onsdag den 31. juli 2013

Brothers of the Stone - Brothers of the Stone


Det britiske hiphop-label High Focus Records har vidst en skjult agenda i år 2013, - nemlig at skulle overtage hiphop-gamet! Med to gedigene udgivelser fra Dirty Dike, Jam Baxter's fabelagtige The Gruesome Features (anmeldt her) og Dog 'n' Bone -projektet, ser det ud til, at selskabet kan blive ved med at lange kvalitets-musik over disken. Nu har de langet endnu et over disken med Brothers of the Stone's selvbetitlede album, og det er måske endda det hidtil "største" i år.

Brothers of the Stone består af rapperne Leaf Dog og BVA (begge med i The Four Owls) samt Leaf Dogs lillebror, produceren Illinformed, der bl.a. producerede "Brains" fra førnævnte The Gruesome Features.
Sammen har de sat sig for at tage det bedste fra boom-bap 90'erne og tilføje et twist af britisk hiphop til kedelen. Produktionerne består derfor at stramme trommer og savtakkede basgange, der får nakkehvirvlerne til at skælve i frygt, samt absurd fantastisk velvalgte soul-samples og jazz-detaljer, der bidrager med detalje og kompleksitet til de rå beats. Numre som "The Awakening", "Both Wicks" og "Drug Vultures" bærer måske beats, der er boom-bap "traditionelle" på en lidt kedelig måde, men på den anden side er "They See You", "Future", "Burning My Soul", "Wisdom" og "Underground" så udsøgte, at jeg nærmest ikke kan huske hvornår jeg sidst hørte noget så gennemført. Illinformed burde blive et eftertragtet go-to navn oven på denne plade.

Ikke bare beats er gennemgående gode, Leaf Dog og BVA besmykker projektet med skarpsindig og vittig rap, som alle kan relatere til. Dertil får de besøg af prominente gæster som Reef the Lost Cauze, Vinnie Paz og KRS-One; samarbejder som de har "byttet" sig til for beats og andre "venne-tjenester". "Knowledge of self, that's hiphop to me" rapper KRS på "Future", og det stemmer meget godt overens med plandes lyriske røde tråd. Leafy og BVA rapper om livet og alle dets ups n' downs; om at tage kontrol over sin tilværelse, om at være fri, om ikke at lade andre diktere ens valg og holdninger og om at "holde det ægte". Det lyder måske lidt kliché - og er det for sin vis også, rent tematisk - men deres tilgang er forfriskende og dejligt alternativ. På "Take Control" får lytteren fx serveret poetiske words to live by:

"Life's a pussy, you just eat it /
Then you beat it and you cheat it /
Or if the shit's a game then I complete it"

Det gode budskab og den gode fortælling leveres uden løftede pegefingre, men istedet med et glimt i øjet og tilpas mange bandeord; "It's time to get free, this is for you, this is for me / This is for anything you wanna fucking be".
     Og så er det heller ikke tilfældigt, at det er nogle af de amerikanske heave-hitters de har inviteret med på pladen, for både Leafy og BVA holder om mikrofonen med ligelig saft, kraft, styrke og autenticitet. På "Burning My Soul", der gæstes af High Focus generalen Fliptrix, rapper de:

"Ain't you heard man, real music always had a following /
Instead of carbon copy carbon copy copy copying /
We never sold out and jumped ship like alotta men /
And who were those one hit wonders again? I've forgotten them"

Brothers of the Stone er en solid plade, hvor der rappes fantastisk over solide beats, der kun i få tilfælde rammer ved siden af. Den dybe tallerken bliver nok ikke opfundet her, men Leaf Dog, BVA og Illinformed tager alt det bedste fra 90'ernes boom-bap og serverer en opdateret version, der er virkelig mange lyt værd.

4.5/6
- Jeppe Barslund 
   


Ingen kommentarer: