædagogmedhjælper og ved, hvordan de fleste børnehistorier og sange er lavet.

Hele fortællingen er lavet som en godnathistorie, hvor et lille barn "lige skal have en lille historie inden sengetid". Moderen (spillet af den grammy vindende poet Ursula Rucker) fortæller så historien om den store og umiddelbart farlige T-Rex (Chali 2 NA), hvis eneste ven er en tøjkanin. De andre dinusaurus børn tør ikke lege med ham på grund af hans klør og skarpe tænder. Det viser sig undervejs, selvfølgelig, at han slet ikke er farlig, men faktisk er ret sej, sød og god til at rappe. Dette finder de fire venner - Tracy Triceratops, Teo Pterodactyl, Billy Brontosaurus, hvis rim er så "hot" at de får istiden til at smelte, og DJ Stegosaurus, som s-s-s-scratcher a-a-alt hvad han s-s-s-siger - ud af, og danner gruppen 'Dino 5' med T-Rex, for at stille op til skolens talentkonkurrence.

Historien er som sagt blændende simpel, men fra børns højde er den et pragteksempel på, hvordan man kan lære om venskab, accept og almen venlighed overfor andre, og selvom bøvse-dinosaueren vinder talentkonkurrencen, så er venskab og sammenhold stadig en gave i sig selv.

At Prince Pauls produktioner er så himmelsk fantastiske, og samtlige medspilleres rap-leveringer er så mesterlige er kun en kæmpe bonus oven i hatten, for selvom målgruppen denne gang er børn og forædre (der må begynde at lære at kunne lide hiphop!), så er der faktisk også en masse at komme efter for "os andre". Det er meget muligt at man ikke vinder street cred' ved at gå og recitere linjer som T-Rex's

"It seems my days are not sunny /
but get to know me and you see that I'm quite funny.
And fun to be around so you gotta think twice /
I may be big and scary but I'm really, really nice"

Men på den anden side, tænkt på det outcome der (ikke 'kan komme' men-) kommer om en ti års tid, når en ny generation af positive hiphop'ere vælter frem - for som der står i cd'ens booklet; This album is dedicated to the next generation of hip hop heads and to mommy and daddy for raising their kids right! Det her er vigtigt!

Desværre er den ikke så brugbar i vores kongerige, da vores 'små' ikke lærer sproget før en sådan cd er ved at være outdated. Er det umuligt at forestille sig MC Clemens, Anders 'Anden' Matthesen, Blæs Bukki, Szhirley og Troo.L.S lave et ligende projekt? Det er da for søren bare med at komme igang, og få den helt spæde ungdom med på bølgen.

Dette projekt er på alle måder et mesterværk, og uden tvivl starten på en kommende ny æra. Det her er hvad der er brug for i dag. Ubegribelig triumf for Dino 5.

5.5/6

8 kommentarer:

FlyingRose sagde ...

hvor får man fat i den plade

JeppE sagde ...

Lige her:

http://www.imusic.dk/item/0020286118527/dino-5-2008-baby-loves-hip-hop-presents-the-dino-5-cd

/Jeppe

FlyingRose sagde ...

super, tak

Ignorancia sagde ...

God anmeldelse, og generelt en rigtig nice blog, tjekker den dagligt. Har lige "bestilt" albummet over aakb.dk, og glæder mig til at tjekke det ud i næste uge.

Ecko Leader sagde ...

Det er fandme også et nice album. Købte lige efter jeg hørte om det for et lille års tid siden...
Chali2na er så sej som T-rex, hehe

Christian H sagde ...

omg så sweet, har lige tjekket op for nogle numre på youtube, virkelig fedt:D.. Kunne være man skulle bestille det:)

Christian H sagde ...

omg så sweet, har lige tjekket op for nogle numre på youtube, virkelig fedt:D.. Kunne være man skulle bestille det:)

Anonym sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.